середа, 10 вересня 2008 15:13

Роман Ступак купив дружину за букет із грошей

Автор: фото зі сімейного архіву Ступаків
  Жителі Чопа Беттін Бакош і Роман Ступак вінчалися в ужгородському Хрестовоздвиженському соборі. До храму їхали у відкритому ”фольксваґені”
Жителі Чопа Беттін Бакош і Роман Ступак вінчалися в ужгородському Хрестовоздвиженському соборі. До храму їхали у відкритому ”фольксваґені”

"Вони як цигани — то в нас живуть, то у сватів", — жартує про сім"ю єдиного сина Лариса Ступак, 47 років. У Чопі на Закарпатті жінка керує справами міськвиконкому. У зеленому "шевроле" везе до будинку свата Йожефа Бакоша.

— Його називають головою ромського табору. Він тримає оцей магазин продуктів, — показує рукою на крамницю.

Із неї виходять Беттін і Роман Ступаки. Смаглява жінка одягнена в сірий сарафан, чоловік — у джинси та жовту футболку.

— Беттін розмовляє лише угорською, — попереджає українською 20-річний Роман. — Я запропонував Беттін зустрічатися три роки тому. Вона на 20 днів молодша од мене. Погодилася не відразу, цілий місяць думала. Коли прийшов свататися, Бетті була в шоці. Ми хотіли свадьбу, коли все розцвіте, а батьки — восени, коли овочі подешевіють.

— Синові кортіло женитися, — усміхається Лариса Вікторівна. — Але ми не знали, як за ромськими традиціями просять руки дівчини. Довелося дзвонити в Угорщину, до родичів Беттін. Ті порадили купити колечко з каменем.

На весілля покликали 230 гостей.

— Сват попросив, щоби ніяких вульгарних конкурсів не проводили, — каже Лариса Ступак. — У ромів заведено, що молодій не можна танцювати з дівчатами, прикладаючи фату до їхніх голів. Це ознака, що дівчина не вийде заміж. У суботу зранку сваха Моріка рознесла бідним циганам у районі по підносу печеного тіста. Потім подзвонив сват, попередив, що за Романом приїдуть. За їхніми традиціями, у день свадьби родичі молодої просять жениха одружитися. Ми накрили стіл під п"ятиетажкою і чекали гостей. Із хресним Беттін поторгувалися, випили по чарці й пішли за нареченою.

Роман викупив Беттін букетом із 5-гривневих банкнот.

Беттін розмовляє лише угорською

— У п"ятницю розміняв по місту 500 гривень. Вийшло сто п"ятаків — ціла пачка, — каже Роман. — Відніс гроші до сусідки, вона цілу ніч робила букет: скручувала гроші й обмотувала їх дротиком. Колоритний вийшов. Віддали мамі Беттін, а взамін узяли доньку.

У день весілля наречені вибачалися перед батьками.

— За все погане, що зробили їм або сказали, — пояснює чоловік. — Після того пішли в ЗАГС. Люди перетягували нам дорогу кольоровою лєнтою — щоби життя було гарним. Так прийнято в ромів. Відкуплялися пляшкою і підносом печива. Доки дійшли до центру — роздали ящик водки й десять тарелів тістечок.

— Сват притягнув на свадьбу три ансамблі, — говорить Лариса Ступак. — Один грав, коли молодята йшли до ЗАГСу, а два — в ресторані. Була й циганська, й українська музика.

Вінчалися у греко-католицькій резиденції в Ужгороді.

— Роман — православний, а Беттін — реформатка, — говорить жінка. — Православний священик відмовився вінчати: "Я реформатку на поріг православної церкви не впущу!" Тоді пішли до греко-католика. Отець каже: "Повінчаю — Бог у нас один". Місяць займався з ними, висповідав, у п"ятницю перед весіллям дав причастя. Вінчав угорською мовою.

Святкували в ресторані "Золота рибка" на околиці Чопа.

— Перший гість пішов зі свадьби у сім ранку, останній — о пів на десяту, — усміхається Ступак. — Подарили нам багато грошей. Тесть із тещею — земельний участок, щоби будувалися. А мама з татом — весільну подорож.

Після весілля пара не працює. Чоловік звільнився з автозаводу "Єврокар".

1988, 14 березня — Роман Ступак народився у Чопі на Закарпатті
1988, 4 квітня — Беттін Бакош з"явилася на світ у родині голови ромського табору
2005 — Роман вступив на фізкультурний факультет до Ужгородського національного університету, познайомився з Беттін
2006 — влаштувався робітником на автозавод "Єврокар"
2006 — Беттін вступила до ужгородського ліцею сфери послуг, вчиться на перукаря
2008 рік, 14 червня — одружилися у Чопі

Зараз ви читаєте новину «Роман Ступак купив дружину за букет із грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі