понеділок, 03 вересня 2007 17:40

У Севастополі показують російські підводні човни

Автор: фото: Ігор ПЕТРЕНКО
  Відпочивальники розглядають із прогулянкового катера російський підводний човен
Відпочивальники розглядають із прогулянкового катера російський підводний човен

"Таксисты хамоватые в Крыму, "тыкают", — скаржиться Мілиця Чераки, 61 рік, із Дніпропетровська. Жінка тягне сумку на коліщатках на приміський залізничний вокзал у Сімферополі.

— Поеду в Севастополь електричкой. По пенсионному удостоверению можно бесплатно, — каже жінка.

У центрі Севастополя, в Артилерійській бухті — причал для катерів. Вони тут курсують як міський транспорт. Проїзд на нижній палубі коштує 1,5 грн, на верхній — 2,5 грн.

Пасажири стоять у черзі. Росіянка Наталія Шипуліна, 39 років, добирається в північний район міста Учкуївка. Катер ходить туди раз на півгодини.

Наталія живе в Комсомольську-на-Амурі. Вона приїжджає до Криму щоліта.

— Ездила в Севастополь, еще когда он был закрытым. Раньше меня патрули останавливали: девушка, нельзя гулять по военному городу в таком легкомысленном сарафане, — сміється жінка. — Сейчас город стал более раскрепощенным. Даже гонки на надувных матрасах провели.

Доки не прибув катер, замовляємо в кафе сік. Офіціантка невдоволена.

— За этот столик садятся те, кто заказывает кухню, — каже вона, витираючи стола.

— А сервис по-прежнему советский, — зітхає Шипуліна. — Хотя украинский колорит стал заметней.

В Артилерійській бухті працює "Украинский шинок". Є також варенична в стилі 1980-х. На вул. Гоголя відкрили продовольчий магазин "Зірочка моя кохана".

На набережній дід у вишиванці, солом"яному брилі та смугастих татарських шароварах співає "Напрасно старушка ждет сына домой". У руці артист тримає козацьку люльку.

Кидаю йому паперову гривню.

— Сдачи не надо? — жартує чоловік і вклоняється.

Підходить морський трамвай. Люди юрмляться.

— На катер всегда очередь, — зітхає Шипуліна. — Люблю Севастополь. У нас в Комсомольске строят подводные лодки, а здесь они несут службу.

Татарин Ридван працює гідом, а в перервах між рейсами — ще й "зазивалою".

— Вы видите большой десантный корабль "Ямал", — розповідає він. — А вон там открывается вид на русскую подводную лодку "Аллигатор".

Курортник у трусах кольору зоряно-смугастого американського прапора фотографує субмарину.

Із берега вид на море затуляє бетонний паркан висотою 3 м. На КПП чергують троє моряків та один капітан-лейтенант Чорноморського флоту Росії.

— Можна сфотографувати десантний корабель? — прошу.

— Обращайтесь в штаб Черноморского флота, — відповідає офіцер. — Покиньте охраняемую территорию.

Поряд із КПП розташовано кафе "Мінка". Біля входу — чорна плавуча міна-їжак, для реклами. У ґенделику літають мухи. Двоє механіків у брудних робах п"ють горілку з пластикових стаканчиків. Замовляю солянку.

Девушка, нельзя гулять по военному городу в таком легкомысленном сарафане

— Это вам не кабак для приезжих, — каже буфетниця. — Покушать едьте в центр.

Від вул. Мінної їду дві зупинки тролейбусом. Біля пам"ятника адміралові Нахімову стоїть "Дім Москви". У лютому його відкрив мер столиці Росії Юрій Лужков. На даху будівлі висить російський прапор. Усередині будівельники роблять ремонт. Поряд Севастопольська держадміністрація (місто — обласного підпорядкування). Вхід до неї прикрашений тризубом.

Віце-губернатор Володимир Казарін, 55 років, сидить у своєму кабінеті в чорному шкіряному кріслі. За його спиною висить весняний пейзаж.

— Теперь не Ялта, а Севастополь — летняя культурная столица Украины, — запевняє Володимир Павлович. Каже, що нині в місті знімають 12 фільмів різних кіностудій.

— Федор Бондарчук делает фильм по Стругацким. Александр Абдулов приступил к съемкам "Гиперболоида инженера Гарина", — веде далі віце-губернатор.

17 серпня у місцевій лікарні N1 Абдулову прооперували виразку шлунка.

— Наши хирурги блестяще сделали операцию, — запевняє Казарін. — Ему надо неделю-полторы, чтобы восстановиться.

Зауважую, що в місті — багато туалетів.

— В августе по сравнению с мартом в пять раз увеличили вывоз мусора, — хвалиться посадовець. — Евросоюз выделил нам 100 млн евро на строительство двух заводів по переработке мусора.

Каже, що разом із військовими в Севастополі проживає 450 тис. людей. А на відпочинок приїхало ще 500 тис.

— Теперь мы — город-миллионник! — сміється чиновник.

Володимир Казарін написав кілька праць про Кримську війну 1853–1856 років. Зауважує, що невдовзі в Севастополі показуватимуть туристам затонулі кораблі.

— Ми не будем их поднимать со дна. Люди будут осматривать их с аквалангами или с подводной лодки, — пояснює віце-губернатор.

Секретар повідомляє, що на прийом чекає керівник місцевого театру танцю Вадим Єлізаров. Він був у журі телевізійного проекту "Танці з зірками".

— Сегодня вечером приходите к нам в театр на спектакль, — запрошує Єлізаров, заходячи до кабінету.

Іду купатися. У морі стоїть пам"ятник загиблим кораблям — кам"яна колона, на якій сидить бронзовий орел. Якась дівчина у купальнику здерлася на нього, щоб сфотографуватися. Місцеві влаштували тут стихійний пляж.

— Куда вылезла?! Ану кыш, бесстыжая! — кричить пенсіонерка Маріанна Громова, 67 років.— Ты у себя в городе тоже голая по памятникам шастаешь?

На пляжі немає кабінок. Бабуся дістає з кулька цвях, встромляє його в щілину набережної. Чіпляє на гвіздок халат, рушник. Біля іншого саморобного "вішака" літня дама скидає плавки й натягує панталони. Трохи вище є лавки для глядачів морських парадів. Дехто використовує їх як лежаки.

— Раньше после девяти утра отсюда гоняли, потому что священное место, — каже двірничка, яка мете набережну. — А сейчас вроде махнули рукой.

Севастополь розташований у південно-західній частині Криму. До 1991 був закритим містом. У Севастополі базуються військові флоти України та Росії. У місті — 72 дитсадки, 76 шкіл і ліцеїв, 7 інтернатів, 38 вузів. Розвиненний рибний промисел, виноробство. Портвейн "Приморський рожевий" та "Аліготе" на розлив коштують 4 грн, "Чорний полковник" — 15 грн за 100 г. Занурення в море з аквалангом коштує 200 грн за 1год.

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі показують російські підводні човни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі