четвер, 21 жовтня 2021 05:35

Віктор Брюханов переніс два інсульти

13 жовтня в Києві не стало колишнього директора Чорнобильської атомної електростанції Віктора БРЮХАНОВА. Його серце зупинилося на 85‑му році. До того переніс два інсульти.

Брюханов народився в узбекистанському Ташкенті. Закінчив там Політехнічний інститут. Працював тепло­енергетиком. Наприкінці 1960‑х став заступником головного інженера Слов'янської ТЕС. З 1970‑го обіймав посаду директора Чорнобильської атомної електростанції.

— Я очолив Чорнобильську АЕС, коли вона ще будувалася, — розповідав Брюханов. — Якби знав, що на мене чекає, ніколи не погодився б. Це все одно, що бути хлопчиком для биття. Регулярно проводили засідання бюро обкому, на які запрошували представників проєктних і будівельних організацій, і мене — як замовника. Ми звітували про хід виконання плану. Підрядники не встигали виконали роботу в зазначені терміни. Та винний завжди був замовник.

Після аварії 26 квітня 1986 року Брюханова відсторонили з посади. У липні 1988‑го разом із головним інженером станції Миколою Фоміним засудили до 10 років позбавлення волі.

— У перші дні після аварії я не залишав ЧАЕС. Працював нагорі та в підвалі. Після того, як зняли з посади директора, мене виключили з партії. А потім запросили в Генеральну прокуратуру. Розмовляли зі слідчим 3 години. Потім він пішов на обід. Повернувся і сказав: "Ви арештовані". Коли на суді озвучили вирок, це стало шоком. Тоді охоронець всю ніч просидів біля мого ліжка — боялися, щоб я нічого собі не зробив.

Звільнився достроково — 1991‑го слідство встановило, що в конструкції реактора були технологічні помилки. Працював на підприємстві "Укрінтеренерго". На пенсію вийшов 2008‑го. Був у шлюбі з Валентиною Михайлівною. Вона працювала старшим інженером виробничого відділу ЧАЕС. Виховали двох дітей: син 52‑річний Олег — інженер, донька 57‑річна Лілія — педіатр.

— Після звільнення поїхав у Чорнобиль, — казав Брюханов. — Серце защеміло. Місто, яке я сам будував, більше нікому не було потрібно. Наша квартира пограбована, двері вибиті. Навіть фотографій із тих часів на згадку не залишилося.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Брюханов переніс два інсульти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі