пʼятниця, 21 серпня 2009 08:47

У селі Попове працюють семеро людей

"Керівники району щороку погрожують: закриємо пошту, сільську раду, ФАП. Бо всі ці установи нерентабельні, — розповідає 66-річна Меланія Скоряк із села Попове на Полтавщині. — Хочеться кричати: а ви, панове, рентабельні оцим забутим, закинутим людям?".

Попове розташоване за 30 км від райцентру Нові Санжари та за 70 км від Полтави. В ньому живуть 352 людей. Більшість із них — пенсіонери, 20% — молодь.

— Кращі роки свого життя і здоров"я ми віддали на благоустрій села і процвітання тодішнього колгоспу імені Тельмана. Будували ферми, гаражі, контору, бані, комори, майстерні. 1997-го, як почалася руйнація, залишились без керівника. П"явся на посаду, обіцяв, що за п"ять років не узнаємо свого села. Поки не протер собі доріжку на підвищення у район, потім — в обласну раду. Пройшло кілька років і здійснилася його мрія: скрізь одні розвалля і покинуті хати у бур"янах, — продовжує жінка.

Два роки тому в селі закрили школу. Дітей возять у школи сусідніх Кобеляцького та Решетилівського районів. У квітні цього року закрили поштове відділення. Замість нього працює виїзне. Вантажівкою підвозять продукти харчування та побутову хімію. Тут можна передплатити газети та оплатити комунальні послуги.

— То ж поштарка було на щотчик подивиться, все пощитає і в книжечку запише. На пенсію я в неї накупляю вермішелі, мила, шампуню, канфетів, — розказує односельчанка Меланія Сіренко, 73 роки. — Бо їх дві було. А тепер одна на наше село і сусіднє Бечеве. То тільки заїде велосипедом, газету всуне у двері й дальше поїхала. Їй уже й батько із сином помагають. А за газ і свєт тепер платимо в машину.

Юлька почала за село балакати. Так уже пізно, його нема

Виїзне поштове відділення працює лише годину в центрі села.

— Ото стоїть із часу до двох. Бабусі зранку спішать по хліб, доки не розібрали. А тоді до обіду ждуть ту машину, щоб двічі з іншого кінця села не дибуляти. У той час саме корів із пасовища треба забирати. Інколи навіть подоїти не встигають, — обурюється сільський голова Марія Литвин, 55 років.

У селі працюють семеро людей: у двох магазинах, фельдшерсько-акушерському пункті та сільраді. Більшість селян тримають по п"ять-шість корів, свиней, птицю. Молоко заготівельникам здають по 70 коп./л. На ринок у Полтаву чи в райцентр возять продавати м"ясо, яйця та овочі та фрукти.

— Клубу в нас уже давно немає. Молодьож ото п"янствує біля магазинів. Тепер наче хочуть колишню почту на клуб переробити, — веде далі Меланія Скоряк. — Сюда нада з Америки або з Германії інвестора пригласить або Юльку Тимошенчиху. Вона посліднє время почала за село балакати. Так уже пізно, його нема.

Місцевим ФАПом у Поповому завідує медсестра 21-річна Ірина Рукась. Вона живе в сусідньому Великому Кобелячку. Щодня, крім вихідних, за 8 км їздить на роботу велосипедом. Її мати — фельдшер. Вона двічі на тиждень приймає хворих.

— Я 55 років на ФАПі проробила. Раніше топили дрівцями, вугіллям, брекетом. Йшла рано, у п"ять часов, щоб людям натопити. А січас і газ, і вода, а ніхто не хоче на село, — бідкається Меланія Сіренко.

— Ото хоч голова нас жаліє. Збирає на день села, Івана Купала. Недавно поставили на в"їзді і на виїзді два хреста, щоб оберігали Попове від напастей. Батюшка їх освятив. На 9 мая збираємося біля сільради і йдемо до пам"ятника біля клубу. Слава Богу, він ще стоїть. Голова прочитає доклад, пом"янем. Чи зійдемося провести на цвинтар односельчан. І завжди при зустрічах насувається ностальгія за минулим: як збиралися щоранку на наряд біля контори, як ходили на ферми, як їздили трактори, а учні бігли у школу з білими бантами і ранцями, — каже Меланія Скоряк. — Як підходять вибори, знаходять нас і в розваллях, і в бур"янах — стелять пух-перо обіцянками. Шанують спортсменів, артистів, співаків і не задумуються, що легше — співати чи доїти корів?

Зараз ви читаєте новину «У селі Попове працюють семеро людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі