четвер, 12 червня 2008 18:43

Тамара Євлан осліпла через шунт у голові

Автор: фото: Світлана СЕКЕРА
  Незряча Тамара Євлан з дочкою Маргаритою грається з козеням Кузею на порозі своєї хати в селі Михайлівка Новгород-Сіверського району на Чернігівщині
Незряча Тамара Євлан з дочкою Маргаритою грається з козеням Кузею на порозі своєї хати в селі Михайлівка Новгород-Сіверського району на Чернігівщині

Тамара Євлан, 22 роки, із відром іде до колодязя. Наповнивши його, повертається до хати. Біля східців ледь уповільнює крок. Жінка осліпла в 16 років. Лікарі вставили їй у мозок шунт, що перетиснув зоровий нерв.

Тамара живе в селі Михайлівка Новгород-Сіверського району на Чернігівщині, в якому сім жилих дворів. Дівчина народилася зрячою.

— У 12 років бавилася з братами, — розповідає. — Перегнулася через повалене дерево і відчула страшенний біль у голові. Відтоді голова стала боліти, особливо після фізичних навантажень. Заговорюватися почала.

Батьки повезли доньку до Чернігова на обстеження. Тамарі лікарі поставили діагноз: кіста мозочка. Зробили операцію.

— Трубочку-шунт уставили в шию, щоб з мозочка рідина стікала в шлунок, — торкається напруженої жили на шиї. — За порадою лікаря, коли дуже боліло, натискала на неї — допомагало. Але зір почав слабнути. Скоро осліпла зовсім. По хаті боялася й кроку ступити.

Згодом Тамара стала вільно пересуватися. Коли мати йшла на ферму, залишала  новонародженого сина з донькою. Та за три роки дівчині погіршало.

— Болі були жахливі, — випускає з коробки морську свинку. — Батьки продали корову, коня і повезли мене до Києва. Тато ніс до лікарні на руках. Від болю йти не могла.

У 16 років Євлан зробили трепанацію черепа у столичному інституті ім. Рамаданова. Кісту видалили. За вухом залишилося сім шрамів. Нині вони майже заросли. Сказали: "Якби раніше приїхала,  спробували б відновити зір". Пояснили, що зоровий нерв передавлений шунтом, тому атрофувався.

Хлопці, дізнавшись, що сліпа, давали задній хід

У 20 років Тамара закохалася в старшого на рік Леоніда з сусіднього села Кірове. Рік зустрічалися. Ще стільки жили разом. Шлюбу не реєстрували. У жовтні 2007-го народила доньку Маргариту. Жінці робили кесарів розтин.

— Столичні лікарі забороняли народжувати, — Тамара всаджує кругловиду дівчинку на коліна. — Але для чого ж тоді жити? Доглядати немовля я вміла: з братиком Павликом насиділася, йому рік і чотири місяці.

Євлани купили молодим у Михайлівці хату навпроти своєї. Навесні збиралися переходити. Та закохані посварилися.

— Кому сліпа треба? — махає рукою Тома. — Ще коли хлопці в село на гулянки приїжджали і про дівчат розпитували, багато хто зацікавлювався. А дізнавшись, що сліпа, давали задній хід.

Тамара з 7-місячною Маргаритою мешкає у батьків. Крім неї, у 45-річної Наталії й Івана, 40 років, шестеро синів. Двоє ходять за 3 км до школи в сусіднє село. Старший працює в Чернігові, двоє середульших навчаються в ліцеї у Шостці на Сумщині.

— Спочатку боялася донечки торкатися, — вдягає Риті шапочку. — А зараз і перевдягну, і з пляшечки нагодую. Бува, доки намацаю, де у штанів перед, Марго до стіни відповзе. Шукаю її руками по дивану. Тільки купати мама допомагає.

Хвалиться, що навчилася пекти хліб, сама замішує тісто. Їсти готує. Тільки з піджаркою на сковороді важкувато. У хаті прибирає, знає де що стоїть.

— Нав"язала ось Марго кофтинок і штанішек, — несе малу до дитячого візка. — Можу іграшку за день вив"язати і вовною набити. Шию теж сама. У "циганську" нитку навпомацки запросто втягну. Правда, мамка й досі зойкає, коли до порогу доходжу — думає, вдарюся.

Виносить доньку на вулицю. Перш ніж ступити з порогу, намацує, за що вхопитися.

— Як з малою на руках, то боюся впасти, — пояснює.

До них підбігає біле козеня Кузя. Жінка присідає, щоб Марго з ним побавилася. Дівчинка мацає тварину за вуха і сміється.

1985, 9 липня — Тамара Євлан народилася в с. Михайлівка Новгород-Сіверського р-ну  Чернігівщини
1997 — почала боліти голова
1998, серпень — зробили операцію в Чернігові; почала втрачати зір
2001 — прооперували в Київському інституті ім. Рамаданова
2006 — живе в цивільному шлюбі з Леонідом із сусіднього с. Кірове
2007, 18 жовтня — народила доньку Маргариту

Зараз ви читаєте новину «Тамара Євлан осліпла через шунт у голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі