четвер, 12 квітня 2007 19:05

Василь Садовніков повільно росте

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Василь Садовніков збирається вступити до університету ”Україна”
Василь Садовніков збирається вступити до університету ”Україна”

Син 52-річної Алли Садовнікової Василь повільно росте. Зараз хлопцеві 17 років, а зріст у нього лише 132 сантиметри.

Мати вважає, що син став інвалідом через невдало прийняті в неї пологи. Бесідуємо на Оболоні в Києві, біля магазину "Велика кишеня". Василь сідає поруч із матір"ю в парку на лаві. Короткі ноги хлопця не дістають до землі.

— Нужно было делать кесарево сечение, — каже Алла. — А лікарі якраз пішли обідати, залишили мене на практиканток. Дитину витягували за ручки, за голову. Хлопчик був увесь покороблений, дістав крововилив у мозок. Ще й кісту мав у голові. Лікарі думали, що помре. Зайшла медсестра, літня жінка. "Він у вас виживе, — сказала. — Я бачила багато дітей, цей житиме".

Алла всміхається до сина. Він ховає голову в комір куртки. Жінка розповідає, що в дитинстві 10 років жила з батьками неподалік полігону в Семипалатинську.

— Мабуть, отримала тоді дозу радіації. Мій покійний батько, Василь Лазарович, був підполковником.

Скаржиться, що держава Василеві мало допомагає.

— Карликам дають самототропін, і вони підростають. А йому такі ліки не допомагають. Їздили до Москви, ходили на консультацію до професора Жуковського. Він каже: "Ви тут іноземці. Якби були з глухого села, пожаліли б вас. А ви ж із Києва".

Хлопець говорить, що мріє вирости. Готується здобувати професію економіста в університеті "Україна". Розмовляє українською.

— Зараз ходжу на підготовчі курси при університеті. Удома маю комп"ютер. Його мені на 14 років подарував дядя Валера. Граю в ігри, але стрілялки не люблю.

Василь закінчує 11 клас. Учиться "на 10 балів". Його віддали до звичайної школи, біля дому.

На воротах не стаю, бо ще м"ячем зіб"ють

— Приходимо 31 серпня у перший клас, а Василя в списках немає, — згадує зі сльозами Алла Василівна, втирається носовичком. — Усіх повели в класи, а він зі мною сидить в актовому залі. Підійшла вчителька, взяла його і повела до класу, без списку. Завуч була невдоволена. Думала, що дитина не зможе вчитися. Вивела з класу, каже: "Назви свою адресу, номер телефону". Він усе сказав правильно. Через півроку ту жінку звільнили.

— Я був маленький, наче трирічна дитина, — усміхається Василь.

— Я обійшла всі ательє, — пригадує мати. — Ніхто не хотів шити манюню форму для Василька. Купила зеленої тканини і сама пошила. Уже в третьому класі один закрійник змайстрував йому костюмчик. Тепер клопіт із випускним, знову ніхто не береться шити.

Питаю хлопця, чи не ображають його однокласники.

— За десять років до мене звикли, — хитає він ногами. — Із першого класу товаришую з однокласницею Дашею. До церкви ходимо разом. Коли треба, друг Андрій допомагає.

— Дістати щось для сина високо, — пояснює мати. — Коли Василько в школі знепритомнів, десятикласники на руках несли його до медпункту.

Хлопець каже, що любить грати з друзями в футбол у дворі.

— Але на воротах не стаю, бо ще м"ячем зіб"ють.

Алла обнімає Василя, той тулиться до неї.

— Удома сам миє посуд, у кімнаті прибирає, пилососить, — хвалить його. — Ну, правда, стільчик підставляє. До вимикачів уже сам дістає. Із батьком, Сергієм Васильовичем, електрику ремонтує. Сергій працює інженером у телецентрі на Мельникова.

Розповідає: коли народився син, чоловік не знав, що робити.

— Адже ми були здорові люди. І з донькою Мариною я не зверталася до лікарів. Зараз їй 33 роки, викладає в Інституті фізкультури. І внуки здорові: Олі — сім років, а Юрі — шість.

1989, 27 листопада — Василь Садовніков народився у Києві в сім"ї інженера й бухгалтерки
1996 — пішов до загальноосвітньої школи N219; почав грати з однокласниками у футбол
2003 — уперше побував у церкві; без стільця дістав до вимикача
2007 — вступив на підготовчі курси при університеті "Україна"

Зараз ви читаєте новину «Василь Садовніков повільно росте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі