пʼятниця, 14 березня 2008 16:07

У Наїну Єльцину був закоханий Юрій Гагарін

Учора виповнилося 76 років удові екс-президента Росії Бориса Єльцина — Наїні Йосипівні. День народження вона відзначила на дачі в селищі Барвіха під Москвою.

— Пишного столу не готувала. Після смерті чоловіка свята втратили для мене привабливість, — каже вона.

Борис Єльцин помер 23 квітня 2007-го від серцевого нападу. Йому було 76 років. На останній день народження він підніс дружині 75 червоних троянд і шубу. А на 8 Березня — хрестик із діамантами.

Наїна Гіріна народилася в селі Тітовка Оренбурзької області Росії. Її батьки були заможні старовіри. Разом із Єльциним вона вчилася в Уральському політеху. Їхні кімнати в гуртожитку були поряд. Наїна гарно готувала, і Єльцин вчащав до неї на пиріжки з капустою.

— П"ять років ми зустрічалися. Бориса за розподілом направили до Верхньої Ісєті. Перед від"їздом він запросив мене в кіно. У фойє кінотеатру ми вперше поцілувалися, — згадує.

Родина була проти її шлюбу з Єльциним. Наїна кілька місяців зустрічалася з Юрієм Гагаріним.

— За Гагаріна треба заміж виходити. А ти сидиш зі своїм будівельником, — виказувала їй мати.

Але Гагарін Наїні не подобався.

— У Юри м"який характер, — казала вона.

Батько Єльцина — будівельник, двічі сидів за антирадянську агітацію. Він випивав, бив дружину. На весілля доньки її батьки не приїхали. Молодята побралися в будинку колгоспника у Верхній Ісєті.

На початку 1960-х Борис Єльцин з інженера став секретарем Свердловського обкому партії.

— Коли народилася донька Олена, розплакався зі злості, бо чекав сина,  — згадує Наїна Йосипівна. — Коли зачинали другу дитину, він поклав під подушку сокиру й кашкета. Сподівався, що народиться хлопчик.

Але й цього разу на світ з"явилася дівчинка, Тетяна. Єльцин пив три дні й запропонував дружині більше не народжувати.

— Якось ми їхали з вечірки, — згадує колишній водій Єльциних. — Наїна Йосипівна сказала: "Борисе, чого ти так притискався до тієї блондинки?". Він зупинив "волгу" посеред дороги. Виштовхнув її, і до Свердловська вона йшла пішки. Таке траплялося не раз.

1985-го Бориса Єльцина призначили секретарем ЦК КПСС, а потім — першим секретарем московського міськкому. Раїса Горбачова, дружина генсека ЦК КПСС, щочетверга влаштовувала звані вечері для жінок перших персон. Старі партійці розказують, що Наїна Єльцина з"являлася в цьому товаристві з синцями.

На пленумі КПРС 1987 року Єльцин розкритикував Михайла Горбачова. Його понизили до заступника голови Держбуду. Після цього він потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом. Там начебто намагався заколоти себе ножицями — упав на вістря. 2 липня 1991-го він став президентом Росії. Жінка розпрямила завивку, із якою ходила 20 років, і почала одягатися в стилі Коко Шанель.

— В Америці Єльцин якось відвідав пересічну американську родину. Мав там пекти пироги, — згадує журналіст Сергій Пархоменко. — Він  підійшов до будинку і побачив гойдалку. Сів на неї, а поряд посадив дружину. Проте невдало повернувся, і вона сіла йому на руку. Він закричав на жінку: "Корова!".

Коли зачинали дитину, він поклав під подушку сокиру й кашкет

Наїна Єльцина запевняє, що не говорила з чоловіком про політику. Проте Коржаков стверджує, що перша леді втручалася в державні справи. 1993-го Наїна Єльцина заборонила транслювати по телебаченню репортажі про розстріл "Білого дому".

— Вона вміла впливати на чоловіка, демонструючи покору і повагу, — пояснює він.

Коли Борис Єльцин помер, дружина поклала в його труну носову хусточку зі своїми сльозами. Нині вона багато часу проводить в Інтернеті, захоплюється комп"ютерними іграми. А ще їздить на риболовлю, до якої її привчив чоловік.

Донька Єльциних 48-річна Тетяна — програміст, двічі розлучена. Третій чоловік, журналіст Валентин Юмашев, після одруження з нею очолив адміністрацію президента. Син Тетяни 27-річний Борис — студент, 25-річна донька Марина — домогосподарка, виховує двох дітей, а 13-річний син Гліб — школяр. Друга донька Єльциних 51-річна Олена Окулова одружена з гендиректором "Аерофлоту". Має доньок: Марію, 25 років, та Катерину, 29 років.

1932, 14 березня — Наїна Гіріна народилася в с. Тітовка Оренбурзької обл. Росії

1955 — закінчила Уральський політехнічний інститут

1956 — вийшла заміж за однокурсника Бориса Єльцина

1957 — народилася донька Олена; за рік — Тетяна

1985 — переїхали зі Свердловська до Москви

1991, 2 липня — перша леді Росії

2007, 23 квітня — помер чоловік

Зараз ви читаєте новину «У Наїну Єльцину був закоханий Юрій Гагарін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі