середа, 17 жовтня 2007 16:31

Трандафіру Сушинську не злюбила свекруха

Автор: фото: Оксана МУРАШОВА
  Роза Сушинська з села Снячів Сторожинецького району на Буковині показує кептарик. Схожий замовляла її тітці співачка Софія Ротару. Для нього треба 2–3 кілограми бісеру. Роблять кептарик три місяці, коштує він 2,5 тисячі гривень
Роза Сушинська з села Снячів Сторожинецького району на Буковині показує кептарик. Схожий замовляла її тітці співачка Софія Ротару. Для нього треба 2–3 кілограми бісеру. Роблять кептарик три місяці, коштує він 2,5 тисячі гривень

"У мене два імені, — каже вишивальниця з Буковини Роза Сушинська, 48 років. — Подруга-румунка порадила мамі назвати мене Трандафірою. По-румунськи це означає "троянда". У школі одні дражнили мене Трандою, інші — Фірою.  Я плакала".

Кінець насмішкам поклав учитель географії. Він запропонував називати дівчинку Розою.

— Я хотіла змінити ім"я. Але знайомі сказали, що тоді зміниться і доля, — розказує жінка.

Роза Сушинська живе в селі Снячів Сторожинецького району Чернівецької області. З нею мешкають 20-річний син Владислав із 19-річною дружиною Раєю та донька Світлана, 28 років, із чоловіком і сином-чотирикласником Вадимом. Родина будує дім.

— Хочу більшу хату, — пояснює Роза Георгіївна. — Нині її розміри лише 10 на 12 метрів. Стіни вже підняли. Житимемо на першому поверсі. А на другому я зроблю музей вишивок. Ми всі ночами вишиваємо, щоб заробити.

Із першим чоловіком Юрієм Писарюком Трандафіра розійшлася, бо він був із Закарпаття, а вона — з Чернівців.

— Мене там ледве не москалькою вважали, — пояснює. — Свекруха не злюбила. А чоловік їй не дав відпору. Якось повертався з лісу, ніс на плечі букову колоду. Посковзнувся на камені. Упав і вдарився переніссям об колоду, та ще й руку зламав. Помер після цього.

Із другим чоловіком у жінки не склалося. Каже, він випивав. Від нього вона залишила собі прізвище. Донька Рози Світлана працює в клубі хореографом. Син Владислав різьбить і вишиває.

— Його навчила моя ліпша подруга, — сміється Трандафіра. — Хотіла зробити мені сюрприз. Потім Владислав вивчився на різб"яра.

Мене там ледве не москалькою вважали

Сім років тому до Сушинської на Андріївському узвозі в Києві підійшла жінка. Їй сподобалася сорочка за 1,5 тис. грн, вишита бісером.

— Сказала, що вдіне її, коли поїде для України газ просити. Певно, в якомусь міністерстві працювала. Дала дві тисячі й здачі не взяла. До мене додому навіть із Америки приїжджали по сорочки, — хвалиться жінка.

Мати Сушинської Марія Тодеренчук і тітка, материна сестра, Ілляна Мінтенко вишивали бісером костюми для Софії Ротару.

— У 1970-х мама в Чернівцях познайомилася з Софією Михайлівною, — розповідає жінка. — Ротару замовляла річ, обирала колір і казала: "Хочу волошки, маки, виноград, а ви вже самі скомпоніруйте". За роботу платила добрі гроші: від 200 до 300 радянських рублів. Мати з тіткою вишили для неї плахти, кептарики, сорочки. Ротару в них знімалася в кліпах "Водограй" і "Червона рута".

Каже, мати й тітка нині вже не вишивають.

— Мамі 75 років, вона перенесла інсульт. Тітці — 74. Зір уже не той, що раніше. А колись тітка вишивала сорочку Назарію Яремчуку, білим по білому. Він її не встиг забрати, бо помер від раку. Тітка залишила сорочку на пам"ять. А тітчин чоловік Микола, — пригадує раптом Трандафіра Сушинська, — в армії дружив зі співаком Дмитром Гнатюком. Гнатюк до нас на храм на Троїцю приїздив.

Одну сорочку Роза Сушинська вишила для покійної співачки з Полтави Раїси Кириченко.

— Я познайомилася з нею на Андріївському узвозі. Вишила бісером мережки, рукава, низ, навіть на спині зробила вишивку. Така робота дорого коштує. Але я віддала їй за 420 гривень.

1959, 5 червня — Трандафіра Сушинська народилася в с. Снячів Сторожинецького району Чернівецької області
1965 — вишила бісером першу стрічку
1979 — народилася донька Світлана; нині працює хореографом
1987 — народився син Владислав; вивчився на різб"яра по дереву
1988 — загинув перший чоловік Трандафіри Юрій Писарюк
1989 — жінка працює директором будинку народної творчості в с. Снячів
1994 — закінчила відділення режисури училища мистецтв імені Воронкевича в Чернівцях
2002 — вишила сорочку для співачки Раїси Кириченко

Зараз ви читаєте новину «Трандафіру Сушинську не злюбила свекруха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі