четвер, 15 січня 2009 17:27

Василь Лановий співом вилікувався від заїкання
8

Народний артист Василь Лановий із дружиною Іриною Купченко на ювілейному вечорі з нагоди 80-річчя актора Юрія Яковлева у Москві 28 квітня 2008 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Із першою дружиною Тетяною Самойловою актор Василь Лановий познайомився у театральному училищі імені Щукіна
Друга дружина актора Тамара Зяблова загинула в автокатастрофі
У третьому шлюбі з актрисою Іриною Купченко з різницею у три роки народилися сини Олександр (ліворуч) і Сергій
Улюблена роль Василя Ланового — відпочивальник на пляжі у стрічці ”Смугастий рейс” (1961)

16 січня виповнюється 75 років Василю Лановому, народному артистові СРСР. У кіно він знявся більш ніж у 50 фільмах.

Народився актор у Москві, куди його батьки — селяни з Одещини — втекли від голоду 1931-го. У війну батьки відправили хлопця у своє рідне село Стримба.

— Один німець, який у нас зупинився в будинку, подарував мені свій ремінь, — згадує актор. — Я надів його і пішов гуляти. Під"їхав інший німець, побачив мене з цим ременем і кричить: "Віддай ремінь". А я говорю: "Не дам". Тоді він над самою моєю головою дав чергу з автомата. Після цього я мовчки зняв ремінь і протягнув його німцеві. Зовні все це я зніс спокійно, але став заїкатися.

Після війни хлопця водили по московських лікарях, але ті лише руками розводили. Один запитав: "Співати вмієш?" Василь протягнув: "Д-д-да" і заспівав "Цвіте терен". За співом недуга минулася.

1955-го Василь Лановий одружився на однолітці актрисі Тетяні Самойловій. Познайомилися в Щукінському училищі.

— Моєю найбільшою любов"ю був Василь Лановий. Із Васею був перший поцілунок, у першу ніч ми позбавили одне одного цноти, — згадувала Самойлова. — Майбутньому чоловікові я купила в дарунок на весілля труси, він мені — майку. А в 1957-му Васю послали до Китаю з фільмом "Павло Корчагін". Після цієї поїздки ми розлучилися. Він шалено багато працював, а жити з ним було важко: його ніколи не було вдома.

Через 10 років після розлучення вони зіграли в "Анні Кареніній": Самойлова — Анну, Лановий — Вронського.

Радянські жінки божеволіли від актора. Подейкували, коли він відпочивав у Сочі, панянки за великі гроші розкуповували на пляжі місця, аби полежати із ним поруч.

Для зйомок фільму "Червоні вітрила" в Одесі студія закупила 600 м шовку. Вітрильник ішов до Ялти. У цей час у санаторії відпочивала актриса Тамара Зяблова, друга дружина актора.

— Вітрила повинні були підняти в Коктебелі, але я десь поблизу Фороса запропонував капітанові: "Давайте здивуємо відпочивальників у Ялті". Краса була неймовірна! Бачили б ви Ялту, коли ми з"явилися, — розповідає Лановий. — Коли я зійшов на берег біля санаторію, дружина сказала: "Ви розбудили Ялту".

Із Зябловою актор прожив недовго — жінка потрапила в автокатастрофу зі знімальною групою і загинула.

На початку 1970-х Василь Лановий одружився з актрисою Іриною Купченко, молодшою на 14 років.

— У нас двоє синів: Саша, йому 35 років, і Сергій, йому 32. Імена дали на честь Пушкіна та Єсеніна. Перший закінчив факультет журналістики, другий — економічний. Члени сім"ї — два собаки Трезор і Полкан, кішка Ліза. У кожної тварини унікальна історія. Трезора підібрали взимку на вулиці. Згорів будинок, щеня сиділо і чекало господаря. Полкан з"явився під час іракської війни. Зайшов син і сказав: "Дивися, тату, як Саддам Хусейн". Він виявився таким же чорним, жодної білої волосинки. Котеня ж упало зверху. Невідомо, з якого поверху. Ми ледве його врятували. Робили дві операції.

Лановий навіть тепер робить зворотне сальто. Не палить. Своєю улюбленою роллю Василь Семенович уважає епізодичного відпочивальника з фільму "Смугастий рейс".

— Я там лежачи на пляжі кидаю фразу: "А гарно пливе та група в смугастих купальниках". Це річ на всі часи.

Зараз ви читаєте новину «Василь Лановий співом вилікувався від заїкання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі