вівторок, 11 вересня 2018 05:41

Юрій Бадзьо пережив дружину на два роки

Автор: www.galinfo.com.ua
  Юрія Бадзя за звинуваченням в антирадянській пропаганді засудили до семи років таборів та п’яти — заслання. Покарання відбував у Мордовії та Якутії
Юрія Бадзя за звинуваченням в антирадянській пропаганді засудили до семи років таборів та п’яти — заслання. Покарання відбував у Мордовії та Якутії

4 вересня у Києві на Байковому кладовищі поховали літературознавця і радянського політв'язня Юрія БАДЗЯ. У нього зупинилося серце на 83-му році.

— Останнім часом Юрій Васильович майже нікуди не виходив. Весь час сидів удома. Перебирав і упорядковував свої архіви, — розповідає дисидент 69-річний Василь Овсієнко. — Після смерті дружини він мешкав сам. Діти роз'їхалися: син живе у Чехії, донька — у США.

Юрій Васильович народився у селі Копинівці Мукачівського району на Закарпатті. Закінчив філологічний факультет Ужгородського університету. 1961 року переїхав до Києва і вступив до аспірантури Інституту літератури. Працював молодшим науковим співробітником. Товаришував із художницею Аллою Горською, поетами Василем Стусом та Іваном Світличним. 4 вересня 1965-го взяв участь в акції протесту проти політичних арештів під час прем'єри фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". За це його звільнили з роботи.

— Дев'ять років був безробітний, а потім вдалося влаштуватися вантажником у хлібний магазин, — розповідав Юрій Бадзьо. — Вдень ходив на роботу, а ночами писав працю "Право жити" про колоніальне становище України. За сім років рукопис на 1400 сторінок був готовий. Його з моєї квартири викрали. Сів писати все заново. Та за кілька місяців працівники НКВС прийшли з обшуком. Забрали з собою мене і 452 сторінки початого другого варіанта "Права". Дружину після цього звільнили з роботи. Від сина-студента і доньки-школярки вимагали, щоб відмовилися від батьків.

За звинуваченням в антирадянській пропаганді Юрія Васильовича засудили до семи років таборів і п'яти — заслання. Покарання відбував у Мордовії та Якутії. На волю вийшов 9 грудня 1988 року.

— На мою адресу одразу посипалися запрошення від діаспорних українців, — казав він. — На всі у мене була одна відповідь: "Що я загубив у тій Австралії, Англії чи США? В Україні такий гарячий час, а ми — на витрішки?" Я взявся за громадську й наукову роботи.

Працював науковим редактором в Інституті філософії НАН України. Був головою Товариства української мови ім. Тараса Шевченка.

З дружиною правозахисницею Світланою Кириченко прожив 52 роки. Її не стало 26 квітня 2016-го. За 10 років до смерті перенесла інсульт, була прикута до ліжка. Весь час за нею доглядав чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Бадзьо пережив дружину на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі