четвер, 13 березня 2008 17:59

Тамара Калустян дружила з Фаїною Раневською

Автор: фото з архіву Тамари Калустян
  Співачка Тамара Калустян надала ”ГПУ” фото з власного архіву. Фотографуватися жінка відмовилася
Співачка Тамара Калустян надала ”ГПУ” фото з власного архіву. Фотографуватися жінка відмовилася

Київська співачка Тамара Калустян 37 років дружила з московською актрисою Фаїною Раневською. Тамара Сергіївна була з акторкою в останній день її життя.

— Я приболела, посажу вас подальше от себя, — відчиняє двері худорлява жінка з коротким сивим волоссям. Просить не роззуватися. У шафці за склом — кілька світлин Раневської. Через деякі пробивається напис, зроблений на звороті.

— Мій батько приїхав із Баку вступати до університету Володимира Святого. Це було до революції, — показує чорно-біле фото чоловіка з цигаркою. — А мама народилася в Києві, вона була балериною. Математик Граве — її батько.

82-річна Тамара Калустян мешкає в 5-кімнатній квартирі в центрі Києва. Об ноги господині треться білий із рудими плямами кіт Котя.

— Ох і вредний, — скаржиться вона. — Нікуди не виходить, а примудрився на балконі від голубів блохами заразитися.

До війни Тамара з сестрою відвідували балетну студію. Музиці, мовам і малюванню дівчаток навчали домашні вчителі. У родині вільно розмовляли німецькою.

— У нас була кухарка, додому приходили праля, молочник, м"ясник, натиральник підлоги. Був такий Шмельов, носив у бочечках соління: капусту, огірки, помідори, яблука. Тато дзвонив у магазин, і продукти доставляли додому.

Наголошує, що маму звали Оленою.

— Це фамільне ім"я, мою бабусю і сестру покійну теж так звали. А батько був Седрак. Коли закінчила університет і стала викладати німецьку мову, попросила в нього дозволу писатися Сергіївною, — жінка закриває очі й робить паузу.

Каже, що співала в оперно-вокальній студії. Нині керує нею, при Будинку вчителя.

Я заміж не ходила, не могла розтворитися в комусь

Тріщить телефон, жінка просить передзвонити пізніше.

— Коли батьки померли, я залишилася у квартирі сама. Сестра вийшла заміж, бо хотіла дитину. Її донька Лєна живе в Німеччині. Я заміж не ходила, цінувала свободу, не могла розтворитися в комусь. Прожила з одним 14 років, і досить.

Прошу розповісти, як познайомилася з Фаїною Раневською.

— 1947-го вона приїхала на гастролі до Києва. Моя приятелька Іра, її прихильниця, з"ясувала, у якому готелі Раневська зупинилася. Прийшла до мене, бо не мала телефону, і дозвонилась до неї. Фаїні Георгіївні було 52 роки, вона хворіла на двостороннє запалення легень, мала астму, багато палила. Іра дзвонить до мене: треба гроші на ліки. У Раневської грошей не було: їм ще не віддали гонорар. А я саме отримала стипендію. Дала гроші, а тоді влаштувала її в елітну лікарню. Після виписки Раневська два тижні жила в мене. І померла при мені в Москві. У 88 років зламала шийку стегна. Перед кончиною розповідала лікарям анекдоти.

Тамара Сергіївна встає. Зі столика падає пляшечка з ліками. Жінка дістає з шафки кілька картонних коробочок.

— Оцей браслет, кліпси і каблучки вона подарувала. Мала улюблену фразу: "Что отдал, то твое".

У Раневської Тамара Калустян познайомилася з поетесою Анною Ахматовою.

— Ахматова розповніла після інфаркту, важко ходила. Якось я везла її від Фаїни Георгіївни до літератора Віктора Ардова. Волочила на собі по східцях на третій поверх.

Зауважує, що в КДБ на неї було досьє.

— Я при німцях працювала перекладачкою в конторі, яка вирощувала елітне насіння. Батько насилу домовився, інакше забрали б у Німеччину. Або залишили тут — для борделів. Я була гарна, на мене звертали увагу. Для солдатів бордель розташували там, де зараз філармонія, а для офіцерів — на Прорізній. Коли дівчат заражали якоюсь болячкою, вели розстрілювати в Бабин Яр.

Каже, через роботу в німців її не залишили працювати в університеті.

— А пізніше, десь 1966-го, я підписала листа на захист В"ячеслава Чорновола. Там було 200 з лишком підписів письменників, академіків, і тільки одна артистка, — сміється. — Понад 10 років по радіо і телебаченню мене не транслювали. Сказали: "Ваше прізвище в чорному списку. Можете поставити хрест на кар"єрі, званні".

— Ану геть, — кричить господиня на кота, що дряпає ніжку старовинного стільця.

— Шкода, що в мене немає фотографії з Раневською, — каже на прощання. — Не ставила собі це за мету. От Марина Нейолова прийшла до неї в гості з фотографом.

1925, 1 жовтня — Тамара Седраківна Калустян народилася в Києві
1947 — познайомилася з 52-річною Фаїною Раневською
1950 — закінчила романо-германське відділення Київського університету, спеціальність: німецька мова
1957 — закінчила Київську консерваторію
1966–1978 — занесена до списків неблагонадійних КДБ
1984 — у Москві померла 88-річна Фаїна Раневська
1988 — Тамара Калустян вийшла на пенсію
2004 — через помилку лікарів померла на 4 роки молодша сестра Олена
Керує вокальною студією при Будинку вчених. Має племінницю й онука в Німеччині

Зараз ви читаєте новину «Тамара Калустян дружила з Фаїною Раневською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі