понеділок, 17 вересня 2007 16:10

У селі Яна Вінярського нема п"яниць

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Польський пенсіонер Ян Вінярський із села Блізни Гачовського повіту Підкарпатського воєводства грає на трубі в Будинку культури. Біля нього — співачки сільського ансамблю
Польський пенсіонер Ян Вінярський із села Блізни Гачовського повіту Підкарпатського воєводства грає на трубі в Будинку культури. Біля нього — співачки сільського ансамблю

Поляк Ян Вінярський, 50 років, із села Блізни Гачовського повіту Підкарпатського воєводства Польщі грає на трубі у Будинку культури. Дві жінки в польських костюмах виспівують під цю музику.

— Я працюю тут директором осередку культури, — розповідає пан Ян у перерві. — Керую ансамблем, бібліотекою та футбольною командою. Отримую за це 1900 злотих (майже 3600 грн. — "ГПУ"). Дружина Марія нещодавно вийшла на пенсію, має 600 злотих (1000 грн.). На життя вистачає, — поскубує вуса чоловік. — За ці гроші можна купити два гарні дивани.

У родині Вінярських є двоє дітей — 22-річний Михайло та Яна, 26 років.

— Торік донька вийшла заміж. Живе з чоловіком у невеличкому помешканні в місті Жешуві. Син — студент університету в цьому ж місті. Яна закінчила цей університет, теж навчалася безплатно.

Пан Ян розказує, що молодь після закінчення вузу їде на роботу до Німеччини, Швеції, Англії.

— Я живу в селі, де три тисячі жителів. Кожен п"ятий пенсіонер, — прикидає чоловік. — Скучаємо, чекаємо листоношу, можемо подорожувати. Я відпочиваю з сім"єю в Україні, в Кам"янці-Подільському. Був у Хотині. У Польщі відпочивати дорого.

Запитую, чи має господарство.

— 10 соток городу обробляю разом із сусідом. Садимо картоплю та пшеницю, щоб годувати курочок. Але багато хто господарства не тримає.

У дітей автівок немає, але то їхні проблеми

Каже, що за газ, воду та світло платить 400 злотих (720 грн), а взимку за газ додається ще 300 злотих (540 грн).

Цікавлюся, чи є в селі бомжі, п"яниці.

— Немає, — дивується запитанню поляк.

Говорить, що зводить будинок для сина. Для цього потрібно 100 тис. злотих (180 тис. грн). Кредитів чоловік не бере, відкладає гроші із зарплатні.

— Чому для сина, а не для доньки?

— У неї ж є чоловік, — відказує пан Ян. – Хай сам думає. Розповідає, що йде на роботу на 7 годину ранку, повертається о третій дня. О 6-й вечора йде грати на органі в костел. За це йому не платять.

— Мені це подобається, — пояснює чоловік. — 20 останніх років так живу.

Питаю, чи має машину.

— Так, у мене "Форд-Фієста". Купив її шість років тому. Із села переїжджати нікуди не хочу. Тут добре. У дітей автівок немає, але то їхні проблеми. Хай самі заробляють.

Додає, що в селі є школа, ліцей і осередок здоров"я.

— Медицина безкоштовна, бо маємо страхові поліси. Але полікувати зуба коштує 60–80 злотих (130 грн), — каже пан Ян і йде до колег.

Зараз ви читаєте новину «У селі Яна Вінярського нема п"яниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі