четвер, 20 серпня 2020 05:25

Равликів готують до трьох годин

Автор: ХРИСТИНА БУЦКО
  Вікторія й Михайло ­Равличенки живуть на фермі в селі ­Гореничі під Києвом. Вирощують тут равликів. За рік отримують 50 тонн ­продукції
Вікторія й Михайло ­Равличенки живуть на фермі в селі ­Гореничі під Києвом. Вирощують тут равликів. За рік отримують 50 тонн ­продукції

— Їмо равликів раз на тиждень. Коли розробляли способи приготування, робили це по кілька разів на день. Тут важливе перше враження. Якщо скуштували несмачного слимака, більше їх не захочете, — каже киянка Вікторія Равличенко.

Її чоловік 37-річний Михайло і двоє партнерів відкрили равликову ферму в селі Гореничі під Києвом. За рік отримують 50 т продукції. Більшість експортують в Європу.

— Ми з дружиною давно хотіли працювати на землі, — розповідає Михайло Равличенко. — Пробували птахівництво і тваринництво, ставили теплиці. Але заробити не вдалося. Чотири роки тому друг зателефонував і запропонував зайнятися равликами. Пройшли навчання. Спробували виростити молюсків на малій ділянці. Все вийшло. Після цього розподілили обов'язки. Вирішили з дружиною переїхати сюди. На фермі живемо два роки.

Веде на поле площею 2 га, де вирощують равликів. Молюски живуть під дерев'яними піддонами, розкладеними на землі. Вдень вони сплять, активними стають уночі. Щоб не виповзали за територію ферми, огорожа обладнана електропастухом — двома лініями з невисокою напругою. Ділянка поділена на зони для різних видів молюсків — північноафриканських і середземноморських.

— Африканські важать від 20 до 40 грамів, середземноморські — від 8 до 12. Перших їдять із мушлі, а других подають окремо від панцира, — говорить Михайло. — Ростуть від двох місяців до пів року. Перед вирощуванням молюсків ділянки засівають кормовою культурою перко. Облаштовують крапельний полив, щоб вологість була висока. Проте затяжні дощі негативно впливають на равликів. Перестають їсти, втрачають вагу. Для відновлення потрібен тиждень. А деякі взагалі можуть не вирости.

Михайло веде до репродукційного цеху. Температура в приміщенні становить +17…20°C, вологість — 75–100%. На стелажах стоять миски з торф'яним ґрунтом, в який равлики відкладають ікру. Щодня вдається зібрати майже 0,5 кг.

— Равлики — гермафродити. Під час розмноження вони умовні "хлопчики", бо обмінюються сперматозоїдами, а далі вирішують — стати "дівчиною" чи ні. Якщо стать не міняють, то й ікру не відкладатимуть. Вусики, які всі вважають очима слимаків, насправді їхні органи нюху, — розповідає Михайло.

Вікторія Равличенко запрошує до тераси на дегустацію. Пропонує чотири види фаршированих равликів — із сиром, базиліком, діжонською гірчицею й часником.

— Їх готують від однієї до 3 годин, — каже. — Спочатку варять із мушлею, потім — без неї. Для дезінфекції використовують содовий розчин.

Равликів можна придбати в крамниці подружжя. Одна порція з 12 фаршированих молюсків коштує 195 грн. За 500 грн тут можна купити пів кілограма філе равлика. Котлета для бургера обійдеться у 85 грн, 100 г слимакової ікри — 990 грн.

— Хочемо популяризувати гастротуризм в Україні, тому працюємо над новими рецептами. Наша ферма чудово підходить, щоб посидіти на вихідних із близькими в спокійному місці, скуштувати равликів і насолодитися краєвидами, — говорить Михайло.

Зараз ви читаєте новину «Равликів готують до трьох годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі