вівторок, 11 вересня 2007 15:38

Сім"я Чикаленків узяла з інтернату двійнят

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Раїса Чикаленко з дівчатками, яких узяла на виховання з інтернату. Анжела тримає кота Масіка, поруч — її сестра-двійнючка Леся, ліворуч — Аня
Раїса Чикаленко з дівчатками, яких узяла на виховання з інтернату. Анжела тримає кота Масіка, поруч — її сестра-двійнючка Леся, ліворуч — Аня

47-річна Раїса та 51-річний Володимир Чикаленки з Руської Поляни на Черкащині рік тому взяли з інтернату 11-річних Аню, Анжелу та Лесю. Подружжя має ще двох 18-річних доньок.

Троє нерідних доньок Раїси Володимирівни вибігають на подвір"я. Господиня пояснює, що чоловік поїхав до Черкас, а старші діти гостюють у її матері на Київщині.

Раїса Чикаленко — заступниця директора в місцевій школі N 1. Її чоловік Володимир Петрович — колишній учитель праці, зараз стоїть на біржі. Родина живе в Руській Поляні 30 років.

— Коли я ходила вагітна, мені казали, що буде хлопчик. Дуже хотілося дівчинку, — ділиться господиня. — У Спітаку в Вірменії якраз стався землетрус. Ми хотіли взяти осиротілу 10-річну дівчинку. Але в наш район дітей не привезли. Згодом народилися двійнята — Сніжана й Зоряна.

Минулого року Чикаленки вирішили взяти з інтернату 10-річну дівчинку.

— Першою взяли Аню. Вона попросила забрати з інтернату ще свою подружку Лесю. Поїхали за нею, а виявилося, що вона — з двійнят. Забрали ще й Анжелу, — розповідає Раїса Чикаленко.

Жінка не каже, звідки діти родом.

— Не хочу, аби їх знайшли батьки-алкоголіки. У дівчаток є старші брати й сестри. Як стануть дорослі й захочуть знайти рідних, ми проти не будемо.

— В інтернаті в столовій як давали апельсинку чи банан, вихователька забирала, — навперебій скаржаться дівчата. — Навіть зубною щіткою не вчили нас користуватися. Тих, хто погано вчився, не пускали на вулицю. Наші речі з гуманітарної допомоги виховательки забирали собі.

Леся згадує про конкурс серед інтернатських дітей з ліплення кращої церкви.

Як баба Маня померла, ми з 10-річною Сніжаною помили її та нарядили

— Я зробила з тіста церкву. Розфарбувала, покрила лаком. Церква залишилася в інтернаті. Пізніше по телевізору показали переможницю Юлю Фурту з моєю композицією, — ображено каже дівчина. — Їй вручили грошову премію, подарунки.

Аня хвалиться знімками з Італії. У січні й червні вона відпочивала в родині італійців. Там вивчила мову.

— Татко Ренцо з Італії обіцяв, як мені буде 18 років, взяти до себе на фірму. Там виробляють швейні машинки, кавоварки та хлібопекарні, — говорить вона.

Анжела показує великий шрам на грудях. У два роки вона обпеклася. Старший братик підкладав у грубу дрова, а вона потягла на себе чайник із кип"ятком. Італійська сім"я готова оплатити пластичну операцію, щоб дівчина могла носити відкритий одяг.

Раїса Чикаленко 20 років доглядала одиноку бабу Маню. До Руської Поляни жінка приїхала 1979-го, по закінченні Київського художнього технікуму. Оселилася на квартирі в Марії Панасівни Ляшко. Коли вийшла заміж, бабця дала їй місце під нову хату. Другу половину будинку Чикаленки спорудили для старої. Але вона відмовилася, хотіла померти в своїй хатині.

— Як баба Маня померла, ми з 10-річною Сніжаною помили її та нарядили. За життя доглядати ніхто не хотів, — згадує жінка. — Покійна була з характером, не любила малих дітей. Полюбляла випити. Сяде, бувало, на призьбі й як почне гнути матюки на владу.

Бабину половину хати господарі здають квартирантам — переважно студентам і військовим. У Оршанці під Руською Поляною діє навчальний прикордонний центр.

— У цій хаті одружилося п"ять пар, народилося троє дітей. Я готую на всіх їсти, — розповідає вчителька.

У будинку Чикаленків 15 кімнат. Є дві кухні, два санвузли. Рідні діти Раїси Володимирівни — вже студентки. Молодші підтримують порядок, миють посуд. За додаткову роботу діти отримують грошову винагороду.

1959, 12 листопада — Раїса Денисенко народилася в с. Стрижавка Ставищанського району на Київщині
1978 — закінчила Київський художній коледж
1987 — вийшла заміж за вчителя Володимира Чикаленка з Руської Поляни Черкаського району; купили автомобіль "жигулі"
1988 — заочно закінчила Черкаський педінститут
1989, 23 липня — народилися доньки Сніжана й Зоряна
1995 — збудували хату з 15 кімнат
2006 — узяли з інтернату Аню, Анжелу й Лесю
2007, 21 березня — діти привітали батьків з 20-ю річницею подружнього життя

Зараз ви читаєте новину «Сім"я Чикаленків узяла з інтернату двійнят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі