четвер, 14 травня 2009 19:02

Тамара Яценко понад 600 разів зіграла Проню Прокопівну

Автор: фото з архіву актриси
  Роль Проні Прокопівни у виставі ”За двома зайцями” прима столичного Молодого театру Тамара Яценко вперше зіграла 18 жовтня 1980 року
Роль Проні Прокопівни у виставі ”За двома зайцями” прима столичного Молодого театру Тамара Яценко вперше зіграла 18 жовтня 1980 року

53-річна прима Молодого столичного театру Тамара Яценко понад 600 разів зіграла Проню Прокопівну у виставі "За двома зайцями". За цю роль вона отримала звання народної артистки, оминувши титул заслуженої. 2004-го на знімальному майданчику мюзиклу "За двома зайцями" зустрілася зі співачкою Аллою Пугачовою, 60 років.

— Я теж зіграла в цьому мюзиклі, — згадує Тамара Олександрівна, у гримерці Молодого театру знімаючи чорний крислатий капелюх із блискучою квіткою. — Отримала роль продавчині з базару. На зйомках Пугачова не вередувала, часто сідала, простягаючи ноги — видно, втомлювалася. На бенкеті після зйомок Алла Борисівна сказала: "Я обожаю фильм с Маргаритой Криницыной (виконавиця ролі Проні в кінофільмі "За двома зайцями" 1961 року, померла 2005-го, похована на Байковому кладовищі. — "ГПУ"). Мечтаю с ней втретиться. Созвонилась, посидим в ресторане "За двумя зайцами". А я з подругою Тетяною Шелігою сиджу в кінці столу — мене так батько привчив, щоби подалі від начальства, а ближче до кухні. Тільки-но Пугачова сказала ці слова, Тетяна як рикне: "А вы знаете, что со мной гениальная Проня сидит?". Я її смик: "Замолчи". А вона: "Пусть слышат, пусть знают!" Закінчується бенкет, підходить до мене директор Алли Борисівни і запрошує в ресторан.

На вечерю Тамара Яценко спізнилася.

— Я прийшла, а Маргарита Василівна каже: "Дивися, що мені Алла Борисівна подарувала," — і кольє показує. — "Симпатична штучка", — кажу, а сама думаю: "Та, біжутерія..." Із нами сидів продюсер Льоша Гончаренко. Шепоче мені: "То діаманти, 18 тисяч доларів коштує. І вам є подарунок". Витягає кольє, сережки і колечко від Сваровські за дві тисячі доларів. Пугачова розмовляла більше з Кринициною — вони обоє родом з Уралу. Договорилися до того, що вони, можливо, родички, бо схожі між собою. Стали руки порівнювати. Я ж заспівала для Примадонни пісню з її репертуару:"Ты пришел такой нежданный", тільки українською. Пугачова сміялася. Тільки після того не захотіла мати зі мною ніяких справ. Знайомства не підтримала.

— Може, побоялася такої яскравої конкурентки?

Ресторан "За двома зайцями" дорогий

— Я так і зрозуміла, — заливається сміхом. — Коли співала, відвідувачі стали збігатися, слухати. Я подумала: "Що ж я наробила? Дурепа".

Ресторан з українською кухнею "За двома зайцями" дорогий. Три Проні Прокопівни пригощалися горілкою, печеною сьомгою, домашніми ковбасами.

Подарунок Пугачової актриса одягає нечасто — під настрій.

— Із часом подарую його племінниці. Вона, як і брат її Саша, мені за рідних. Своїх дітей нема. Але зациклення з цього приводу в мене ніколи не було. Для мене штамп у паспорті — це не шлюб, а рутина. Моя мама казала: "Поки ти незаміжня — твоє щастя", хоча мала гарного чоловіка — мого тата. Я не довіряю чоловікам, бо все життя бачу, які вони великі егоїсти.

Тамара Яценко вісім років живе в цивільному шлюбі з актором Олегом Коваленком, молодшим на 10 років. Він працює в Москві.

Актриса має трикімнатну квартиру на Оболоні. Додому їздить у метро.

— Мала гостинку на Теремках. Сама вступила до кооперативу, прописала маму, бо інакше не можна. Виплачувала гроші років п"ять чи сім. І ось приходить моя черга, а мама помирає. І ці бюрократи кажуть: "Ніяких квартир, ми вам повертаємо гроші". А за них тільки холодильника купити — інфляція. Я подала до суду. Виграла, є порядні люди з-поміж суддів. Пізніше з"єднала гостинку і ту квартиру. Зараз маю трикімнатну на Оболоні. Коли робила там ремонт, не вистачило грошей на балкон. Тут сниться мені мама-покійниця. Каже: "Доця, чого ти переживаєш, продай мою нутрієву шубу". Я прокинулася, думаю: точно. Дзвоню до подружки: "Візьми шубу за 100 доларів". Вона вагалася, зійшлися на 70.

1955, 19 серпня — Тамара Яценко народилася у селі Горенка за 7 км від Києва

1975 — закінчила театральну студію при Київському академічному драматичному театрі ім. Івана Франка

з 1979-го — актриса Київського молодіжного театру (нині — прима Молодого театру)

1980, 18 жовтня — уперше зіграла роль Проні Прокопівни у виставі "За двома зайцями". У цьому образі виходила на сцену понад 600 разів

1990 — закінчила Російську академію театрального мистецтва (майстерня Бистрицької). Знімається в гумористичних телешоу "Довгоносики", "Мамаду", "Весела хата"

1992 — народна артистка України

Цивільний чоловік, актор Олег Коваленко, працює в Москві. Брат Володимир живе в Горенці

Зараз ви читаєте новину «Тамара Яценко понад 600 разів зіграла Проню Прокопівну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі