пʼятниця, 09 грудня 2011 10:20

Юрій Ярема 25 років ховався від комуністів

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Юрій Ярема із села Драгово на Закарпатті виводить коня на подвір’я. 1974 року він уперше отримав паспорт
Юрій Ярема із села Драгово на Закарпатті виводить коня на подвір’я. 1974 року він уперше отримав паспорт

85-річний Юрій Ярема із села Драгово Хустського району Закарпаття із 1949 по 1974 рік разом із братом Миколою ховався від комуністичного режиму. Жив у навколишніх лісах, у криївці.

Хата Юрія Яреми стара, дерев'яна. Стоїть майже в центрі села. Хвіртка зачинена на металевий засув. На вікнах немає фіранок.

— Юрко тільки шо пішов із псом у село, — гукає сусідка. — Може, на почту, за пензією.

Знаходжу Юрія Ярему біля сільського будинку культури. Поряд — поштове відділення.

— Обіцяли нині пинзію, — спирається на паличку.

Повертаємося до його будинку. Всередині дуже бідно. В одній із кімнат стоять старий диван, шафа. На гвіздку висять два пальта, дублянка, куртка, на підлозі — сім пар взуття. Поряд — великі ваги. На них три мішки з пшеницею.

— Раз у півроку купую пару мішків пшениці, мелю її і печу хліб, — пояснює Юрій Юрійович. – Магазинного не признаю.

Чоловік недочуває. Весь час перепитує. Виймає із шафи великий конверт. У ньому старі газети — з 1974 по 2009 рік — які писали про братів Яремів.

— Нас у мамки було п'ятеро синів. Дідо Йосип був одним із найбагатших людей Драгова. Залишив мамі в спадок воли, коні, корови, вівці, гектари землі.  У 1946–1947 роках, коли до влади прийшли комуністи, від людей забирали землю, худобу, молодих хлопців везли в Донбас на шахти. Ми зі старшим на три роки братом Миколою не хотіли ступати у калгози і працювати на комуністів. Одного дня, помню, по селу ходили кагебішти. Ми були в лісі, пасли овець. Хтось нас видав, і кагебішти прийшли в ліс. Наказали стояти. Як ми почали втікати, то вони давай стріляти. Не зловили. То ми рішили, що будемеся ховати, но на Сталіна робити не підеме. Думали, комунізм пробуде п'ять-шість років. Ко його знав, що то стілько часу пройде?

Брати жили в лісі. Мали там землянку. Коли приходили до матері в село, ховалися в криївці під будинком. Веде до комірчини. Показує дірку в підлозі. У криївку веде дерев'яна драбина, яка лишилася з тих часів.

— Було, прийдеме до мамки, а тут сусіди передають, що облава на нас. Ми тоді в пивницю спустемеся, а мамка зверху все дошками закладе, щоб не видко було вхід. Могли там сидіти й два-три дні. Щоб не було скучно, читали Божі книжки, молилися.

Старший брат Василь випросив нам від сільського секретаря сто порожніх справок із печатками. Ми як хотіли йти десь у сусіднє село на підробіток, то заповнювали бланк і записували любу чужу фамілію.

На підвіконні стоїть гасова лампа. У будинку нема світла.

— Коли ще Микола жив, то ми просили, щоб нам провели світло, але на сільраді казали, що хата стара, дерев'яна, може загорітися. Так і прожили життя біля лампи.

У кутку кімнати — груба. Чоловік закочує рукав і суне руку всередину. Виймає звідти пістолет. Дає потримати, але фотографувати не дозволяє. Пістолет важкий, на ньому напис: "1945".

— Бойовий пістолет ТТ. Ще маю автомат, але пару років тому заховав його десь у дворі й не можу вспомнити. Зброю із Миколою забрали від п'яного кагебішта. Йшли якось уночі селом, а той лежав на землі. Я підійшов і витягнув зброю. Але никого із неї не вбив. Усе молився, щоб Бог мене хоронив від убійства.

На початку 1970-х у Москві дізналися, що на Закарпатті є ще двоє підпільників. Наказали ліквідувати їх.

— Кагебішт із Хуста прийшов до нашого брата Василя й каже: "Я знаю, де твої брати. Прийдеме із солдатами і знищиме їх. Зведи нас по-доброму". Обіцяли, що нас не арештують. Зустрілися із кагебіштом у хаті брата. Говорили три години. Той обіцяв зробити нам паспорти й легалізувати.

Після легалізації Микола та Юрій оселилися в будинку матері. На державу ніколи не працювали. Жили з власного господарства.

— Мали 3 гектари землі, купили собі коней. Ні я, ні брат не були женаті. Бо коли вийшли з підпілля, мали майже по 50. За йсе, що був підпільником, тепер маю пинзію 700 гривень. Діти брата Мигаля приносять їсти. Я й сам варю собі ріпу (картоплю. — "ГПУ"), фасолю. Маю солонину.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Ярема 25 років ховався від комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі