четвер, 19 червня 2008 17:43

У ресторанах пригощають контрабандною ікрою

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Київські громадські організації закликають українців не купувати й не їсти чорної ікри. Це зробить бізнес браконьєрів і контрабандистів нерентабельним. Саме так, на їхню думку, можна врятувати осетрів від повного зникнення.

"Уся натуральна чорна ікра, що продається в Україні — це контрабанда, — йдеться у відкритому листі до редакції. — Вилов осетрових в Україні заборонений, Росія ж у 2007 році заборонила продаж чорної ікри. Інших шляхів доступу в Україну делікатесу немає.

В Україні живе чотири види осетрових, два з яких уже занесені до другого видання Червоної книги України, а два, що залишилися, будуть занесені до третього. Через масове браконьєрство й великий попит гурманів на чорну ікру кількість осетрових за чверть століття скоротилася в 40 разів. Якщо така тенденція збережеться, у найближчий час осетри назавжди зникнуть".

Під зверненням підписалися директор Київського еколого-культурного центру  Володимир Борейко, керівник Екоправо-Київ Борис Васильківський та голова "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков.

— Обсяги контрабанди чорної ікри невідомі, бо в цьому зацікавлені державні структури, — каже Володимир Борейко, 42 роки. — Вона до нас потрапляє під виглядом "сірої" контрабанди, в накладних замість чорної пишеться червона, а продаж червоної в нас дозволено. Уся чорна ікра в наших ресторанах або контрабанда з Росії, або з Чорного й Азовського морів. Уявіть, у XVII сторіччі в Україні чорною ікрою кормили свиней, а про те, що це делікатес, ми дізналися від французів.

Чорну ікру можна замінити червоною

На прилавках столичних магазинів чорна ікра російського виробництва коштує 1300  грн за 113 г. Червона в середньому 45 грн за 50-грамову банку.

— Чорна ікра — це джерело жирних полінасичених омега-3-кислот, — каже Світлана Фус, 44 роки, лікар-дієтолог столичного центру "Віріа". — Ці речовини покращують кровообіг і зменшують ризик утворення тромбів. В ікрі є вітаміни А, В, С, D, мінерали. Фолієва кислота, яка є в ікрі, запобігає недокрів"ю, лецитин виводить із крові холестерин. Ікру їдять, коли в організмі бракує омега-3-кислот, також її добре вживати як загальнозміцнююче при анемії. Але ікра не є ліками проти якоїсь хвороби.

За словами Фус, чорну ікру можна замінити червоною, бо незалежно від кольору вона містить приблизно один і той же набір поживних речовин. А різниця в ціні пояснюється тим, що осетрових риб у природі стає все менше.

Як свідчить митна статистика, торік контрабандисти намагалися нелегально перевезти через український кордон понад 19 кг чорної ікри.

Зараз ви читаєте новину «У ресторанах пригощають контрабандною ікрою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі