вівторок, 24 лютого 2009 16:33

Василь Дерипапа 23 роки ховався від влади

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Василь Дерипапа з села Погоріла Теплицького району на Вінниччині сам доглядає 24 вулики на своєму подвір’ї
Василь Дерипапа з села Погоріла Теплицького району на Вінниччині сам доглядає 24 вулики на своєму подвір’ї

"Є шо розказувати, та нема шо слухати, — Василь Дерипапа з села Погоріла Теплицького району на Вінниччині скидає шапку-вушанку. Сьогодні чоловікові виповнюється 87 років. 23 з них він переховувався від влади — у березні 1944-го відмовився йти на фронт.

Подвір"ям перебігає кішка Мурка. Василь Тимофійович запрошує до хати. У сінях човгає чобітьми по килимовій доріжці, сідає на залізне ліжко під стіною. У хаті тепло, працює газовий конвектор. Дерипапа прикручує радіо тихіше.

— Нас четверо дітей було. Батька 1929-го вислали в Сибір, там і пропав. Ми мали дві й півдесятини землі, корову, коня, овець, пасіку — всьо забрали. Прийшлося наймати хату в людей. Я перед війною на цукрозавод пішов, старший брат Павло мене на учня слюсара переманив. Дисципліна там була дуже строга: п"ять хвилин опоздав чи що вкрав — під суд. Півчаса прогуляв — півроку тюрми. Потім почали забирати молодь на Германію. Дехто руки в розсіл на два часа опускав, щоб вкрилися висипом, наче віспа. Таких не брали. Я переписав собі документи на молодші, й не чіпали. В армію не брали, бо з позвоношником непорядок був.

Коли село визволили у 1944-му, в останній призов радянської армії брали всіх підряд.

 — Зо села призвали чоловік п"ятнаціть. Капріян, Холевіцький Степан і я сіли на воза, поїхали в Джулинку у військкомат. Їду та думаю собі: "Усіх моїх побило на війні. Мамині брати Павло і Митро погибли, татів брат Іван та мій брат Павло тоже — я ж один чоловік у роду лишився". Біля хутора Кидими скочив з воза. Прийшов додому, мати Гафія Василівна у плач: це ж тепер прийдуть і розстріляють.

— Приходили по вас?

— Ніхто навіть не спохватився, де я дівся. Як сусіди заходили, ховався на піч або під штандартами (місце під піччю для дров. — "ГПУ"). А як треба було по нужді вийти, вдягав мамину спідницю, хустку пов"язував. Наша хата до вулиці так стояла, що мене ніхто не бачив. Іще виноград ріс, закривав. Ми вдома пасіку тримали. Якось у мене вийшов рій. А тут де не візьмись сусіда! Як від неї відчепитися? Я роя розтрусив, вона — хода!

Я ж один чоловік у роду лишився

У жіноче Дерипапа переодягався рік.

— Як місячно було, я на городі робив. Люди замітили, що жінка сапала, а борода на лиці була. Пішли слухи. Викрив мене покойний Бойко Петро, фінінспектор недалеко жив. Навєрно, підслідив. Прийшов і каже: "Доки будеш мучитися?"

У червні 1967-го Василь Дерипапа вийшов зі схованки.

— Літо було, клубніки стигли. "Воронком" привезли мене в райотдєл, але нічо не питають. Надвечір привезли самольотом штирох кегебістів, но не в формі. Один із них уже стариковатий, за старшого, питав-питав, а тоді став шуткувати: чи по дівках ходив? Як же я міг ходити? Тоді врач поклав тако руку на плече і каже: "Цей парєнь мені сильно нравицця". Рішили: на нєт — і суда нєт, відпустили. Завели в дєжурку. На ранок прибігає начальнік міліції: "Тімофеїч, ти вже гражданін, їдь додому".

За тиждень Василь Дерипапа влаштувався на роботу. За 29 років у колгоспній будівельній бригаді заробив 560 грн пенсії. Власноруч звів нову хату. Жив у ній із молодшою сестрою Марією. Торік вона померла.

— Марія мене не видала і сама заміж не ходила. А старша Ганна пішла в невістки в сусіднє село Росоша. Племінники з дітьми навідуються, помагають на городі. На пай получив тонну хліба, маю що куркам давати. Зимою дні довгі, то я радіо слухаю. А розвесниться, то коло пасіки роблю. Маю 24 вулики. Хотя мед мені байдуже, можу викачати і навіть не покушати.

Зараз ви читаєте новину «Василь Дерипапа 23 роки ховався від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі