пʼятниця, 07 жовтня 2011 07:15

Сашко Лірник відвіз домовика на дачу

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

У казкаря 47-річного Сашка Лірника, справжнє прізвище — Власюк, удома живе домовик.

— Перший мешкав зі мною в Мурманську, де я прожив 15 років. Бачив його. Син Ромка прокидався і казав, що той катається на дитячій гойдалці. Я раз заснув біля дітей, кинувся посеред ночі, а на гойдалці сидить пухнаста чорна кулька. Як надумали ми їхати в Україну, поклав капець, а можна будь-яку стару взувачку, валянок чи чобіт, і попросив: "Домовик, дай мені сина свого", — і вийшов. Бо сам він ніколи не покине домівки.

Олександр Власюк привіз капець у Київ. Але у квартирі, куди заселився, мешкав інший домовик.

— Він живе в одній із кімнат. Раз я там заснув на дивані, а йому це не сподобалося. Домовик висмикнув подушку у мене з-під голови і пожбурив її з великою силою з кімнати. Вона бахнулася в зачинені двері, відчинила їх і пролетіла через весь коридор. Зрозумів, що в тій кімнаті мені ночувати зась. Тому там рідко буваю.

Домовика з Мурманська відвіз на дачу.

— А свого нового бачив краєм ока. Він сірий. Якщо господарю вдасться роздивитися, якої масті домовик, такої самої треба і худобу підбирати. Тоді вона не хворітиме і плодитиметься. Перша кицька у мене була сіра. Кіт — це кращий друг домовика. Якщо кота не ображати, і домовик тебе не ображатиме. Я свого кота люблю, годую його гарно, їсти на ніч залишаю. І домовику треба лишати хоч скоринку на столі. Він уміє перекидатися на кота, щоб його не побачили. Дивлюся, кіт під ногами, за секунду — в іншій кімнаті.

Домовик слідкує за порядком, не любить, коли насмічено. Не раз помічав: краще сміття підібрати, інакше на ранок можеш із головним болем прокинутися. Якщо з домовиком не знайти спільної мови, покою в хаті не буде, тільки сварки. Коли він на тебе сердиться, то ховає речі. Я раз цілий день мимо сорочки ходив і не бачив. Знайшов, а вона навиворіт. Її вдягати не можна. Поклав її на стілець і придавив коліном. Тільки так домовика можна "вичавити".

Як дізнатися, живе в хаті домовик чи ні?

— Якщо відчуваєш себе у домі гарно, звідти іти не хочеться, то там є домовик і він тобі допомагає. Коли він гарний, нічого не ламається і молоко не скисає. Також він не пускає в хату мух.

У казкаря жив собака, який бачив нечисту силу.

— У таких собак чотири ока, тобто над бровами є білі плями. Вони можуть побороти нечисту. Наприклад, не пустити до хати відьму. Їх називають ярчуками. Раніше їх дуже цінували і купляли за великі гроші. Такі собаки в найлютіші морози народжуються. У мене колись жив ротвейлер з білими плямами над бровами. За все життя ні на кого не загавкав, слухняний, на людей не кидався. Але товариша мого у двір не пускав, скаженів. Пізніше виявилося, що друг переніс клінічну смерть.

У Криму бачив лісовика.

— На березі моря стали наметами з друзями. Після третьої ночі я вийшов з намету і пройшовся доріжкою до лісу. Побачив за метрів 5 маленьку істоту з людськими пропорціями. Лісовик озирнувся на мене і почалапав у хащі. Я реально перелякався, пробрався до намету, не міг заснути. У мене питають: "Чого ти такий білий?" А мене тіпає. На ранок пішов з товаришем подивитися на те місце, а там сліди на землі маленькі.

Зараз ви читаєте новину «Сашко Лірник відвіз домовика на дачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі