вівторок, 30 травня 2017 05:01

В Україні критична кількість мігрантів

Автор: фото з особистого архіву Михайла Петруняка
  Михайло Петруняк: ”300 дола­рів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому”
Михайло Петруняк: ”300 дола­рів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому”

— В Україні є дві біди — корупція і бездіяльність влади, — каже 47-річний Михайло Петруняк, президент іспансько-української торгово-промислової палати.

— Чиновники працюють, лише коли отримують відкат. Я привозив інвестора — фірму, що хотіла збудувати завод із переробки твердих відходів. Вона працює у 72 країнах. Спеціалісти готові були впровадити повний процес — від встановлення баків до переробки сміття в електроенергію. На зустрічі з інвестором губернатор гортав незрозумілий журнал, нібито з інвестиційними пропозиціями. Досі проблема в тій області залишилася невирішеною.

Як українці з-за кордону можуть допомогти?

— Трудові мігранти підтримують Україну економічно. Щороку надсилають 15 мільярдів доларів. Третина цих коштів потрапляє легально, решта — ні. На них заробітчани купують житло, машини та вчать дітей. Серед українців багато бізнесменів. Вони є тими менеджерами, які можуть звести українські та закордонні підприємства між собою.

Серед української діаспори багато впливових людей. Міністр закордонних справ Канади Христина Фріланд має українське коріння. Наша Тетяна Кузик — радник у міській раді італійського Риму. Ми маємо важелі впливу на наш уряд через уряди інших країн. Канадська діаспора добилася підписання зони вільної торгівлі з Канадою.

Чому наші бізнесмени не виходять на закордонні ринки?

— Їм бракує сміливості. Думають, що їх ніхто не чекає.

Я був радником із питань інвестицій у Івано-Франківській області. Бізнесменів вчили писати презентації своїх фірм. З цим треба виходити на посольства країн, з якими вони хочуть співпрацювати. Будь- який бізнесмен може попросити, щоб посол розіслав цю інформацію на громадські організації. За певний час хтось відгукнеться.

Що повинна робити держава для мігрантів?

— Створити програму реінтеграції. Українці повертаються із заробітків із грішми. Вони можуть створити робочі місця. На Івано-Франківщині є жінка, яка 10 років працювала в сім'ї футболіста Зінедіна Зідана. Повернулася, очолила сільраду. Село процвітає (Леся Іванків — сільський голова Побережжя Тисменицького району. — ГПУ).

Держава повинна надати можливість привезти своє майно без мита. Допомагати у відкритті бізнесу, надавати субсидії, можливо — житло. Так робили в Іспанії, коли їхні громадяни поверталися з Аргентини під час кризи.

Яка критична маса мігрантів для України?

— Вона вже критична. В Івано-Франківську важко знайти людину на роботу. Там є тисячі вакансій, а шукають роботу сотні людей. Є підприємство, що випускає кабель й електропроводку. Пропонує зарплату 5 тисяч гривень. Місцевих на роботу не знайшлося. Підприємець був змушений дати автобус, щоб їздити та збирати людей по навколишніх селах. Підприємці хотіли знайти хорошого електрика — немає.

Чехія може забезпечити роботу 40 тисячам будівельників, Ізраїль — 25 тисячам, Польща — 20. На заміну українцям сюди приїдуть в'єтнамці, китайці, яких не впустили в Європу. Ці люди ніколи не інтегруються в суспільство, не житимуть общинами. З цією проблемою гостро зіштовхнемося в найближчі п'ять років.

Що має змінитися, аби українці перестали виїжджати?

— Роботодавці мають припинити платити зарплату в конвертах. 300 доларів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому. Якби таку зарплату отримували тут, ніхто б нікуди не їхав.

Зараз ви читаєте новину «В Україні критична кількість мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі