четвер, 16 жовтня 2008 16:37

Студентам-чорнобильцям надають гуртожиток

Автор: фото надане Юлією Дубовик
  Юрист Юлія Дубовик: ”Постраждалі внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС ІІІ категорії права на безплатний проїзд не мають”
Юрист Юлія Дубовик: ”Постраждалі внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС ІІІ категорії права на безплатний проїзд не мають”

"Які пільги зараз мають власники чорнобильського посвідчення? Моїй доньці-студентці 22 роки, має посвідчення третьої категорії. Колись безкоштовно давали вітаміни, фрукти. Чи можна їй їздити безплатно в міському транспорті?".

Лист надійшов від Ольги Ткачук із смт Зарічне Рівненської обл.


— Право на безкоштовний проїзд у міському та приміському транспорті мають лише постраждалі внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС першої та другої категорій, — пояснює юрист Юлія Дубовик, 30 років. Вона голова координаційної ради громадської організації "Об"єднання "Успішна справа". Огранізація безкоштовно консультує з юридичних питань. Офіс розташований у Києві в пров. Лабораторному 24/102. Тел.: (044) 221 28 72, тел./факс: (044) 221 28 73.

Постраждалі внаслідок катастрофи на ЧАЕС, що належать до ІІІ категорії, мають право на пільгову путівку. Одному із батьків, які мають неповнолітніх дітей, належить також щорічна відпустка до 14 робочих днів без збереження заробітної плати.

— Студентам-чорнобильцям надають гуртожиток, якщо ті не мають житла, а також виплачують підвищену стипендію незалежно від місця навчання на території України, — розповідає юрист.

Серед пільг також право на безкоштовне придбання ліків за рецептами, зубопротезування із недорогих матеріалів.

Незалежно від трудового стажу чорнобильцям виплачують допомогу з тимчасової непрацездатності, це 100% середньої заробітної плати. Якщо чорнобилець хворіє і не має родичів, які його доглядали б, його обслуговуватимуть служби соціального захисту вдома.

— Для учасників ІІІ категорії передбачені ще й додаткові пільги, — наголошує Дубовик. — Вони мають право залишатися на роботі у випадку скорочення штату або ліквідації підприємства. Якщо їх усе ж звільняють, виплачують допомогу — три середньомісячні заробітні плати.

Дітей чорнобильців приймають у дитячий садок поза чергою.

Зараз ви читаєте новину «Студентам-чорнобильцям надають гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі