четвер, 25 вересня 2008 17:19

"У районі багатодітних 120 душ"

Автор: фото: Людмила ЛИПЕЦЬКА
  Подружжя Наталія і Віктор Тарасюки виростили й виховали чотирьох доньок і сина. Донька Тетяна живе біля батьків у селі Соболівка на Вінниччині
Подружжя Наталія і Віктор Тарасюки виростили й виховали чотирьох доньок і сина. Донька Тетяна живе біля батьків у селі Соболівка на Вінниччині

Жителька села Соболівка Теплицького району Вінницької області Наталія Тарасюк, 70 років, разом із чоловіком-однолітком Віктором виховали п"ятьох дітей. Мають десятеро онуків і правнука Романа, 3 роки. У листі до редакції жінка поскаржилася на затримку присвоєння їй почесного звання "Мати-героїня".

— Рік тому я дізналася, що багатодітним матерям зі званням "Мати-героїня" належить виплата близько 6 тисяч гривень, — розповідає Тарасюк. — Для цього потрібна була купа документів: копії паспорта, ідентифікаційного коду, метрик, ще й характеристики кожної дитини. Мої діти живуть неблизько, але я таки зібрала пакет документів і відправила в район. За кілька місяців поїхала дізнатися, як ідуть мої справи. Документи довго шукали. Вони були привалені великою кількістю папок. Мені пояснили, що в районі таких багатодітних, як я, ще 120 душ.

Старша донька Ольга, 46 років, проживає в Теплику, працює кухарем у ліцеї. Медпрацівник Надія, 45 років, мешкає в Кривому Розі. Тетяна, 43 роки, проживає біля батьків у Соболівці, працює керівником у музичній школі. Любов, 41 рік, живе в містечку Бершаді, Вінницької області, працює технологом. Наймолодший син Андрій, 39 років, трудиться в лісництві в селі Поташня Бершадського району.

— Після народження сина 1969 року мені вручили медаль "Мати-героїня", — продовжує Наталія Тарасюк. — Але що та медаль? У той час на дитину платили лише 4,5 карбованця.

Діти Тарасюків добре навчалися, ходили до музичної школи. Усім батьки дали вищу освіту, допомогли в будівництві та купівлі житла.

— Живемо, як усі, — каже багатодітна мати. — Тримаємо хазяйство, тяжко робимо біля нього. Недавно купили машину "жигулі". Треба поїхати до дітей — сіли та й поїхали, а не мучимося по автобусах.

— Нагородні документи на присвоєння почесного звання "Мати-героїня" багатодітній Наталії Тарасюк уже опрацьовані, — запевняє "ГПУ" начальник відділу в справах сім"ї, молоді та спорту Теплицької райдержадміністрації Олександр Миронов, 42 роки. — Якщо президент затвердить їх, жінка отримає звання, а згодом і одноразову грошову виплату — десять неоподаткованих прожиткових мінімумів. Зараз вона становить 6330 гривень. Сьогодні ж гроші отримують жінки, які одержали звання ще 2004 року.

На почесне звання "Мати-героїня" мають право жінки, які народили й виростили п"ятеро та більше дітей.

Зараз ви читаєте новину «"У районі багатодітних 120 душ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі