Ексклюзиви
понеділок, 09 червня 2008 14:05

У Валентини Ярошенко відмирають м"язи

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Подружжя Валентина і Юрій Ярошенки із села Степанки, що неподалік Черкас, — інваліди першої групи. Вони познайомилися, коли лікувалися в санаторії у Саках.  Аби хвороба не прогресувала, Валентина щороку їздить до санаторію. Проте цьогоріч жінку не забезпе
Подружжя Валентина і Юрій Ярошенки із села Степанки, що неподалік Черкас, — інваліди першої групи. Вони познайомилися, коли лікувалися в санаторії у Саках. Аби хвороба не прогресувала, Валентина щороку їздить до санаторію. Проте цьогоріч жінку не забезпе

22-річна Валентина Ярошенко зі Степанок Черкаського району — інвалід першої групи. Жінка хвора на міопатію (відмирання м"язів. — "ГПУ"). Щоб хвороба не прогресувала, Валентині треба щороку підліковуватися в санаторії ім. Бурденка в Саках, що у Криму. Торік їй виділили путівку. Цього року — ні.

Валентина Ярошенко живе на вул. Тараса Шевченка. У дворі праворуч стоїть хата, ліворуч — недобудоване приміщення, схоже на літню кухню.

— Стоїть уже років 15. А тепер ми помаленьку доробляємо для Валі й Юри. Донька познайомилася з ним у Саках. Він із Харкова. Теж інвалід, у нього опухоль у позвонку. Вони одружилися й живуть у нас, — каже 45-річна Ольга Костенко, мати Валентини. Жінка працює в школі прибиральницею.

У кімнаті на дивані сидить Юрій, поруч на інвалідному візку — Валентина. Під ногами в неї дерев"яна дошка. Чоловік тримає її за руку. До ніг Валентини підходить сіре кошеня Альф. Вона просить Юрія подати їй на руки, повільно гладить його.

— В мене руки сильніші за ніжки, — каже. — Якщо не підліковувати, то буде так і з руками. Після санаторію значно легше.

Валентина розповідає, що хворіти почала змалку. Справжній діагноз поставили в 12 років.

За воротами була рік тому. Хата й двір — оце все, що я бачу

— У перший клас я проходила півроку. Діти обзивали калічкою, не дружили зі мною. Потім було тяжко ходити, трималася за стіни. То вчителі приходили додому. Дитинства в мене не було, пам"ятаю лише лікарні. Із 13 років сиджу в колясці. На вуличній поламалися шестерні, а відремонтувати ніде. За воротами була рік тому. Хата й двір — оце все, що я бачу, — в очах жінки з"являються сльози.

У сусідній кімнаті поряд з ліжком стоїть комп"ютер.

— Валя робить на ньому контрольні роботи. Вчиться у Черкаському університеті на факультеті української мови й літератури. Закінчує третій курс. На сесію наймаємо машину, платимо за бензин. А контрольні протягом року я сама відвожу на кафедру, — каже Ольга Костенко.

Валентина розповідає, як познайомилися з Юрієм:

— Одного разу пішла на розважальний вечір, які проводять у санаторії. Взагалі йти не хотіла, але жінки з моєї кімнати переконали. Стала сама в куточку. Раптом підходить юнак і пропонує познайомитися. Я не знала, що відповісти, але розмова зав"язалася сама собою. Весь вечір ми проговорили. Юра запропонував провести мене до моєї кімнати. Було тяжко котити візок самостійно, я погодилася. Домовилися зустрітися наступного дня. Після того, як роз"їхалися по домівках, місяць спілкувалися по телефону. А потім Юра приїхав у гості. Познайомила його з мамою та сестрою, він їм сподобався. Через місяць Юра запропонував мені одружитися. 22 вересня позаторік дома нас розписали й ми наділи обручки. Була невеличка вечірка.

Валентина додає, що одягнена була в білому светрі, а сестра зробила гарну зачіску. Жінка замовкає. Потім каже:

— Хотілося б підлікуватися, хоча б трішки... Мене зранку садовлять у коляску, а ввечері піднімають...

Ярошенко стоїть сьома в черзі на путівку.

— Цього року таким інвалідам дали одну путівку. Чи будуть ще, важко сказати. Держава не виділила на це грошей, — пояснює Наталя Нечитайло з Черкаської райдержадміністрації.

Путівка на 45 днів коштує від 15 тис. грн.

Валентині Ярошенко можна допомогти

Якщо знайдуться люди, яким не байдужа доля Валентини Ярошенко, ось її координати: 19632, вул. Шевченка, 41, с. Степанки Черкаського району Черкаської області, тел.: домашній 8 (0472) 58 76 56, мобільний 8 097 835 10 13, 8 096 409 91 42;
N картки в Укрсоцбанку — 4874 1200 1119 6582

Зараз ви читаєте новину «У Валентини Ярошенко відмирають м"язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути