пʼятниця, 08 червня 2018 07:10

У Кіри Муратової зупинилося серце

Автор: WWW.RBC.UA
  Режисерка Кіра Муратова завершила кар’єру 2015 року. Нарікала на погане здоров’я
Режисерка Кіра Муратова завершила кар’єру 2015 року. Нарікала на погане здоров’я

Уночі 6 червня в Одесі померла ­режисерка Кіра МУРАТОВА.

На 84-му році життя у неї зупини­лося серце.

— Мені зателефонували вночі і сказали, що Кіра померла, — розповідає колишній чоловік режисер Олександр Муратов, 83 роки. — Кіра мала глаукому, їй повинні були робити операцію на очах. Та лікарі відмовилися оперувати. Сказали, що може не витримати наркозу, бо з серцем не все гаразд.

Кіра Муратова народилася в румунському місті Сороки у сім'ї росіянина Георгія Короткова та єврейки Наталії Скурту. На початку 1950-х емігрувала до Радянського Союзу. Оселилася в Москві, отримала радянське громадянство. Закінчила філологічний факультет Московського університету та режисерський факультет Всеросійського інституту кінематографії.

1961 року почала працювати на Одеській кіностудії. Зняла 20 стрічок. Найвідоміші — "Короткі зустрічі", "Довгі проводи", "Астенічний синдром", "Чеховські мотиви", "Мелодія для шарманки". Останній її фільм "Вічне повернення" вийшов на екрани 2012-го.

— Кира не шла на компромиссы ни с советским руководством, ни с продюсерами, — розповідає режисер 81-річний Геннадій Карюк. — Її стрічку "Довгі проводи" радянське керівництво намагалося скоротити. Муратова застала сценаристку картини в монтажній, коли та намагалася вирізати з фільму деякі епізоди."Як ти смієш! — закричала. — Тут кожен кадр — мистецтво!"

2015 року Кіра Муратова оголосила про завершення режисерської кар'єри.

— Здоровье мое ушло, и этой работе я больше не могу в таких условиях предаваться. Я ее очень люблю, но это тяжелый физический труд, — казала тоді.

Муратова мала проукраїнську позицію. Підтримувала Революцію гідності, українізацію кінематографа. Виступала проти російської агресії. Двічі виходила заміж. Із першим чоловіком режисером Олександром Муратовим прожила у шлюбі 10 років. Мали доньку Маріанну. Вона загинула. Вдруге Муратова побралася з одеським художником Євгеном Голубенком. Разом жили останні 40 років.

Зараз ви читаєте новину «У Кіри Муратової зупинилося серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі