пʼятниця, 18 квітня 2008 17:03

Рабин Шауль Хоровець одружився після третього побачення

Автор: фото: Ігор БРАВЕРМАН
  Рабин вінницької синагоги Шауль Хоровець із сином Менахемом і дружиною Ханною приїхали з Єрусалима. Ханна фотографуватися відмовилася
Рабин вінницької синагоги Шауль Хоровець із сином Менахемом і дружиною Ханною приїхали з Єрусалима. Ханна фотографуватися відмовилася

20 квітня євреї відзначають Песах, присвячене виходу євреїв з Єгипту. Святкують його тиждень. У два перші вечори їдять мацу, фаршировану рибу. Перші два і останній дні Песаху працювати заборонено.

29-річний Шауль Хоровець із дружиною Ханною, 29 років, переїхали до Вінниці шість років тому з ізраїльської столиці Єрусалим. Чоловік служить рабином у міській синагозі.

Зустрічаємося з родиною у 4-кімнатній квартирі. Вони оселилися тут два роки тому. Стіни вирівняли та пофарбували в білий колір. Кажуть, так роблять у всіх будинках в Ізраїлі.

— Когда ехать сюда, сильно бояться. Про Украину почти нечего не знать, — каже запрошуючи в коридор Ханна. — Только слышать, что тут КГБ и у Гитлера быть ставка. Думали, за нами будут следить.

Жінка української не знає, розмовляє ламаною російською.

2-річний син Менахем грається на кухні пластиковою тарілкою. Його довге світле кучеряве волосся зібране у хвіст на маківці.

— Мне приятно, когда люди думать, что сын — девочка. Говорят, какая красивая, — усміхається Ханна. — До трьох лет волосы у мальчиков евреи не стригут.

Кухня простора. Посередині — барна стійка. Ханна пригощає печивом.

— Дайте Менахему, чтоб не бояться вас, — пропонує.

Хлопчик тікає у вітальню. Там на дивані сидить Шауль. Він у довгому чорному піджаку.

У суботу не відповідають на телефонні дзвінки

— Мы с Ханною взять брак перед переездом, — розповідає. — Родные жены — с Чечельника, это в Винницкой области. Тут могилы родителей ее дедушки и бабушки. Мы ездить туда смотреть.

На стінах розвішені портрети рабинів, які колись служили в Україні та Росії. У книжковій шафі єврейська література.

— Забрали с Ерусалима половину тонны вещей. Даже микроволновку, — веде далі Шауль. — Нам так посоветовать знакомые.

Батько Шауля — Молдехай, 47 років, служить рабином в Ізраїлі.

— Я с маленьких лет знать, что буду рабин. Специально на это учиться, — каже чоловік. — В Украину меня направил самый главный рабин-пророк. Сказал, что тут должен направлять людей на добро, помогать всем.

Із Ханною Шауль познайомився вісім років тому. Після третього побачення вирішили одружитися.

— Я полюбить своего мужа сразу, — усміхається вона. — Очень мне с ним повезло. Когда сказал, что поедем Украина, — не отговаривала.

Суботу родина проводить удома. Не відповідають на телефонні дзвінки.

— Это день, когда семья может расслабиться за весь неделя, — пояснює жінка. — Мы много говорить. Целый день кушаем, что хотеть. Очень нравится фаршированая рыба. Шауль  любить пиццу с сыром. Может сразу два больших куска съесть.

Прощаючись, тисне руку лише Ханна. Шауль відходить на крок назад.

— Рабин не может дотрагиваться к женщине, кроме своей жены, — пояснює Ханна.

Зараз ви читаєте новину «Рабин Шауль Хоровець одружився після третього побачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі