четвер, 23 липня 2020 05:21

"Запросив на пікнік. Коли розходилися, сказав, що винні йому гроші"

Автор: ФОТО надане Олегом Сандецьким
  Олег Сандецький із дружиною Оксаною полетіли в Індію наприкінці минулого року. Через закриття кордонів змушені були пробути там шість місяців. Квитки на зворотний рейс купили за 600 доларів
Олег Сандецький із дружиною Оксаною полетіли в Індію наприкінці минулого року. Через закриття кордонів змушені були пробути там шість місяців. Квитки на зворотний рейс купили за 600 доларів

— Торік на початку грудня знайшли з дружиною недорогі авіабілети в ­Індію. Повернутися додому мали в березні 2020-го. Та через пандемію кордони закрили. Довелося провести там шість місяців, — каже будівельник 41-річний Олег САНДЕЦЬКИЙ із Дніпра. Через карантин із дружиною 51-річною Оксаною, пів року мусив бути в Індії.

— Коли кордони закрили, думали, що це тимчасово, — розповідає. — Грошей бракувало, тому оселилися на березі Гангу в наметі. На харчі майже не тратилися. Їли фрукти, які росли на деревах. Іноді варили рис. Учив англійську, болі в спині вилікував йогою і медитацією в ашрамі (індуїстські монастирі, де вивчають священні тексти, медитацію, мантри. — ГПУ) в Путтапарті. Жив і лікувався безкоштовно. Це в них поширено. Приїздять туди заради безплатної медицини й духовних практик. Зустрічав там багато росіян. У розмовах тем війни не підіймали. Політикою ні ми, ні вони не цікавимося. Шукаємо хороших людей, які розвиваються, прагнуть пізнати нове. Разом займалися духовними практиками, гуляли. Якось вони запросили позніматися в індійському фільмі. Були такі, які казали, що їм не подобається влада, але не можуть нічого змінити. Ображати через це — безглуздо.

В Індії мав телефонну картку місцевого оператора. Свою "Київстар", до якої прив'язаний мобільний банкінг, поклав у телефонний чохол. В якійсь маршрутці його забув. Шукали по всіх автобусах. Уже втратили надію. Коли поверталися до місця ночівлі, сіли в останню маршрутку. Дивлюся, на сидінні — моя картка. Чудо.

У Непалі стали свідками кремації. Здивувало, що люди усміхалися, танцювали. З похорону роблять святкове шоу. Радіють, коли людина переходить в інший світ.

У наметах біля річки Ганг Олег і Оксана жили два місяці.

— Красива природа, мало людей. Та через два місяці переселилися в ашрам. Там безкоштовно жили і харчувалися. А потім нам сказали забиратися. Позичили гроші. Купили за 600 доларів квитки. Десь у таку ж суму обійшлося пів року життя в Індії.

Олег Сандецький мандрує з 2014 року. Побував у 33 країнах.

— На подорожі практично не тратимось. Місця для ночівлі знаходимо через онлайн-сервіс "Каучсерфінг". Якщо не вдається, ночуємо в наметах чи у друзів. Бачимо людей в їхньому повсякденному житті. Ті, хто мандрує через турфірми, ніколи такого не відчують.

Якось автостопили в Туреччині. Зупинилася БМВ. Водій підвіз і купив квиток на маршрутку. В автобусі зустріли російськомовного турка, який вчився в Казахстані. Запросив у гості. Зупинилися в нього на кілька днів. Подібне часто буває. Водії запрошують у гості чи спимо в машинах далекобійників.

Під час мандрів по Латвії приймав коваль, який навчив робити підкову і цвяхи.

Водій в Азербайджані запросив на пікнік. Вибирали м'ясо для шашлика. Коли розходилися, сказав, що винні йому гроші. Дуже здивувало і розсмішило. Сказали, що не маємо. Махнув рукою.

Одного разу хотіли ставити намет у поселенні біля Стамбула. Вийшов сторож із ножем. Англійською не говорив, а ми турецької не знаємо. Показав, що хоче спиртного. Жестами відповіли, що не маємо. Дав знати, щоб забиралися.

В Узбекистані вирішили переночувати в наметі біля приміського санаторію. Підійшла охорона, причепилися за реєстрацію. Міліція забрала у відділок. Реєстрація у цій країні потрібна після трьох днів перебування. Ми мали в запасі ще один. Запропонували дешевше зробити. Відповіли, що немає грошей. Через пів години вийшов офіцер і віддав паспорти. Спитали: "Де маємо серед ночі в місті спати?" Він подзвонив батькам, спитав, чи можна на ніч привести гостей. Нас нагодували і поклали спати. Наступного дня дали грошей на маршрутку.

Зараз ви читаєте новину «"Запросив на пікнік. Коли розходилися, сказав, що винні йому гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі