четвер, 14 лютого 2008 17:20

Три роки тому померла співачка Раїса Кириченко

Автор: фото з архіву Миколи Кириченка
  Раїса та Микола Кириченки жили разом 42 роки. Микола Михайлович акомпанував Раїсі Панасівні на баяні, іноді вони співали на концертах дуетом
Раїса та Микола Кириченки жили разом 42 роки. Микола Михайлович акомпанував Раїсі Панасівні на баяні, іноді вони співали на концертах дуетом

8 лютого 2005-го через хворе серце пішла з життя співачка Раїса Кириченко. Їй був 61 рік. Вона виконувала пісні "Я козачка твоя", "Пане полковнику", "Мамина вишня".

Удівець Микола Кириченко, 65 років, запалює свічку біля портрета дружини на вікні. Чоловік живе сам у Полтаві, дітей подружжя не мало. Микола Михайлович — баяніст, акомпанував дружині на концертах. Наприкінці 1990-х на фестивалі "Мелодія двох сердець" уперше заспівав із нею. Відтоді подружжя часто виступало дуетом.

— Познайомилися ми 1962-го в ансамблі "Веселка", при філармонії в Полтаві, — згадує чоловік. — Рая прийшла із хору Кременчуцького автозаводу. Два дні гуляли весілля в мене, у Кобеляках, а потім поїхали в Корещину. Снігу нападало багато. Поїздом доїхали до Глобиного. Там Раїн родич чекав на санях, запряжених кіньми. Закутали нас у кожухи, дядько налив міцної сивухи.

Перші вісім місяців молодята жили в різних гуртожитках. Потім отримали кімнату в Житомирі. Виступали в тамтешньому ансамблі "Льонок".

— Раїса Панасівна і вдома робила високу зачіску, макіяж, — розповідає чоловік. — Дуже любила готувати, особливо борщ, галушки, вареники. Мала багато книг по кулінарії, видумувала страви з сиру, салати.

Каже, що за концерти багато не платили.

— 1983-го вона вперше поїхала на гастролі за кордон, в Америку. Заробила 180 доларів за місяць. Купила дублянку в недорогому магазині. Мені весь час привозила подарунки. Досі в шафі лежить нова сорочка, з Канади.

Раїса Кириченко мала четверо братів. Старший, Олександр, 1957-го загинув у морфлоті на Півночі Росії. Немає вже брата Євгена. Микола мешкає в селі Малі Кринки на Глобинщині, а Володимир — у Піщаному Кременчуцького району.

— Усі, крім Олександра, працювали в колгоспі. Такого голосу, як у сестри, не мали, — каже Кириченко.

Додає, що іноді зустрічає жінок, схожих на Раїсу Панасівну. Одна з них, наприклад, працює у видавництві "Полтава".

Зізнається, що йому пишуть самотні незнайомки.

Купила дублянку в недорогому магазині

— Запрошують у гості. Розказують, що втратили чоловіків. Найдушевніші листи зберігаю, але на жоден не відповів, — говорить він.

У кімнату забігає тримасна кішка, стрибає хазяїнові на коліна.

— Це Зося. Їй уже десятий рік пішов, — гладить тварину. — Найдужче любить сметану. Її Раї подарувала подруга-землячка Ніна Срібна.

Щороку Микола Кириченко 6–7 місяців живе в Корещині, у батьківській хаті дружини. Її батьки — Панас Миколайович і Марія Євдокимівна — померли. У матері було гарне сопрано. Коли батько був молодий, співав у хорі Харківської опери.

— У село беру Зосю. Там із сусідньої вулиці до неї ходить "жених". Та вона не дає себе скривдити. Їздить на собаках верхи.

1995-го після гастролей у Канаді Раїсу Панасівну почали турбувати нирки. Знайома Лариса Король дала послухати її записи німецькому підприємцеві Бено Аззоліні. У листопаді 1996-го той допоміг хворій виїхати до Німеччини.

Бено заставив будинок, бо не мав вільної готівки. У Німеччині Раїсу Кириченко чотири місяці готували до операції. 12 червня 1998-го, в Україні, співачці пересадили нирку. Вона почувалася добре, продовжувала виступати.

— 1 лютого 2005-го в київському Інституті трансплантології Раї зробили операцію на серці, — продовжує чоловік. — Воно почало кальцеміруватися: дали ускладнення медикаменти, які вона пила для лікування нирок. Увечері 7 лютого ми в палаті подивилися серіал "Кармеліта". А вночі їй стало зле, піднялася температура. 8 лютого Раїса померла.

Співачку поховали в рідному селі Корещина. Кожні три тижні чоловік їздить туди, аби покласти квіти на могилу. На кладовищі стоїть пам"ятний знак — бандура.

Микола Кириченко отримав рішення суду про спадок на інтелектуальну власність дружини. Він може випускати касети, диски. Незабаром вийде диск "Моя подруго мила". Його Раїса Кириченко присвятила подрузі Раїсі Писаренко, але не встигла видати.

1942, 14 грудня — Микола Кириченко народився в с. Кінашівка (нині — Мідянівка) Кобеляцького р-ну Полтавщини
1943, 14 жовтня — Раїса Корж народилася в с. Корещина Глобинського р-ну Полтавської обл.
1962 — чоловік та жінка познайомилися в ансамблі "Веселка" при Полтавській філармонії
1963, 15 грудня — одружилися, переїхали до Житомира
1983 — Раїса Кириченко вперше поїхала на гастролі за кордон, до США
1996, осінь — лікувала нирки в Німеччині
1998, 12 червня — у Києві співачці пересадили донорську нирку
2005, 8 лютого — померла від хвороби серця
Раїса Кириченко — народна артистка, Герой України, почесна  громадянка канадського міста Клівленд

Зараз ви читаєте новину «Три роки тому померла співачка Раїса Кириченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі