пʼятниця, 19 вересня 2008 16:32

Скрипка і Єхануров зустріли Новий рік по-середньовічному (ФОТО)
5

На вечірці ”Осінь Середньовіччя” найменшій учасниці  2-річній Анні-Марії Жирко (ліворуч) доручили тягнути жереб. Дівчинка  обрала чоловіка, який відкрив ”винний період” свята. Ним став скульптор Петро Гончар.  На фото — організатор свята співак Олег Скрип
Фото: Фото: Євген КОЛЕСНИК
Міністр оборони Юрій Єхануров з дружиною Оленою прийшли на святкування Нового року в стилі українського Середньовіччя до заповідника ”Софія Київська”. Через годину пані Олена змерзла, й подружжя пішло
Організатори прикрасили кущ цукерками й бубликами.  Дівчата, обнявшись, записують бажання, які слід почепити на кущ. Написане подрузі не показують: бояться, що не збудеться
Для гостей у світському вбранні з елементами етнічного вхід до ”Софії Київської” обійшовся в 50 гривень, для решти — 100
Воскову свічку, яку використовували у ритуалах ”женіння”, Ірина Лень (праворуч) з подругами обмотала зеленим плющем. Купили його у флористичному бутику

Шляхетне зібрання "Осінь Середньовіччя" 44-річний співак Олег Скрипка скликав увечері 17 вересня в заповіднику "Софія Київська". Квиток коштував 100 грн. Для гостей у світському вбранні з елементами етнічного — 50.

— Це середньовічний Новий рік, — вітається з гостями Скрипка. На ньому вишитий гуцульський жупан. На шиї — візантійський бароковий хрест.

— Якби жив у часи Середньовіччя, був би офіцером-шляхтичем української козацької армії, — закутується в жупан. — Ми любимо грати в Ромео і Джульєтту, захоплюємося середньовічними лицарями, дивимося "Володаря перснів". Проте не знаємо середньовічної української історії.

Міністр оборони 60-річний Юрій Єхануров прийшов на свято з дружиною Оленою, 59 років. Вона в короткій білій куртці.

— Якщо змерзнете, там є наливочка, — Скрипка показує на подвір"ї столи. — Я одягся тепліше, — показує чорну куртку під жупаном. Дарує диски з піснями учасників етно-фестивалю "Країна мрій", який відбувся 21–22 червня на Співочому полі в Києві.

Єхануров відходить подалі від сцени. Розмовляє з директором заповідника Нелею Куковальською, 49 років. Вітаючись, бере жінку за лікоть.

— Лєна, ти бачила, яке тут дерево з бажаннями, — показує дружині обвішаний бубликами кущ. Гості прив"язують до гілок записки з бажаннями. Олена не чує чоловіка.

— Зараз влаштуємо "женіння свічки", — Скрипка підходить до півметрової воскової свічки, що стоїть у глиняному горщику. — Так у Києві в XV–XVII столітті відкривали новий церковний рік. Щороку міщани запалювали на Подолі велику свічку. Підпалювали від неї свої каганці та свічки. Несли вогонь додому й не гасили цілий рік.

— Плющ зберігає зелений колір до пізньої осені, — 21-річна Ірина Лень із подругами обплітає навколо свічки зелений плющ. — Ми його не збирали. Замовили у флористичному бутику. Так екологічніше.

Хоровий ансамбль церкви Благовіщення Києво-Могилянської академії співає побожні псалми. Після "Хваліте Господа з небес" дівчата роздають слухачам свічки та картонки, щоб не капав віск.

Гостей пригощають сливами, яблуками, виноградом. У бокали наливають мінеральну воду.

— А вино буде? — цікавиться огрядний чоловік із оселедцем на голові.

— Після дев"ятої, — відповідає офіціант.

За 15 хвилин до 21.00 Скрипка з 58-річним скульптором Петром Гончаром відкривають "винний період". Тричі вигукують "Будьмо! Гей! Хай живе "Осінь Середньовіччя"! Офіціанти починають розносити келихи з вином.

Гостей запрошують розучувати середньовічний танець "Андро". Пари ходять по колу. Піднімають по черзі праву й ліву ноги.

За сценою співачка Ніна Матвієнко, 60 років, повторює з листка слова. З ансамблем давньої музики Костянтина Чечені вона виконує чотири старовинні композиції. Їхня з Чеченею пісня на слова Григорія Сковороди "Ой ти, птичко жовтобоко" увійшла до диску "Українське бароко" музичного видавництва "Країна мрій". Твори відновлені за рукописами XVII– початку XVIII ст. Одна з пісень називається "О, сердечний купідоне, чого скучаєш?", друга — "Нещасная доля без милого жити". Скрипка обіцяє, що диск коштуватиме 20–30 грн. Гостям його дають безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Скрипка і Єхануров зустріли Новий рік по-середньовічному (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі