пʼятниця, 26 квітня 2019 06:46

Шашлик солять під час смаження

 

— Робити шашлик має людина, яка любить готувати, — каже 47-річна Тетяна Тимченко, шеф-кухар столичного ресторану "Фортеця". — Вважають, що найкраще обирати ошийок, але можна використовувати будь-які частини свинини.

Під проточною водою миє м'ясо і просушує рушником. Дає трохи настоятися.

— М'ясо на шашлик слід нарізати по волокнах. Величина шматків залежить від шампурів. Якщо вузький шампур, то нарізати треба, щоб від місця проколу до країв залишалося по 2 сантиметри. Якщо широкий — то по сантиметру. Завеликі шматки будуть прокручуватися на шампурах і погано просмажаться.

Маринад радить готувати в окремій посудині, щоб можна було спробувати на смак.

— Обов'язково додаю олію. Закриває пори продукту, не дає виходити соку і створює захисну антибактеріальну плівку. Спеції рівномірно розподіляються. На кожен кілограм шашлику беру півсклянки олії. Додаю по чверті чайної ложки білого та чорного перцю. Стільки ж приправи хмелі-сунелі. Не варто кидати багато спецій, щоб не забивати смак м'яса. Вливаю 30 грамів соєвого соусу, він виконує роль розпушувача. Не забирає вологу, тому шашлик вийде соковитим, — каже Тетяна Тимченко.

Змішує інгредієнти й додає маринад до порізаного м'яса. Добре перемішує і залишає на 6 год.

— Нанизую шматки м'яса на шампур. Якщо готуєте на мангалі, рекомендую у землі викопати ямку і висипати вугілля. Так вітер не роздуватиме жар, і він рівномірно підсмажить м'ясо. Відстань між шампуром і вугіллям має бути у межах 15 сантиметрів.

Солить під час обсмажування.

— Сіль витягує з продукту вологу і робить сухим. Додаю її у заправку. У склянку вливаю 3 столові ложки олії, додаю дрібку каєнського перцю, на кінчику ножа сушеної паприки. Сиплю гострого перцю, хмелі-сунелі і пів чайної ложки солі. Розмішую. Коли м'ясо на вогні прихопилося з усіх сторін, силіконовим пензлем намащую шматки.

Не слід робити надрізи, щоб перевірити готовність.

— Будь-який надріз забирає соковитість. М'ясо має бути зі всіх сторін підрум'янене. Коли біля основи металевого шампура побачите, що виступає біла рідина, це означає, що м'ясо готове.

Нарізає цибулину ­товстими кільцями. Заливає холодною водою і настоює 10 хв. Зливає, а тоді ще двічі повторює процедуру. Так прибирається характерна гіркота і залишається смак.

— Цибулю готую окремо. Її кільця часто обгоряють і додають неприємний присмак. Викладаю цибулю на решітку і підсмажую до золотавого кольору. Коли шашлик готовий, викладаю на м'ясо разом із грубо порізаною петрушкою та кропом. До страви подаю кілька видів соусу, — каже Тетяна Тимченко.

М'ясо повинне мати рожевий відтінок

— Найкраще обирати м'ясо на ринку у фермерів, — розповідає шеф-кухар Тетяна Тимченко. — Слід уникати перекупників. Бо можете натрапити на шматки з різних туш. Бажано йти до продавця за рекомендацією друзів. Під час вибору м'яса треба звертати увагу на колір.

— Повинне мати рожевий відтінок, а не бути яскраво-червоним. Шар жиру — тільки білий без крові. Зі всіх сторін має бути однаковий колір.

Перевіряйте, чи немає запаху ліків.

Зараз ви читаєте новину «Шашлик солять під час смаження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі