четвер, 21 червня 2007 17:23

Власник радіо "Континент" повертається до України

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Український музикант і радійник Сергій Шолох у Америці торгував нерухомістю. А в Києві відкрив радіостанцію
Український музикант і радійник Сергій Шолох у Америці торгував нерухомістю. А в Києві відкрив радіостанцію

44-річний Сергій Шолох — власник радіо "Континент", на якому працював Георгій Гонгадзе, на початку 2004-го виїхав за кордон. Недавно він повернувся до України.

Зустрічаємося в сквері на Хрещатику біля "Макдональдза". Сергій — у темних окулярах, із триденною щетиною. Сідає на лавку, закурює "Кептен блек".

— Мою втечу прискорив один дзвінок, — згадує він. — Я домовився зустрітися із журналістом Ярославом Кошівим, автором книги "Обезголовлений", про Гію Гонгадзе. І тут дзвонить слідчий. Субота, вечір, темно. А він каже: зараз за тобою приїдуть, на допит. Я відмовився, поклав трубку. Виходжу — стоять двоє, показують посвідчення. Я побіг. Добре, що це був Поділ, біля метро Шевченка, де я все знаю. Забіг за будинок і впав у сніг під кущі китайської вишні. Бачу: один мимо пробіг, другий. Я встав і побіг в інший бік.

Тиждень жив у друзів, — веде далі Сергій. — Один високопосадовець із МВС попередив мене: тікай. Бо вже була якась рознарядка повідомити моє ім"я на всі митниці. Я сів у автобус, який їхав до Польщі. Родина лишилася в Україні.

У Шолоха дзвонить мобілка "Нокія". Він коротко відповідає на дзвінок.

— У Польщу приїхав о шостій ранку, в неділю, — продовжує. — Довго ходив по вокзалу "Варшава-Заходня". А тоді подзвонив другові, дипломату однієї країни. Він прихистив мене, але вранці каже: "Перепрошую, я тобі замовив готель".

Старша буде вступати в Гарвард

Працювали в Польщі?

— Ні. Коли узнав, що "Континент" закрили і що Юру Чечика вбили, зрозумів: треба тікати далі. Чечик очолював у Полтаві радіо- і телекомпанію "Юта". Вони, як і ми, теж планували транслювати радіо "Свобода". Чечик їхав на зустріч з президентом "Свободи" в Київ. Юрко — прекрасний водій, об"їздив весь світ. І раптом — автокатастрофа.

Шолох знову закурює й детально розповідає про техніку таких спецоперацій. Каже, що вважає загибель Чечика вбивством.

Родина в Україні знала, де ви?

— Дружина приїздила до Польщі, випроводжала мене до США. А сама з дітьми прилетіла пізніше. Виїздили вони з України 31 жовтня 2004 року, в ніч після першого туру президентських виборів. Їхали до Польщі поїздом, а в сусідньому вагоні був родич. Він їх підстраховував. У Варшаві посадив на літак до Нью-Йорка.

Як у Штатах велося?

— Мене мала прийняти ефіопська громада. Бо я хотів їхати в округ Колумбія, а там українців мало, — пояснює Шолох. — Але в аеропорту мене ніхто не зустрів.

Спочатку щось намагався зробити для української громади, — каже Сергій. — Потім розчарувався і пішов на Інтернет-продаж автомобілів "тойота". Закінчив там курси, працював 4 місяці. Щоб торгувати, треба знати якихось 20 фраз діжурних.

Шолох усміхається й каже, що продати можна будь-що й будь-кому. Згадує про клієнтку, літню даму, яка, почувши його акцент, почала вимагати іншого продавця.

— Кажу менеджеру: ні. Я таки продам їй машину. Вона хотіла авто маленьке й обов"язково не чорне. А зрештою, поїхала на міні-вені "Тойота-Сієна" — найбільшій машині чорного кольору, які там були.

У США Шолох узяв кредит у банку, купив землю й побудував двоповерховий дім.

— Будинок ще завершувався, а мені вже запропонували його продати. Я продав за 250 тисяч доларів, заробив 70 тисяч. Побудували ще один дім. Ну, й пішло, — усміхається він. — У результаті, ми купили будинок за 20 хвилин від Білого дому. Із басейнами, з гарною школою поряд.

Молодша донька вчиться в 10 класі, — розповідає Сергій. — Дві старші працюють і вчаться в коледжі. Старша, їй зараз 22, буде вступати, мабуть, у Гарвард. А середня збирається приїхати на літо до України на вакації.

Сергій раптом згадує:

— А починав я з викладання української мови. Дивні американці хотіли її знати. Вчив одного журналіста, Марка Малсіда з "Вашингтон пост". Про теракт у Нью-Йорку було написано три книжки. Найвідоміша — його. Непогано мені платили.

У цю п"ятницю дружина розбила "форд"

Коли вирішили повернутися?

— Після помаранчевої революції до США приїздив Віктор Ющенко. Я з ним знайомий з 1991 року. І в Польщі ми зустрічалися. Тоді Ющенко був кандидатом у президенти. Сказав: "Сергію, ми переможемо і все тобі повернемо". Я узнав, що в Києві лишалася остання незайнята частота, і на неї оголошують конкурс. У березні 2006-го ми перемогли, отримали ліцензію. 24 серпня радіо "Континент" вийшло в ефір.

Де колишнє майно "Континенту"?

— Десь лежить у міліції, якщо не розікрали прапорщики. Із Польщі, коли конфісковували техніку і затримували моїх журналістів, я звернувся телефоном до Юри Луценка. Він приїхав, дві години стояв біля Московського РОВД, куди його не пустили. Хлопців він витягнув, а техніка залишилася. Потім Юра став міністром. Ми з ним зустрілися. Він каже: я розумію, що вас пограбували. Але там навіть опису не робили. Дай мені офіційного листа. А я подумав — ну, навіщо мені збирати осколки?

Ви повернулася назавжди?

— Так. Дружина ще там, але коли доньки закінчать навчання, будемо визначатися. Живу в брата на Борщагівці. Їжджу на таксі. Машини не маю. Я в Україні боюся їздити — тут суцільні порушення. В Америці в мене було чотири машини. До п"ятниці, — уточнює Шолох. — Цієї п"ятниці дружина розбила "форд". Тепер три "тойоти" лишилося.

Розповідає, що любить подорожувати. Витягає лінькуватих приятелів на природу, за що в Америці його називали "ужас-ужас!" Каже, був у Києві на дні народження одного з друзів.

— Пили коньяк, коньяк і ще раз коньяк. Я люблю вино, але розчарований, бо в Америці я купую вино за 3,99 долара, а тут таке коштує 84 гривні.

Ще, каже Сергій, він любить пиво, але не п"є його.

— Бо живіт росте. А треба ж вийти на пляж і щоб дівчата дивилися, — киває на дівчат, що проходять повз "Макдональдз". — От чого в Америці немає, це ось таких!

1962, 11 липня — Сергій Шолох народився в Чернігові
1975 — закінчив у Чернігові музичну школу по класу кларнета
1978 — закінчив чернігівську СШ N2 ім. Леніна
1978 — ПТУ N6 м. Чернігова
1981 — служив у армії в танковій дивізії, грав на саксофоні в оркестрі в офіцерському ресторані
1979–1992 — виступи в різних музичних гуртах
1988 — закінчив Київське музучилище ім. Глієра; працював у Фінляндії на російському радіо
1992 — навчався в США ТБ-продюсування, місто Вірджинія-біч, Ріджинт юніверситет
1993, 24 грудня — уперше вийшло в ефір радіо "Голос"
1995 — перейменувалися на радіо "Континент"
2004 — Шолох виїхав з України до Польщі, потім до США
2007 — повернувся до Києва

Зараз ви читаєте новину «Власник радіо "Континент" повертається до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі