четвер, 27 листопада 2008 17:29

У Яна Махульського зупинилося серце

  Ян Махульський зіграв у понад 80 фільмах
Ян Махульський зіграв у понад 80 фільмах

Минулого четверга у варшавському шпиталі зупинилося серце польського актора й режисера Яна Махульського. 3 липня йому виповнилося 80 років.

— Янек мав приїхати з Варшави підписати альбоми, видані з нагоди визнання його почесним жителем міста, — згадує Ельжбета Чарнецька, приятелька актора з Лодзі. Почесного титулу Махульського удостоїли на початку листопада. — Казав, що на тиждень ляже у шпиталь, щоби направити трохи моторчик в автомобілі, щоби краще бігав. І вперше в житті не дотримав слова.

Друзі називали Яна "Махулем". Актор зіграв у кількох сотнях вистав і понад 80 фільмах. Найвідоміші — "Вабанк" і "Кінгсайз" — зрежисерував його син Юліуш, 53 роки. У двох стрічках "Вабанк" Ян зіграв роль Генрика Квінто і здобув світову славу.

— Ян був найбільшим музикантом серед акторів, — каже близький друг, 72-річний композитор Генрик Кужняк, автор музики до фільму "Вабанк".

Останні 35 років жив у Варшаві з дружиною, акторкою Галіною Махульською, 79 років. Викладав у Театральному інституті Варшави, охоче знімався у стрічках дебютантів.

— Яко старший колега, маю обов"язок подавати руку тим, хто тільки починає кар"єру. Бо мені доля подарувала нагоду стати таким, а вони самі шукають свого шансу, — часто повторював Махульський. Кращого молодого актора він щороку нагороджував сотнею доларів. Цю премію вважали за найпрестижнішу.

— Маю чотири двадцятки, — казав на своєму останньому ювілеї. — "Вісімдесятка" — то якось по-старечому звучить.

Зараз ви читаєте новину «У Яна Махульського зупинилося серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі