середа, 17 лютого 2010 17:51

Покоління талановитих учених і керманичiв

Автор: фото з архіву Анатолія Тугая
  Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Анатолій Тугай: ”Київський національний університет будівництва і архітектури — мій дім, справа мого життя, в яку я вклав не лише свій робочий час, а й присвятив кожен вчинок, своє вмі
Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Анатолій Тугай: ”Київський національний університет будівництва і архітектури — мій дім, справа мого життя, в яку я вклав не лише свій робочий час, а й присвятив кожен вчинок, своє вмі

Історія життя кожного — історія України! Ректору КНУБА А.М. Тугаю пощастило жити у двох століттях, у двох державах, працювати при трьох президентах України, бути свідком народження та становлення незалежної держави. Це чимало як для однієї людини.

Доктор наук, професор, член-кореспондент Академії педагогічних наук України, академік Міжнародної академії наук, віце-президент Академії будівництва України, почесний професор— дослідник Інституту водних проблем Нью-Йоркського університету, почесний професор Асоціації будівельних вузів країн СНД. Заслужений працівник народної освіти УPCP.

Нагороджений орденом "Знак пошани", орденом Дружби народів, орденами "За заслуги" третього та другого ступенів, Почесною грамотою Верховної Ради України, орденом Святого Юрія Переможця Української православної церкви, знаками "Відмінник освіти України" й "Відмінник освіти столиці України", лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреат премії Української академії наук, премії ім. Буднікова та ін.

Для кожної людини власна справа найважливіша. Сьогодні Анатолій Михайлович із гордістю каже: "Київський національний університет будівництва і архітектури — мій дім, справа мого життя, в яку я вклав не лише свій робочий час, а й присвятив кожен вчинок, своє вміння й здоров"я. Але керівник мусить брати на себе тягар фактичної та моральної відповідальності завжди".

Озираючись назад, він згадує своє життя, дитинство, юність. Батьки його вчили з дитинства життєвої мудрості. Ненька казала: "Кінь, віл працюють м"язами, людина — ще й головою. І людина повсякчас має думати. Намагайся бути не гіршим від людей та цінуй кожну людину, яка по-своєму цікава і неповторна". А від батька навчився: "Хто, якщо не я?", що потрібно відповідати за все, про що мрієш, кажеш, робиш. І Анатолій Михайлович Тугай намагався бути найкращим у всьому.

Понад 45 років тому один із найкращих студентів КІБІ з дипломом з відзнакою покинув альма-матер і повернувся до свого "Київміськбуду". Там, іще до інституту, був робітником і стипендіатом. Два роки працював майстром, виконробом. Але рідні стіни завжди кличуть назад, і він повернувся, але вже аспірантом, аби долучитися до науки, готувати наступні покоління студентів. Так розпочався шлях видатного вченого: аспіранта, старшого викладача, доцента, професора, заступника декана факультету і декана, завідувача кафедри водопостачання і ректора КНУБА — Анатолія Михайловича Тугая.

Багата й славна історія Київського будівельного. Це шлях становлення і розвитку української науки та освіти, формування національної еліти. Увесь цей час КНУБА готував науковців, висококваліфікованих інженерів і архітекторів, а передавали їм свої знання вчені зі світовою славою. Але ще більших висот вуз досягає у руках керманичів, котрі примножують його славу і велич. Варто назвати імена ректорів КІБІ: Ф.І.Фурсова (очолював вуз у1944–1948-х), М.Д.Плєхова (1948–1955), О.Л.Калішука (1955–1961), Ю.О.Вєтрова (1961–1983), чий внесок в оновлення інституту важко переоцінити. І вже понад 26 років відповідає за багатотисячний колектив КНУБА, його випускників доктор технічних наук, професор А.М.Тугай.

— Велике багатство для людини, — задумливо каже ректор, — мати таких учителів, наставників, попередників, які були в мене. Тому що саме з їхньої мудрості, розуміння й поваги до людей я черпав багато чого для  життя. Хочеться згадати ректора нашого університету Ю.О.Вєтрова (1961–1983), проректорів із навчальної роботи, професорів Ю.Ф.Чубука (1973–1988) і Є.О.Литвиненка (1974–1989), деканів сантехнічного факультету КІБІ, де я вчився, Р.В.Щекіна, Ю.А.Оболенського, викладачів академіка Л.А.Кульського, професорів В.В.Смислова, Б.М.Лобаєва, доцентів М.Н.Булаву, А.І.Василенка, С.Н.Кудіна.

На запитання, як виживає навчальний заклад за непростих економічних умов, професор Тугай відповів: "Як і вся освіта і, зокрема, вища школа. На ентузіазмі тих, хто там працює".

Київському національному університету будівництва і архітектури невдовзі виповниться 80 років. І хоч зараз у нашої держави дуже відповідальний час — час випробувань, час переломний, усе ж таки згадаймо певні віхи історії закладу.

Візьмімо до прикладу останні 25 років (1984–2010) й проаналізуймо контингент студентської молоді та педагогічних і науково-педагогічних працівників за цей час, аби збагнути, чи вистояв, змужнів і досяг мудрості навчальний заклад. Порівняно з 1984 роком, коли на денній, заочній та вечірній формах навчався 7 тис. 741 студент, 2010-го в КНУБА на бюджетній та контрактній формах вчаться вже 10 тис. 595 майбутніх спеціалістів. Контингент зріс на 2854 особи.

Переконливими є й цифри, які характеризують контингент науково-освітніх працівників університету, що формують інтелектуальний потенціал майбутніх будівничих.

Так, 1984 року колектив КНУБА складався з 625 професійних викладачів і науковців, із-поміж яких учений ступінь кандидата та доктора наук мали відповідно 327 та 36 осіб. Учене звання доцента мали 260 людей, професора — 40. Сьогодні контингент науково-педагогічних працівників — фахівців у галузі будівництва — збільшився до 915. Науковців, які мають ступінь кандидата і доктора наук, в університеті — відповідно 414 та 96; учені звання доцент і професор присвоєно 308 і 108 співробітникам. Добре, що наступному поколінню інженерів-будівельників є від кого черпати знання, вчитися фаху. Тоді з них виростуть гідні люди, чудові спеціалісти.

Багаторічний досвід науково-дослідної роботи, взаємозв"язок учених із науковими центрами України та інших держав сприяли створенню в університеті трьох науково-дослідних інститутів, випробувального центру будівельних конструкцій, центру економічних досліджень і прогнозувань, 11 науково-дослідних лабораторій.

У багатій історії української науково-освітньої галузі Київському національному університету будівництва і архітектури належить визначне місце. 39 науковцям КНУБА присуджено Державні премії України в галузі науки і техніки за останні чверть століття. Творили і примножували славу університету протягом 1984–2010 років члени колективу, які стали заслуженими діячами науки і техніки України та заслуженими працівниками народної освіти України. Це відповідно 8 та 5 осіб —  професори, доценти, викладачі закладу.

Київський національний університет будівництва і архітектури — єдиний вищий навчальний заклад в Україні, що має серед випускників п"ятьох Героїв України

КНУБА — єдиний вищий навчальний заклад в Україні, що має серед випускників п"ятьох Героїв України. Це мер міста Києва 1996–2006-го О.О.Омельченко, президент ХК "Київміськбуд" В.А.Поляченко, президент корпорації "Укрреставрація" М.І.Орленко, екс-управляючий трестом ХК "Київміськбуд" В.І.Даниленко, нинішній голова ХК "Київміськбуд" П.С.Шилюк.

Київський національний університет будівництва і архітектури протягом двох років входить до п"ятірки найкращих вищих навчальних закладів України. КНУБА є одним із лідерів національного рейтингу, першим у будівельній галузі та архітектурі. Це висновок соціального проекту "Рейтинг вузів "Компас". За даними масштабного наукового дослідження 234 вузів, КНУБА посів перше місце за найсильнішу підготовку з архітектурно-будівельних спеціальностей. На думку молодих фахівців і працедавців, університет входить до десятки найкращих навчальних закладів.

За останні 25 років наш університет подарував працівникам, доцентам, професорам і молодим викладачам, кандидатам наук можливість мешкати в нових квартирах. 71 сім"я отримала ключі від нового житла (для 36 сімей квартири були безкоштовними, для 35 — пільговими, тобто ті мусили сплачувати 50% вартості). Дати людям шанс одержати довгоочікуване помешкання у складні часи випробувань, економічної кризи, заморожування проектів, сприяти поліпшенню умов життя своїх працівників — це те саме, що сприяти розвитку науки.

Щастям для колективу є й те, що його очолює ректор, учений, який спільно з професорсько-викладацьким складом університету розробляв сучасні робочі програми до кожної з дисциплін з урахуванням новітніх досягнень науки і техніки, займався дослідженнями, результати яких впроваджено в практику будівництва. І на всіх ділянках роботи професор Тугай прищеплює студентам любов до професії будівельника, передає їм свої знання й досвід, розкриває таємниці та тонкощі будівельної справи.

Про визнання внеску ректора А.М.Тугая у вітчизняну освіту свідчать, зокрема, багато почесних звань, суспільні посади, урядові нагороди.

Анатолій Михайлович Тугай постійно дбає про збереження і розвиток добрих традицій, закладених фундаторами університету. З-під пера ректора, академіка Академії інженерних наук України А. М.Тугая вийшло понад 215 наукових праць, 17 підручників і посібників, п"ять довідників, сім монографій. Він підготував чотирьох кандидатів наук.

Ректор КНУБА й сьогодні сприяє створенню умов для реалізації творчих здібностей, розвитку наукової думки молодої еліти університету, залучає її до активної роботи, участі у вирішенні актуальних науково-технічних проблем закладу. Аби найпотрібнішу, найпочеснішу, найвідповідальнішу професію — справу будівничу — зберегти та примножити її здобутки для наступних поколінь фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Покоління талановитих учених і керманичiв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі