четвер, 16 серпня 2007 17:22

У Ровеньках щодня черги за водою

Автор: фото: Ігор ПЕТРЕНКО
  Житель шахтарського селища Кленовий під Ровеньками Володимир Замишляєв і його тесть Василь Елицький завжди тримають наготові тачку з порожнім бідоном та пластиковими бутлями. Нею вони їдять по воду до свердловини, що розташована за півкілометра від хати,
Житель шахтарського селища Кленовий під Ровеньками Володимир Замишляєв і його тесть Василь Елицький завжди тримають наготові тачку з порожнім бідоном та пластиковими бутлями. Нею вони їдять по воду до свердловини, що розташована за півкілометра від хати,

Райцентр Ровеньки розташований за 60 км від Луганська. У центрі міста — малоповерхова забудова початку ХХ століття. На околицях — радянські п"яти- і дев"ятиповерхівки. А навколо — шахтарські селища-супутники.

Маршрутки з Луганська ходять туди щопівгодини. Виїжджаю зранку. На обрії з"являються терикони, а потім і перша шахта — Київська. У холдинг "Ровенькиантрацит" їх входить зо десять. Деякі вже закриті, але є потреба в робітниках.

Центральний в"їзд у Ровеньки перекрито.

— Там закінчується будівництво мосту через залізничну колію, — пояснюють у маршрутці. Кажуть, що міст мають увести в дію ближче до виборів. Тоді сюди прибуде хтось із Партії регіонів, може, і сам Віктор Янукович.

На центральній алеї ім. Леніна багато банківських вивісок — "Ощадбанк", "Приват", "Укрсоцбанк" і навіть столичного мера — "Правекс".

— Когда хочу, тогда и снимаю деньги, — каже 54-річний пенсіонер Володимир Замишляєв. — Мне хватает.

Він отримує пенсію 2200 грн. Ще підлітком приїхав на Донбас із Росії, з міста Шар"я Костромської області. Одружився тут із 15-річною школяркою. Відпрацював 30 років на шахті. Щорічно їздить на батьківщину на два-три місяці. Мама й тато кличуть повернутися в Росію. Але Замишляєву подобається на Донбасі.

— У меня дочь расписывается на День шахтера, будущему зятю 19 лет. Собирается в лаву — деньги зарабатывать. Проходчик ведь получает 3,5–4 тысячи гривен, — каже.

Наприкінці липня в Ровеньках відкрився великий супермаркет "Парус". З розваг у місті є нічний клуб "Батискаф", зал ігрових автоматів "Невада", стадіон "Авангард". Але вдень усюди, крім базару, порожньо.

— Мужчины сейчас в шахте, кто не спился, — пояснює продавщиця продмагу Аліна. Вона чекає, доки покупець перебирає морозиво, відшукуючи фруктове "Донецьке" в шоколаді. У регіоні — жіноче безробіття, і Аліна дорожить своїм місцем.

Заходжу в офіс підприємця Володимира Орлова, 49 років, поряд із рестораном "Шансон". Бізнесмен родом із Ровеньків. Очолює мале підприємство "Донсервіс", на якому 60 працівників. Воно ремонтує дахи, системи опалення. Життям Орлов задоволений. За літо двічі возив родину на море — у Бердянськ і Євпаторію. Свій чорний кросовер "Мазда CX-7" замовляв аж із Америки. Заплатив за нього $50 тис.

Володимир очолює міську організацію Народно-демократичної партії. Симпатії місцевого населення до Партії регіонів пояснює так:

— "Помаранчевые" оскорбили Донбасс. Называли нас преступниками, предлагали оцепить колючей проволокой. Может, кому-то здесь нравится и Тимошенко, и Ющенко. Но на Донбассе — единство: когда оскорбили регион, мы не простим.

На присадибних господарствах майже не вирощують картоплю і городину

Він вважає, що найважливішим на виборах знову буде питання мови.

— Вот у меня ребенок осенью идет в школу. Ближайшие к моему дому — и первая, и четвертая школа имени Трублаини — преподают на украинском. Дети разговаривают на русском, а учатся на украинском. Я даже не смогу помочь им решать математику, — обурюється Орлов.

У книгарні "Светоч" продають російські детективи, бойовики, жіноче чтиво. Українською лише чотири книги: енциклопедії для дівчат і для хлопчиків, альбом "Гетьмани України" і хрестоматія з української літератури. Ще в книгарні торгують квасом і лимонадом у пластикових пляшках.

У центрі міста зберігся пам"ятник молодогвардійцям, яких фашисти стратили в лісі під Ровеньками. Але вічний вогонь біля нього вже не горить.

На околиці Ровеньків є квартал Гагаріна. Воду в багатоповерхівках дають раз на два дні, з 19-ї до 22-ї. Люди з порожніми бутлями по кілька разів на день стають у чергу до свердловини. Її пробили бізнесмени.

У черзі перемовляються, що "Ровенькиантрацит" цьогоріч план не виконує, і можуть затримати зарплатню.

У селища з Ровеньків їздять автобуси й маршрутки. Кленове — одне з них. Заклали його 1955-го. У селі хороші дороги: вибоїни засипані вугіллям і шлаками.

Колонка на вулиці Олега Кошового є, але вона суха. Свердловину не проб"єш — унизу вугільні шахти. Кленівці їдуть до двох свердловин тачками й мотоциклами. Курсують шахтарськими селищами й комерційні цистерни. "Воду, кому воду?" — гукають продавці. Пропонують її по 25 коп. за 1 л.

На присадибних господарствах у Кленовому майже не вирощують картоплю і городину. Лише квіти, фруктові дерева.

— Забросили огороды, потому что воды нет. Дождь был в мае один и в июне, — пояснює Василь Єлицький, 73 роки. — Да и пенсии нам хватает.

Районом їздять хури продавців із картоплею — з Чернігівщини, Сумщини та інших "картопляних" регіонів.

5 серпня в Ровеньках святкували День пива. У місті є власна броварня. Тут випускають пиво "Оригінальне" та "Золотисте". Місцеві люблять його більше за донецький "Сармат".

У місті їздять 88 маршруток

Ровеньки — містечко обласного підпорядкування на Луганщині. Населення — 30 тис., разом із селищами-супутниками — 80 тис. Це люди шістдесяти національностей. У місті їздять 88 маршруток, працюють вісім шкіл, лікарня, десять стоматологічних кабінетів. Два кінотеатри — "Космос" та "Ідилія", чотири ресторани.
З початку року в Ровеньках народилося 450 людей, померло 515. Звідси родом 17-й космонавт СРСР Георгий Шонін.

Зараз ви читаєте новину «У Ровеньках щодня черги за водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі