понеділок, 13 жовтня 2008 18:40

Вію Артмане поховають біля чоловіка
7

Вія Артмане на церемонії вручення Міжнародної премії ”Балтійська зірка” в Ермітажному театрі Санкт-Петербурга 3 жовтня 2007 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Із чоловіком Артуром Дімітерсом актриса Вія Артмане працювала в Художньому академічному театрі Латвії. Фото 1985 року
Син Вії Артмане, музикант Каспар Дімітерс, пише лібрето до рок-опер
Донька Крістіна Дімітерс займається живописом, малює мультфільми
У фільмі ”Ніхто не хотів помирати” (1966) партнером Артмане був актор Донатас Баніоніс

У суботу о третій дня на 80-му році життя померла латиська актриса Вія Артмане (справжнє ім"я Аліда. — "ГПУ"). Славу їй принесли ролі поромниці Соні у стрічці "Рідна кров" та актриси Джулії Ламберт у телесеріалі "Театр". У Радянському Союзі Артмане звали "Мати-Латвія".

— У лютому мама потрапила в реанімацію, — пише Каспар Дімітерс, 51 рік, на своїй інтернет-сторінці. — Довго доглядали за нею вдома. Останнім острівцем цього світу для мами стала психіатрична лікарня у Стренчах. Її любив і персонал, і пацієнти. Там вона провела останній місяць життя. Мама не відчувала болю, але страждання читалося в її очах. Ми спілкувалися востаннє за добу перед її смертю. Я сказав: "Важкий, мамо, твій великий хрест". Вона чітко і ясно відповіла: "Таке життя".

Вія Артмане вважала себе щасливою лише замолоду.

— До того часу, доки не зустріла свого майбутнього чоловіка, — казала актриса.

Актор Артур Дімітерс був старшим від Вії Францівни на 14 років. Вони працювали в Художньому академічному театрі Латвії (нині "Народний театр". — "ГПУ"). Дімітерс заради Вії залишив дружину, теж художницю.

— Чоловік був ревнивим, бо всіх людей міряв по собі, — згадувала актриса. — Особливо казився, коли пліткували, що наша дочка Кріста — від актора Євгена Матвєєва (із ним Вія Артмане грала у фільмі "Рідна кров". — "ГПУ"). Артур не був тим чоловіком, про якого мріяла. Але я змирилася. Цілком щасливою ніколи не почувалася. Можливо, тому, що жіночого щастя не зазнала. Мене ніхто не жалів, окрім мами. А чоловіка поряд не було. Був актор, батько моїх дітей. Але коханого, ніжного чоловіка поряд — не було.

1993-го в Артмане відібрали квартиру в Ризі. Будинок, у якому вона жила, повернули нащадкам колишнього власника. Актриса переїхала жити за місто в літній будиночок без опалення. Вона відмовлялася зніматися в кіно й грати в театрі. На сцену востаннє вийшла кілька років тому в ролі Графині у виставі "Пікова дама".

— Кілька разів її показали, — розповідала акторка. — Довелося піти, бо в мене двічі трапився інсульт. Після другого удару я втратила надію, що знову зможу грати. Не хотіла, щоби після мене залишилося сумне враження, що я актриса, яку потрібно жаліти.

Вія не любила дивитися фільми, у яких знялася. Особливо — "Гру на чужому полі" із серіалу "Каменська". Казала, знялася там в епізодичній ролі лише заради грошей.

Спадок заповіла дітям: музиканту Каспарові та художниці Крістіні, 43 роки. Поховають Вію Артмане на кладовищі Райніса в Ризі, поряд із могилою матері Анни та чоловіка Артура.

Зараз ви читаєте новину «Вію Артмане поховають біля чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі