вівторок, 08 вересня 2009 08:18

Рохус Міш полював із Гітлером на кроликів

Автор: фото: Reuters/Arnd Wiegmann
  Німець Рохус Міш, колишній охоронець Адольфа Гітлера, провів дев’ять років у радянських трудових таборах
Німець Рохус Міш, колишній охоронець Адольфа Гітлера, провів дев’ять років у радянських трудових таборах

92-річний Рохус Міш п"ять років працював особистим охоронцем Адольфа Гітлера. Навесні 1945-го перебував із ним у берлінському бункері. Міш — єдиний, хто бачив фюрера востаннє, чув постріли з його кімнати.

— Він лежав головою на столі, а дружина Єва Браун — на софі обличчям до нього, із підтягнутими до грудей колінами, — згадує Міш. — На ній була темно-блакитна сукня. Я ніколи цього не забуду. Марта Ґеббельс (дружина міністра пропаганди. — "ГПУ")  отруїла своїх дітей: приспала морфієм і кожному поклала в рота капсулу з ціаністим калієм. За кілька годин вона з Паулем застрелилися.

У 1930-х Рохус служив у СС. Каже, якось до нього завітав особистий ад"ютант Гітлера. Розпитував про родину. Міш рано залишився сиротою, виховували його  бабуся з дідусем. Невдовзі в кабінет зайшов сам фюрер.

— Як побачив його, мене спочатку кинуло в мороз, потім спітнів, — згадує Рохус. Він охороняв Гітлера в його літній резиденції в Альпах. Досі зберігає фотографії з тих часів. На одному зі знімків із Гітлером полюють на кроликів. Має також кілька фото Єви Браун — коханки, а згодом дружини фюрера. Після їхнього самогубства Міш утік. Його затримали радянські військові. 1956-го, після дев"яти років трудових таборів у СРСР, колишній охоронець повернувся в Берлін до доньки Бриґітти.

2005-го Міш пропонував встановити загиблим дітям Ґеббельса меморіальну дошку. У Німеччині його ідею назвали наругою над пам"яттю жертв війни.

Зараз ви читаєте новину «Рохус Міш полював із Гітлером на кроликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі