пʼятниця, 19 листопада 2010 10:47

Плісецькій бажали переламати ноги

20 листопада відзначатиме 85-річчя російська балерина, народна артистка СРСР Майя Плісецька. Прима Большого театру виїхала з Росії понад 20 років тому.

— Мені завжди по-чорному заздрили. Тому ворогів вистачає, дехто із задоволенням прийшов би на мій похорон. Писали анонімки, що бажають переламати мені ноги. І я знаю, хто це, — каже.

На батьківщину Плісецька їздить лише на конкурс свого імені та ювілеї. Із чоловіком композитором Родіоном Щедріним, 77 років, живе на найманій квартирі в німецькому Мюнхені або на дачі в литовському місті Тракай.

— У Мюнхені чудові лікарі. Найкраще німецьке видавництво "Шотт" видає твори мого чоловіка. Ми багато подорожуємо. 365 днів на рік де-небудь дають його "Кармен-сюїту". А в Тракаї Родіон устає о третій ночі, їде за сотню-другу кілометрів на озера. Звідти привозить мішки риби. Він обожнює підводний лов.

Подружжя познайомилося в будинку музи поета Володимира Маяковського — Лілі Брик. На сім років старша Плісецька зацікавила молодого композитора. Він запросив її на побачення.

— Я вже тоді написав музику до фільму "Висота", купив машину "побєда". Чекав Майю біля під'їзду Большого театру. Вона вискочила в білій накидці, ще в гримі. Була сліпуча. Руда, з величезними сіро-зеленими очима, дивовижної статури. Встояти було неможливо. Я був дуже наполегливий, адже коли чоловікові подобається жінка, то його мало що може стримати.

Плісецьку не випускали з гастролями за кордон через репресованого батька, вільнодумство, манеру яскраво вдягатися. Керівник Комітету держбезпеки Іван Сєров оголосив її англійською шпигункою. Шість років за нею стежили, помешкання прослуховували.

— Радянська влада — мій особистий ворог, — казала вона.

Родіон Щедрін записався на прийом до одного з керівників КДБ. Після цього 33-річну балерину випустили на гастролі до США. У Вашингтоні вона заприязнилася із Робертом Кеннеді — братом президента. З'ясували, що народилися в один день. Кілька років поспіль, аж до його смерті, вона отримувала від Роберта подарунки.

Щедрін присвятив дружині п'ять балетів — "Кармен-сюїта", "Горбоконик", "Чайка", "Дама із собачкою" й "Анна Кареніна".

— Він завжди був у тіні мого гучного успіху. Але, на щастя, ніколи не страждав. Жодного разу не розчарував мене, ось чому наш шлюб такий тривалий. Він пам'ятає про все, що мені потрібно. Навіть помаду кладу йому до кишені, щоб нагадувала. Одягаюсь у Кардена, вбрання обирає Щедрін. Куди б не йшла — надіну сукню, яку хоче чоловік.

Дітей у балерини немає. 1999-го в пресі наробила галасу історія, яку розповіла ізраїльтянка Юля Глаголовська. Начебто 1976-го в ленінградському пологовому будинку народили дві жінки — Майя Плісецька та дружина якогось чекіста. Дитина другої народилася мертвою і, за домовленістю, 51-річна Плісецька віддала згорьованим батькам своє дитя. Балерина подала на газету до суду і виграла.

Плісецька не курить, лівша, любить розкладати пасьянси, є затятою фанаткою футболу. Дієт не дотримується.

— Якщо набираю зайву вагу, сиджу "не жрамши".

Просила привезти 10 "Київських" тортів

Режисер Сергій Проскурня, 52 роки, знайомий із Майєю Плісецькою 25 років.

— Я був на багатьох її ювілеях. Святкувала вона завжди з помпою. Просила мене привезти 10 "Київських" тортів. Думаю, для друзів, але вона й сама полюбляє солодощі.

Київська балерина 40-річна Олена Філіп'єва 1994-го перемогла на міжнародному балетному конкурсі "Майя".

— Цей конкурс започаткувала Майя Михайлівна. Ми стали близько спілкуватися. Вона дуже просто з усіма поводиться, хоча й звертається  на "ви". Років 10 тому ще танцювала. Раз я йшла на урок, вона — назустріч. "Леночка, вы знаете, мне бы очень хотелось оставить о себе память". Зняла з пальця колечко і подарувала мені. У мене сльози бризнули. Здається, воно золоте із діамантом, але було би мені дороге, навіть якби було із дроту. Раз дзвоню, не встигла нічого сказати, а вона запитує: "Вам щось потрібно?". Видно, її замучують проханнями.

Зараз ви читаєте новину «Плісецькій бажали переламати ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі