четвер, 05 березня 2009 18:09

У селі Восьме Березня живуть 14 жінок

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  84-річна Надія Миколаївна Пархоменко — ровесниця села Восьме Березня Бахмацького району на Чернігівщині
84-річна Надія Миколаївна Пархоменко — ровесниця села Восьме Березня Бахмацького району на Чернігівщині

У селі Восьме Березня Бахмацького району на Чернігівщині 13 дворів. Із 24 жителів 14 — жінки.

Рейсовий автобус на автостанції в Бахмачі затримується на годину. Водій чекає на пасажирів київської електрички. Рушає, коли в салоні ніде ногою ступити.

— Ми на село повинні заїжджати, але там їздити нікому, — шофер зупиняє автобус на повороті до села. Далі йду добрих 4 км. Бачу дороговкази на сусідні села: Перше Травня, Красний Колядин і Червону Зірку. В лісі дзвенять бензопили. На дорозі з"являються старі "жигулі". Водій погоджується підвезти. 60-річний киянин Михайло Кобець родом із Восьмого Березня. До столиці переїхав одразу після служби в армії. Раз на місяць провідує тітку.

— Як дорогу зробили, стало набагато легше, — розповідає чоловік. — Раз у полі ночував, як гружений картоплею застряв під час зливи. А зараз і хліб возять двічі на тиждень, а не раз.

У селі одна вулиця, хати по праву руку. Вікна та двері на вулицю не виходять.

— Щоби менше втрачалося тепла, — пояснює Михайло.

Біля першої хати чотири легковики — наймолодший чоловік села Василь Павлик святкує 60-річчя.

— Третій день за столом, уже й живіт розболівся, — Василь Олексійович запрошує до хати.

До найближчого подвір"я 400 м.

— За межу тут битися нікому, — каже 71-річний Микола Пархоменко. Чоловік стоїть біля воріт.— Років сім-вісім назад обробляли з жінкою 70 сот, а зараз здоров"я не те. Нога болить, то пораємо 15 соток.

Михайло Кобець знайомить із тіткою. Надії Миколаївні Пархоменко 84 роки. Вона найстарша тутешня жителька і ровесниця Восьмого Березня.

— Мій батько Микола Іванович був куркулем. По революції його обрали старостою в Гайвороні. Мєсна власть лаяла, що не утискав панів, так він не витримав і пішов на сюди, на хутір колхоза Восьме Березня. Хату добренну тут збудував, покрив не соломою, а залізом. Ця земля біля річки Ромен належала братам Охріменкам, Петру та Артему. Потім їх розкуркулили — лишили собаку та колодязь. Батька тоже розкуркулили. Прийшов руський і каже: "Пишись у колхоз. А то ми бистро замки з клуні позриваєм, аж бризки полетять". А батько йому: "У мене син Йосип у Красній Армії служить". А той колективізатор: "Сина отозвьом і разобьйом". Старший брат Іван написав заяву на вступ у колгосп. Пізніше батькову хату розібрали, а з неї збудували дві дітям. Я найменша з 12.

Братів розкуркулили — лишили собаку та колодязь

У 1950-х болота біля річки Ромен осушили, прокопали водовідвідні рови, почали видобувати торф. У селі були 64 двори, колгоспна бригада, магазин і початкова школа.

— У школі дві комнати, у кожній по 20 учнів. Учитель один на різні класи. Задасть завдання одному, біжить через коридор другому задавати. Потім школу закрили, по колодах перевезли у Гайворон. Магазин простояв довше, я в ньому продавала. А як його закрили, пішла касиром на торфорозробці. 1985-го вже нікому було працювать. Якби оцю дорогу да років 30–40 назад, тоді було би діло. У 1960-х почали давати паспорти, то багато жителів роз"їхалися до столиці, у Ромни, в Конотоп. У Чернігові осіло небагато — туди їздити не з руки.

— Ось яка росте, — Михайло Кобець показує морквину завтовшки як рука. — Земля тут така добренна, чорнозем із піском, тільки бур"яном поросла.

— Раньше в колхозі давали подарунки на Восьме Березня, — веде далі старожилка. Надія Пархоменко була заміжня, дітей не має. Про колишнього чоловіка згадувати не хоче. — Мущини танцювали перед нами, дарували троянди — непремінно червоні. Я діставала гармошку і грала. Можу й зараз на гітарі, балалайці чи на мандолині. Мої брати самі робили інструменти — у нас був сімейний оркестр. Але в селі більше шануємо 4 листопада — Казанську. Тоді у нашому приході в Гайвороні храм, сусіди сходяться.

Із хатніх вікон видно городи, болота та ліси за ними. Трохи далі — дім 57-річної Віри Курдиби, наймолодшої жінки в селі.

— Зараз на дворі плюс три, то я нині печі не топила, — говорить Надія Миколаївна. — А в морози топю двічі на день по корзині дров. Телевізор он, електроплитка і кип"ятильничок. За місяць накручую 30 кіловат.

У селі один номер стаціонарного телефону. На ньому два апарати.

— Коли дзвонить одна сім"я — інша може слухать, про що балакають, — сміється Михайло Кобець. — Я п"ять років тому подарував тітці мобільний. Так вона з нього нікуди не дзвонить, хіба як захворіє. Часом харчів просить привезти. "Швидка", коли приїжджає, то жителі жертвують бензин узамін спаленого. Дільничний міліціонер навідується зрідка.

Зараз ви читаєте новину «У селі Восьме Березня живуть 14 жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі