четвер, 29 квітня 2021 05:35

У курячому яйці Анатолій Бойко просвердлив 33 тисячі отворів

Автор: Фото надав Анатолій БОЙКО
  Анатолій Бойко займається різьбою по яєчній шкаралупі більш як 10 років. Роботи, оздоблені металом, продає. Ціни на них починаються від трьох тисяч гривень
Анатолій Бойко займається різьбою по яєчній шкаралупі більш як 10 років. Роботи, оздоблені металом, продає. Ціни на них починаються від трьох тисяч гривень

— Не можу зупинитися на чомусь одному, мені цікаво все. Опанував живопис, пастель, графіку, різьбу по каменю, дереву, гіпсу, всі види декоративно-прикладного мистецтва, вишивку, в'язання, коренепластику, лозоплетіння, холодне кування по металу. Спеціально ніде не вчуся, все освоюю сам, — каже 50-річний Анатолій БОЙКО з Володимира-Волинського на Волині.

Він володіє 17 мистецькими ­техніками. 14 років тому зайнявся писанкарством. 17 квітня встановив два світові ­рекорди: в шкаралупі курячого яйця просвердлив 33 436 отворів і 52 754 отвори — в гусячому.

Анатолій Бойко має другу групу інвалідності. В армії отримав поранення в Нагірному Карабаху. Наслідки травми перейшли в хронічну форму.

— Коли отримав інвалідність, зайнявся творчістю. Вивчав нові види мистецтва, — розповідає Анатолій Ігорович. — Писанкарство опанував 2003-го. Побачив, що який би візерунок не придумали, вже щось подібне є. Тоді зацікавився різьбою по яєчній шкаралупі. У світі таких майстрів багато, а в Україні — одиниці. Розробив власний стиль — оздоблення яєчної шкаралупи металом і камінням. Для цього треба добре відчувати шкаралупу в руках, щоб знати, де можна сильніше натиснути. Але й так погрішності бувають. Яйця лопаються. Якщо порахувати всі, що зіпсував, можна було б нагодувати роту солдатів. Винайшов техніку витягування яєчної шкаралупи. Можу її зав'язати чи закрутити в спіраль. Науковцям пояснити таке не вдається. Кажуть, це нереально.

Анатолій Бойко ­одружений, має сина й доньку. За уні­кальні вміння місцеві нази­вають його "волинським ­Фаберже".

— Торік установив світовий рекорд — представив першу у світі колекцію робіт із яєчної шкаралупи, оздоблену металом, — продовжує. — Вироби продаю. Ціни починаються від 3 тисяч гривень. Багато не заробляю, бо дорого коштують інструменти й матеріали. Покупцям надаю сертифікати. На них є мій код від Всесвітньої спілки художників і резолюція англійською мовою, де вказано, що це авторський виріб.

На початку цього року просвердлив у шкаралупі гусячого яйця майже 53 тисячі отворів, — каже Анатолій Ігорович. — Діаметр кожного — 0,2 міліметра, відстань між ними не ширше нитки. Коли ця робота була готова, зважився на ще один експеримент. У такій же техніці виконав виріб зі шкаралупи курячого яйця. В ній просвердлив 33 436 отворів, діаметром як людська волосина. На шкаралупі зобразив трипільські символи. На обох виробах вибив свій підпис. Була проблема зі свердлами для роботи. Знайшов одну фірму з виготовлення таких, які потрібні. Вони дуже тонкі та крихкі, найменша помилка — й ламаються. Використав майже сотню, але свого досягнув. Працював у спеціальних окулярах. Бувало 100 отворів просвердлював за 3 години, а бувало — 500 за цей час. Над виробом зі шкаралупи курячого яйця працював місяць.

Щоб потрапити до Книги рекордів Гіннеса, Анатолієві Бойку на експертизу із бюджету Володимир-Волинської міської територіальної громади виділили 22 тис. грн. Другу представники Книги рекордів зробили безкоштовно.

— Коли подавав роботи до Національного реєстру рекордів, його представники тиждень рахували отвори на обох виробах. Для цього надіслав їм фотографії, зроблені з 12 ракурсів. Кожна сторона має відмітку, щоб не переплутати. Фахівці ділили зображення на сегменти і вручну лічили отвори, — розповідає Анатолій Бойко. — Маю багато задумів і грандіозні плани. Тішить, що в мене є учні. Проводжу заняття і майстер-класи для бажаючих.

Зараз ви читаєте новину «У курячому яйці Анатолій Бойко просвердлив 33 тисячі отворів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі