середа, 08 вересня 2010 04:31

Валентинові Гафту наворожили хворобу хребта
8

Російський актор Валентин Гафт під час гастролей у Києві минулого літа. У столичному театрі Лесі Українки він презентував виставу ”Сон Гафта, переказаний Віктюком”. 2 вересня актор відзначив 75-річчя
Фото: фото: Євген КОЛЕСНИК
У фільмі ”Денний потяг” 1976 року актор зіграв головного героя Ігоря, якого мати відправляє до Петербурга знайомитися з донькою своєї подруги
Кадр з радянської комедії ”Гараж”, 1979 рік
У новорічній комедійній кіноказці ”Чародії” 1982 року актор зіграв заступника директора Сатанєєва
У стрічці Микити Михалкова ”12” 2007 року Гафт виконав роль четвертого присяжного, який разом з колегами обговорював справу про вбивство чеченським хлопчиком свого вітчима

2 вересня російському актору Валентинові Гафту виповнилося 75 років. Іменинник до 28 вересня утік до Швейцарії до друзів.

— Не хочу святкувати, — каже. — Не думав, що так багато людей захочуть мене привітати. Коли багато квітів, незрозуміло — ховають чи святкують. За життя говорити в обличчя красиві слова — негарно. Коли почнеться сезон, у московському театрі "Современник", де я працюю 40 років, зроблю капусник. Усе одно там я буваю більше, ніж удома.

До Швейцарії актор поїхав із дружиною, актрисою 62-річною Ольгою Остроумовою. Вони разом 15 років.

— У 60 із третьої спроби я знайшов своє щастя, — ділиться Гафт.

Першу дружину — манекенницю Олену Ізоргіну він ревнував. Удруге побрався з вагітною від нього балериною Інною Єлєсєєвою, з якою думав мати лише роман. Дуже скоро подав на розлучення, бо Інна мала сварливу вдачу. Вирішив більше не одружуватися. Та на вечірці зустрів Ольгу Остроумову, яка саме розлучилася. Попросив номер телефону.

— Зателефонував через чотири місяці, — згадує Ольга Михайлівна. — Сказав: "Не можу я без вас. Давайте кудись сходимо. Вибирайте ресторан". Сидимо за столом, аж раптом Валя каже: "Помацайте, які м"язи у мене на плечі". Вони мене зовсім не цікавили, але я торкнулася і висловила захоплення.

Розписалися вони в лікарні, де Гафт лежав після операції на хребті.

Із 2003-го до 2006 року Гафт через проблеми зі спиною перестав грати в театрі.

— Мені якось на Різдво ворожили. Виливали воском, і вийшла фігурка, схожа на людський хребет. Ворожка сказала, що будуть проблеми зі спиною. Так і сталося. То одна лікарня, то інша. Відлежав майже два з половиною роки.

Минулого літа театр "Современник" приїздив до Києва. У театрі Лесі Українки показав виставу "Сон Гафта, переказаний Віктюком". П"єсу написав Валентин Йосипович. Він же грав вождя.

— Гафт здався мені зовсім немічним, — розповідає працівниця театру, яка не хоче називатися. — У нього трусилися руки і ноги, він не міг і 2 хвилин простояти на сцені, сідав на стілець. Зараз спостерігаю за ним у кіно, то рук його не показують. Знімають по пояс. Думаю, він серйозно хворий.

Навесні цього року Гафт мав запалення легень, а через місяць його забрала "швидка" з болем у животі. Діагностували виразку шлунка.

Єдина донька актора Ольга наклала на себе руки 2002-го. У своїй смерті 28-річна танцівниця Кремлівського балету звинуватила матір. Та буцімто часто зривала злість на ній, заздрячи її молодості та красі. Інна Єлєсєєва пережила Ольгу на рік. Померла від раку шлунка.

По смерті доньки Гафт рік не грав у театрі та кіно.

Режисерка Оксана Байрак, 46 років, знімала Валентина Йосиповича у фільмі "Снігове кохання, або Сон зимової ночі":

— У фільмі актор мав заспівати романс. Гафт вийшов на веранду, це початок грудня, але ще ніде не було снігу. Коли заспівав, пішов сніг. Тоді він не падав у жодному районі Києва. Тільки на Подолі, де проходили зйомки.



У "Современнике" Гафта не люблять через епіграми


Актора в "Современнике" недолюблюють. Він різкий у судженнях, завжди невдоволений і пише в"їдливі епіграми. Колеги кажуть, що "з"їдає режисерів, як дитина цукерки". Деякі актори не розмовляли з ним роками.

Російський драматург Михайло Рощин, 77 років, висловився так:

— У Гафта нет ума ни грамма — весь ум ушел на эпиграммы.

Актриса Лія Ахеджакова образилася до сліз на таку епіграму:

Всегда играет одинаково

Актриса Лия Ахеджакова.

Великолепно! В самом деле —

Всегда играет на пределе.

— На одній вечірці Жванецький слухав мої епіграми, а потім прочитав у якійсь телевізійній передачі: "Некоторые поэты читают за едой свои стихи. Надо терпеть, терпеть, терпеть, прощать". І я вирішив відповісти, — згадує Гафт. — Коли в нього угнали "мерседес", я написав : "Бандитам, стало быть, видней: сатирик должен быть бедней".

У Києві дорогою з аеропорту до готелю Гафт склав непристойну епіграму на Бориса Моїсеєва.

Вы любимца узнаете сразу,

Рот открыт, зубов оскальчик.

То ли дядя, то ли тётя,

То он девочка, то мальчик.

Не стареет, не лысеет,

Как особая наука,

Боренька он Моисеев.

Кто — кобель он или сука?

Михайлу Казакову:

Все знают Мишу Казакова —

Всегда отца, всегда вдовца

Начала много в нем мужского,

Но нет мужского в нем конца.

Олегу Табакову:

Чеканна поступь, речь тверда

У Лелика у Табакова.

Горит, горит его звезда

На пиджаке у Михалкова.

На "Трьох мушкетерів":

Пока, пока, покакали

На старого Дюма.

Нигде еще не видели

Подобного дерьма.

На самого себе:

Когда ты сочиняешь эпиграммы,

Ты сам себе копаешь яму.


Зараз ви читаєте новину «Валентинові Гафту наворожили хворобу хребта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі