пʼятниця, 11 грудня 2009 08:27

Тигр з"їдає за день 10 кілограмів м"яса
5

Дресирувальник Микола Козирєв працює з трьома тигрицями на манежі столичного цирку. ”До тигрів-самців вони ревнують, а левів бояться”, — каже Микола
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Скунси Сєня і Вєня їдять сухарики після закінчення репетиції. Під час виступу вони крутять подвійний барабан і бігають по манежу
Дикобрази Льолик і Болик ходять по бортику манежу у шерензі за сухарем з ізюмом
Левиці Сарі два роки. Вона виступає у парі з левом Кубиком
Дресирувальниця Людмила Шевченко годує білим хлібом козла Бодулая. ”Він упертий, виходить із клітки, лише коли поманиш сухариком”, — каже Людмила

У столичному цирку готують новорічну програму "Айболить і Снігуронька". Її почнуть показувати 23 грудня.

Проходимо через кімнати з табличками "Осторожно! Хищники!", "Вход запрещен".

— Куди ви йдете, сюди не можна, — зупиняє 57-річний Володимир. Він 40 років працював у цирку повітряним гімнастом. Тепер відповідає за порядок на манежі.

Манеж обтягують сіткою. Двоє чоловіків підвозять клітку з тигром Батею. Двоє чоловіків підвозять дві клітки. В одній — три тигриці, в іншій — тигр Батя.

— Він злий і тупий, — каже Володимир. — Тигриці стараються, тренуються. А він тільки сидить і пасе, на кого гаркнути і покусати.

Дресирувальниця 30-річна Юлія Козирєва одягає маленьку сумку через плече. У неї кладе кульок із дрібно нарізаним м"ясом. Бере палицю із загостреним кінцем. Її чоловік Микола, 30 років, закидає ноги за перекладину — 10 разів качає прес.

— Випускай, — наказує Володимиру. Той відкриває клітку, у руки бере шланг. Якщо звір накинеться на дресирувальника, його відженуть струменем води.

— Батя, тримай, — Юлія подає тигру м"ясо. — Батя розжирів. Доки був карантин, сидів у клітці й лопав м"ясо. Мав хвіст — як шнурочок, а тепер — як канат. З"їдає за день 8–10 кілограмів телятини або свинини. Іноді — живих курочку і кролика.

— Тримаємо шість тигрів, чотирьох левів і двох леопардів, — розказує директор цирку Володимир Шевченко, 61 рік. Він підходить до тигра і гарчить. Той показує великі зуби, гарчить тихо.

— Тепер модно вдома тримати крокодилів, левів, змій. Це дурість! Мій батько дружив із бакинцем Левом Берберовим. Той виростив удома лева Кінга, який зіграв у фільмі "Незвичайні пригоди італійців у Росії". Кінг ріс у трикімнатній квартирі, мало рухався, хворів на рахіт. Якось вибіг на вулицю, там його застрелив міліціонер. Берберов узяв на виховання лева і пуму. У пуми почалася тічка. Збуджений лев скальпував його дружину і загриз 14-річного сина. Ми з дружиною Людмилою тримаємо хижаків удома до року. А тоді переводимо в клітку.

Лев Кубик пильнує за нами, широко розкриває морду, позіхає.

— Через такого самого, Володя 17 днів валявся в реанімації в Мінську. Врачі руки-ноги заштопують, і він лізе в клітку знову, — розказує дружина директора, дресирувальниця Людмила Шевченко, 62 роки. — Тигрові довіряти не можна. Можеш гладити 10 хвилин, а йому набридне і він вкусить. Лякаються, коли приходиш до них у обновці. Під час вистави побачать надувний шарік і сидять, як балбєси, дивляться.

Захисну сітку опускають. Людмила репетирує номер із чотирма дикобразами. Вони бігають по манежу в шерензі за сухарем із родзинками. Найменший Болик перескакує через бортик, тікає в залу. Його ловить жінка в білому халаті.

— Дикобраз може вдарити голками міцніше, ніж тигр зубами. Зіщуриться, а потім як вдарить боком, — закачує рукава, показує синяк на півруки.

Чорний козел Бодулай виступає з собаками Дашею і Глашею. Його годують білим хлібом.

— За булочку готовий продати душу.


Зараз ви читаєте новину «Тигр з"їдає за день 10 кілограмів м"яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі