пʼятниця, 23 грудня 2011 05:00

Від Володимира Юнака втекли дві дружини

Автор: фото: Надія Штупун
  Киянин Володимир Юнак хоче отримати візу для виїзду у Штати. Торік він дізнався, що там живе його  донька Олександра
Киянин Володимир Юнак хоче отримати візу для виїзду у Штати. Торік він дізнався, що там живе його донька Олександра

Киянин 58-річний Володимир Юнак випадково дізнався, що має 14-річну доньку. Її народила емігрантка 54-річна Майя Назаренко, з якою жив в американському місті Балтимор. Про вагітність Майя не розповіла, зібрала речі і зникла.

— 1995 року я поїхав в Америку до друга, — Володимир дістає із пошарпаного шкіряного портфеля копії американської візи. — Товариш утік від бандитів. Займався контрабандою, документи підробляв. Бандити на нього вийшли, бо він у ресторанах по 100 доларів чайових залишав. Раз приходить, а під його вікном дві машини стоять. Він зрозумів, що за ним приїхали. Я поміг йому через кришу сусіднього під'їзду пройти в квартиру за документами і втекти в аеропорт на літак в Америку. Я йому життя врятував. За це він зробив мені гостьову візу на півроку.

Володимир постукує пальцями по підборіддю. Нігті в нього нерівно обрізані, шкіра на руках груба. Працював капітаном корабля, тепер на пенсії.

— Влаштуватися на роботу було важко. Знайшов українську церкву. Пастор Джон Дорнік, якого я кликав Фазером, сказав, що можу поселитися в домі для старих і хворих "Лемко" при церкві, якщо буду возити продукти для кухні. Там жили і працювали українці, поляки, іспанці. У більшості візи були прострочені, вони ховалися від міграційної поліції. Сестра по догляду за хворими Майя Назаренко теж прострочила свою візу. В Америку приїхала із Сибіру, куди колись заслали її батьків з України. Познайомилася з американцем, він зробив їй виклик. Прожила з ним три місяці та побачила, що він — страшна людина. У Росію повертатися не хотіла. Мені вона сподобалася. Кажу, ти розведена і мене дружина покинула, давай будемо жити разом. Фазер не заперечував, щоб ми в одну кімнату з'їхалися. За три місяці запропонував Майї розписатися. Вона зраділа, але попросила відкласти одруження. Якби ми пішли оформляти шлюб, її вислали б з країни.

Скрученими паперами Володимир Юнак б'є себе по нозі.

— Якось приходжу після роботи в кімнату, а Майя всі речі забрала, навіть спільні фото витягнула з рамок і втекла. Почав шукати по друзях, але ніхто не знав, де вона ділася. Фазер просив не хвилюватися, бо вона йому сказала, що їде кудись на роботу. А в мене віза закінчувалася. Я повернувся в Україну. Кожного Нового року дзвонив і вітав Фазера.

Після від'їзду Володимира, Майя повернулася в будинок "Лемко".

— Якось я подзвонив до Фазера, а трубку зняла одна сестра в домі. Питаю, як там Майя. А сестра каже, що в неї донька Олександра підростає, на мене схожа. Я аж занімів. Я ж не знав, що Майя вагітна була. Цілу ніч не міг заснути, усе думав, яка вона, моя дочка Саша. Мабуть, маленька і худенька, як її мама. Переживав, що однокласники в школі затуркують її, бо росте без батька, обзивають крадійкою чи драчункою.

У Володимира навертаються сльози. Він витирає їх. Говорить, щось в очі потрапило.

— Кілька разів після того дзвонив Фазеру, питав про доньку. Він сказав, що на мене схожа, що їй 14 років. Усе сходиться. Те, що Майя не могла завагітніти від іншого, я впевнений. Ми постійно були разом. Як самотня мати, вона буде отримувати допомогу від держави, доки Саші не виповниться 21 рік, це буде 2017-го. Після цього Майя не проти, щоб я приїхав. Зараз бачити мене не хоче. Я ж чорнобилець, хіба я знаю, чи доживу до того дня?

Володимир Юнак ходив в американське посольство, хотів зробити візу.

— Я у кінці 1990-х подавав документи, мені відмовили. У кого в паспорті штамп такий стоїть, практично неможливо відкрити візу. Не знаю, що робити, щоб побачити доньку. На квиток гроші маю, склав чималу суму на подарунки Саші. Не буду їй з України нічого везти, боюся, не вгадаю з розміром.

Володимир має також доньку Лідію від першого шлюбу.

— Я перший раз одружився із росіянкою, у нас Ліда народилася. Ми 13 років разом прожили. А 1993-го теща з Росії приїхала. Сказала, що в Україні війна буде, тому нам тікати треба. Забрала доньку і втекла. Ми розвелися, але зберегли нормальні відносини. Нещодавно вона була в мене, треба було документи для оформлення пенсії зібрати. Ліда іноді у відпустку приїжджає. Я ще не казав їй про сестру.

Зараз ви читаєте новину «Від Володимира Юнака втекли дві дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі