вівторок, 12 квітня 2011 01:30

Василь Тинкалюк був сусідом Ющенка

— Колись мене питали, чи Віктор Ющенко дівок водив. А я звідки можу знати. Може, й водив, я не слідкував за кожним, — розповідає 77-річний Василь Тинкалюк із села Яворів Косівського району Івано-Франківщини. У своїй майстерні збиває з дощок ящик для розсади.

По сусідству від нього в будинку, який був колгоспним гуртожитком, 1975 року жив майбутній президент Віктор Ющенко. Його направили сюди після закінчення Тернопільського фінансового інституту. Від весни до осені працював заступником головного бухгалтера у колгоспі.

— Петро Штефчин працював дежурним по фермі. Ющенку якраз дали завдання робити хронометраж роботи. Порахував, скільки Петро худоби чистить, скільки відходів вивозить, скільки телєт приймав. Після того черговому зарплату в два рази підняли.

Ющенко часто ходив у гості до Тинкалюків.

— Дуже такий добрий був, легонький на душі, — продовжує Василь Тинкалюк. — Мого батька дуже любив слухати. Той був репресований, то розказував бувальщини про лагері. Часом брав у мене Біблію читати, хоч тоді то не дуже і можна було. Одягався простенько — сорочка, штани. Мав гарне волосся, то весь час зачісував, як і зараз, наліво.

Василь Васильович запрошує до хати. До пенсії він столярував та різьбив при місцевому колгоспі. Після смерті батьків живе сам, одружений не був.

Просить не фотографувати його у брудному одязі. Знімає сіру безрукавку та сорочку, одягає вишиванку і зачісує сиве волосся.

Каже, навчив Ющенка різьби по дереву.

— Отут я сідав, отут він. Та й собі стругали. При мені ніколи не ранився. А якось прийшов з покаліченими пальцями — пробував різьбити сам.

По вечорах дивилися чорно-білий телевізор.

— Дуже популярний фільм тоді був "Тіні забутих предків". Частину якраз в Яворові знімали. Щоб бурю показати, кидали димові шашки і вертольотом вітер робили. Я в масових сценах знімався. З Параджановим познайомився. Подарував йому бронзовий перстень з гуцульським узором, а він мені за то дві книжки про ікони. Дідо не був такий дуже відсталий, — каже про себе.

Василь Васильович заварює чай з ягід чорниці.

— Чую, шо троха зле мені. Але апарат поломався, то навіть не маю, як тиск поміряти. Прописали якісь таблєтки, але я стараюся не дуже пити. То, що виписали, ділю наполовину.

За кілька місяців життя в Яворові колишній президент заприятелював з місцевим Ярославом Столащуком.

— На річку купатися ходили разом. Славко монєти старовіцькі збирав, то й Віктор почав. Ходили по горбах, у старих людей їх спрєтували (збирали. — "ГПУ"). Славко потім у морфлот пішов — служить десь на Камчатці. Ющенко як прем'єром був, то думали, що він переведе його в наш Чорноморський флот. Але того так і не сталося.

До Тинкалюка в гості заходить швагер — 74-річний Микола Рибенчук.

— Йду в магазин, куплю хліба і цвиків (цв'яхів. — "ГПУ"). Може, тобі щось купити?

Зачувши розмову про Ющенка, каже, що той був зам'який.

— Я на його місці питання ставив би руба. Де ті судді, ті прокурори, що Януковичу судимості зняли. Я трохи начитаний, то знаю. Першу судимість ще можна було зняти, бо малолєтній був. Але другу вибачайте. Ющенку треба було до влади сильно братися. От Янукович взявся добре — винен не винен, зажали і в тюрму.

На горбі вище живе з чоловіком колишня колега Віктора Ющенка 65-річна Ярослава Мицканюк. Вона працювала бухгалтером.

— Якби трохи молодша була, то, може б, увагу на нього звертала. А так мала сім'ю, двох дітей. Пригадую, дивувалися, як він сказав, що з першої зарплати купить мамі чоботи. Переважно з першої зарплати могорич ставили. Зарплата в нас тоді була рублів 60.

У колишній колгоспній конторі тепер сільська рада. Прихильники екс-президента торік хотіли встановити там пам'ятну дошку. Та влада села на це не пішла.

— Такі в нас люди. Як Ющенко приїжджав президентом сюди, то директор школи так довго з ним балакав, що він ніде більше і заїхати не встиг. А як помінялася політика, то директор школи за Януковича агітує.

У Яворові 900 дворів. Багато селян заробляють виготовленням ліжників та дерев'яних сувенірів.

Зараз ви читаєте новину «Василь Тинкалюк був сусідом Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі