четвер, 16 грудня 2010 11:00

Шаховий король має обличчя Леоніда Кучми

У селі Балашівка Березнівського району Рівненщини діє єдиний у країні музей колишнього президента Леоніда Кучми. Відкрили його 2004-го при школі-колегіумі його імені.

— Чо у музеї тіко немає, — розповідають жінки на зупинці. — Кучма нам школу звів замість аварійної, дав газ і асфальтову дорогу зробив. За це йому і музей при жизні.

Із центру села до музею кілька хвилин пішки. Він розташований на першому поверсі школи, поряд з кабінетом директора. Це невелика кімната з вітринами, обладнана сигналізацією та відеокамерою спостереження. Її відкривають тільки для туристів, інколи — для школярів.

Усередині — десятки портретів Кучми: на фарфорових вазах, бурштиновій картині, книжках та світлинах. Їх можна торкатися. Біля вікна лежить розкрита шахова дошка.

— Оцей білий король із глини — Леонід Данилович, — показує екскурсовод 59-річна Марія Рибчинська. Вона викладає у школі українську мову та літературу. — Великі фігурки — це нардепи тих часів, а пішаки — просто безликі чиновники. Шахи, як і все тут, з особистого фонду Кучми.

У музеї понад 200 експонатів.

Праворуч — стенди з подарунками від іноземних держав. Китайці презентували півметрову вазу та екзотичну книжку про театр, написану тушшю на натуральному шовку. Поряд за склом — тибетський гонг, глобус і фотоальбом Афганістану.

Ліву половину заповнили українськими сувенірами з різних областей: ікона Богородиці з Івано-Франківщини, іменні булави та шаблі, запчастини ракети "Зеніт" із дніпропетровського заводу "Південмаш", де колись працював політик.

Музей облаштували всього за одну ніч перед приїздом у Балашівку Леоніда Кучми 26 березня 2004-го.

— За день до відкриття поїхали "газелькою" у столицю. У Києві нас зустрів помічник президента. Завів до якоїсь будівлі з трьома кімнатами. Всередині очі розбігалися від речей. Нам сказали, що можемо брати для музею абсолютно все, що захочемо.

Коли поверталися додому, боялися, що спинять інспектори Державтоінспекції.

—Уявіть, бус доверху забитий речами з надписом "Леонідові Кучмі", — здригається вчителька. — Та мабуть, даїшників попередили, бо нас жодного разу не спинили. Боялися тільки рівненських, тому в Балашівку їхали об'їзними шляхами.

Музей хочуть перетворити на президентський. Учителі написали листи колишньому главі держави Вікторові Ющенку і президенту Вікторові Януковичу, щоб ті прислали і свої сувеніри. Відповіді від них чекають досі.

Зараз ви читаєте новину «Шаховий король має обличчя Леоніда Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі