четвер, 20 грудня 2007 17:52

Василь Мунтян дає гроші братові Якову

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Професор Василь Мунтян викладає в академії праці й соцальних відносин, веде аспірантську групу
Професор Василь Мунтян викладає в академії праці й соцальних відносин, веде аспірантську групу

"Мусить бути інтерес до життя, — посміхається 85-річний Василь Мунтян, знімаючи дублянку в фойє академії праці й соціальних відносин. Праву руку засовує в кишеню піджака. — Через що я й зберігся. Плюс не курю. На фронті курив, але кинув. У сауну ходжу, буває. Віничком попаришся, згадаєш свої роки..."

Професор Василь Мунтян 10-річним хлопцем пережив Голодомор. Брат Яків, за словами Василя Лук"яновича, одружився ще до колективізації. Зажадав частину господарства, більшу, ніж йому належало. Батько відмовив. Яків жив на іншому кутку села, а взимку 1932-го з"явився на батьківському дворищі.

— Каже, завтра вас будуть розкуркулювати. З середняків вас записали в куркулі. Якісь цінні речі, продукти якщо є — вночі перенесіть до мене. Коли бригада пройде і розкуркулить, я все поверну.

На ранок до двору під"їхала бригада КНС — комітету незаможних селян. Був серед них і Яків, теж член комнезаму. На три підводи повантажили збіжжя.

— Уже хотіли від"їжджати, — згадує Василь Лук"янович. — А Яків каже: чекайте. Ще на городі є під снігом яма з буряками. Показав, і "каганці" — так ще звали комнезамівців — забрали цілу безтарку буряків. Останнє, що в нас було.

Через тиждень у райвиконкомі, розповідає Мунтян, батька викреслили зі списку "куркулів", визнавши розкуркулення незаконним. Але нічого з пограбованого держава не повернула. Ще гірше повівся Яків.

— Батько пішов до нього за збіжжям, — провадить далі. — Він каже: я у вас нічого не брав. А як будете на мене брехати, зроблю так, що вас ще раз розкуркулять. Уже з виселенням у Сибір.

Після Голодомору Яків зник із села. В окупацію, 1943-го, коли всі брати були на фронті, з"явився. За переказами, приходив на похорон батька. Потім знову зник. Уже по війні стало відомо, що живе в Карелії.

— А вижила наша родина тому, що батько з колгоспу пішов у радгосп, — продовжує Василь Лук"янович. — "Радстрой" звався. Там йому, як робочому, давали 200 грамів пайка. Туди ж узяв двох синів і двох дочок.

Він більше півроку на одному місціне працював

Пригадує, як цілі вимерлі сім"ї лежали в дворах, по хатах:

— Один тільки був, Федір Жовтяк, не повний розуму. Іде й усміхається: "Я сьогодні баранчика з"їв". "А якого?" "А отого, що гав-гав!"

На початку 1942-го, вже під час війни, Василь Мунтян потрапив на Акмонайські позиції під Керчю.

— Летить юнкерс низько, — згадує. — Бачиш, як одкриваються люки, звідти вивалюються бомби і з таким виттям униз.., — робить жест лівою рукою. Права весь час залишається в кишені. — Мимоволі стискаєшся в пружину. Або скидали бочки з-під бензину чи керосину. Коли вона летить, свистить гірше бомби.

На Акмонайських позиціях отримав поранення.

— Три пальці мені одірвало. Закрили їх рушником вафельним і все. Цілу ніч лежав біля медпункту, а вранці кілометрів 20 ішов весь день до медсанбату. Хірург каже: "Ну, етому парню уже нємного осталось. Давайтє на стол". На столі відчув, що наче тупе дерево заганяють під нігті. І все.

Чоловікові ампутували кисть правої руки.

— Ніч переспав, а вранці кажуть, давай, звільняй місце іншим. Дуй на Керч в госпіталь. А до Керчі 60 км, — уточнює. — Забрався на станції в вагон, між поранених коней з кавалерійського корпусу. Так і доїхав.

По війні в Чернівцях Василь Мунтян одружився з Емілією Марківною, теж юристом. Виростили двох синів, мають онуків та правнуків.

— Те, що не дожили у війну, намагався наверстати у мирний час, — усміхається. — Я ходив на Памір, обійшов Кавказ. Був на Соловках.

— До брата в Карелію не заїжджали? — питаю.

— Ні, — сміється Василь Лук"янович. — Але в 1960-х, я тоді робив в Інституті держави і права, йду якось вранці на роботу. Бачу: знайоме обличчя. "Яків?". Він до мене: "О, братухо! Вася! Був у нашій Іванівці, їду назад у Карелію. В дорозі мене обікрали, прийшов, щоб ти дав грошей на дорогу".

— Дали?

— Дав, — усміхається. — А він згодом пішов на пенсію й переїхав на Криворіжжя. Пише мені: "Дорогий братухо! Я дуже маленьку пенсію одержую, допоможи". І братові в Компаніївку написав. Той йому гречки вислав. А він каже: ні — грошей пришли.

Василь Лук"янович намагався допомогти збільшити Якову пенсію. Але облишив цю ідею. За документами виходило, що той більше півроку на одному місці не працював.

— Яків у нас як Каїн, — зітхає. — Я йому написав: був ти підлим все життя і отак і підеш собакою. А донька його в Кіровограді живе. Бідачка. Я їй інколи допомагаю матеріально.

1922, 22 лютого — Василь Мунтян народився в с. Іванівка Бобринецького р-ну Кіровоградської (тоді Одеська) обл.
1941, червень — курсант Київського військового училища зв"язку
1942, березень — поранений під Керчю
1944 — вступив до Одеського університету на філологічний факультет
1945 — перейшов до Одеської юридичної школи
1947–1954 — одружився з Емілією, працював суддею на Буковині; закінчив аспірантуру КДУ, юридичний факультет
1948 — народився син Сашко; за рік — Валерій
1960 — викладає в Інституті держави й права, за два роки — в Київському держуніверситеті
1975 — захистив докторську дисертацію
1987 — вийшов на пенсію

Зараз ви читаєте новину «Василь Мунтян дає гроші братові Якову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі