вівторок, 09 квітня 2019 06:26

"Після смерті сина запив і хотів укоротити собі віку"
3

Головні ролі у фільмі ”Джентльмени удачі” виконали Савелій Крамаров, Євген Леонов та Георгій Віцин. Картину зняв режисер Олександр Сірий. Сценарій до неї написав Георгій Данелія у співавторстві із Вікторією Токарєвою
Фото: WWW.KINO.RAMBLER.RU
Режисер Георгій Данелія зняв 18 стрічок, написав сценарії до 16. У лютому він потрапив до лікарні із запаленням легень. Його поховають 9 квітня на Новодівичому кладовищі в Москві
Комедію ”Міміно” Георгій Данелія зняв 1977 року. Головну роль виконав грузинський співак і актор Вахтанг Кікабідзе. За перший рік прокату стрічку переглянули понад 24 мільйони глядачів

Радянський режисер і сценарист Георгій ДАНЕЛІЯ пішов із життя у 88 років. Помер у московській клініці від гострої дихальної та серцевої недостатності.

У лютому Георгій Данелія викликав додому лікарів. Скаржився на важку задишку. Під час обстеження у нього виявили запалення легенів і пневмоторакс — скупчення повітря в легенях. Поклали в реанімацію. Кілька днів він перебував у комі. Потім підключили до апарата штучної вентиляції легень. Його серце зупинилося 4 квітня.

— Данелія переніс інфаркт міо­карда. На його здоров'я вплинуло і те, що понад 50 років курив. Але він показав високий рівень самовладання. 10 років тому я пояснив, чому треба покинути цю звичку. Рішення відмовитися від куріння подарувало йому додаткові роки життя,­­ — каже пульмонолог Олександр Чучалін, 79 років.

Георгій Данелія народився у Тбілісі. Його батьки були родом із Грузії. До Москви переїхали, коли синові виповнився рік. Батько Микола був інженером у Мосметробуді, а матір Марія — кінорежисером на "Мосфільмі". Під час Другої світової війни Георгій із матір'ю два роки пробув у Тбілісі. У той період уперше зіграв епізодичну роль у фільмі дядька Михайла Чіаурелі "Георгій Саакадзе".

Закінчив Московський архітектурний інститут і Вищі режисерські курси. З 1959 року був режисером-постановником "Мосфільму".

Свою першу стрічку "Сергій" зняв 1960-го спільно з однокурсником Ігорем Таланкіним. За неї вони отримали Кришталевий глобус на Міжнародному кінофестивалі в чеських Карлових Варах.

Усього Георгій Данелія зняв 18 фільмів. Найвідоміші — "Міміно", "Афоня" та "Кін-дза-дза". Його картина "Тридцять три" була заборонена впродовж 25 років.

— Тогдашний секретарь ЦК КПСС Михаил Суслов увидел в фильме кортеж из автомобиля "Чайка" в сопровождении мотоциклистов. Решил, что это пародия на встречу космонавтов, — розповідав Георгій Данелія. — Після цього наказав прибрати цей "наклеп на нашу соціалістичну дійсність". Коли відмовився вирізати ці кадри, стрічку вилучили з прокату. Хоч і заборонили, вона час від часу з'являлася на екранах — у клубах, військових частинах і навіть у кінотеатрах на околицях Москви. Після перебудови, коли всі стали хвалитися своїми "закритими" фільмами, я вирішив долучитися до хору. Теж почав розповідати, що моя стрічка "Тридцять три" пролежала на полиці понад два десятиліття. Але номер не пройшов: у застійні 1970-ті майже всі примудрилися подивитися її.

Данелія написав сценарії до 16 фільмів. 1971 року був художнім керівником і сценаристом картини "Джентльмени удачі". Її переглянули 65 млн глядачів. Посіла 12-те місце серед найпопулярніших радянських фільмів.

— Мою стрічку "Осінній марафон" мали номінувати на "Оскар", — казав Георгій Данелія. — Але цього не сталося, бо радянські війська ввійшли в Афганістан. Не засмутився. Нагорода в номінації "Кращий фільм іноземною мовою" — для дикунів.

Останньою режисерською роботою Данелії став анімаційний мультфільм за мотивами картини "Кін-дза-дза". Прем'єра відбулася у лютому 2013-го.

— Одного разу я забув у таксі дипломат зі сценарієм і гонораром у 3 тисячі рублів, — згадував Данелія. — Це були величезні гроші — люди тоді отримували по 200 рублів зарплати. О другій ночі хтось подзвонив у двері. Відчинив. Якийсь чоловік простягнув мені дипломат і спитав: "Це ваш?" Витягнув пачку грошей, щоб подякувати таксисту. Він відмовився: "Ви все зіпсуєте. Почуваюся таким благородним. А якщо візьму гроші, це відчуття зникне".

Георгій Данелія захоплювався живописом, графікою, музикою, зібрав колекцію барабанів. Опублікував три книжки мемуарів.

— Шкода, що життя — це не сценарій. І його не можна переписати, — писав в одній із них.

Тричі був одружений. Із першою дружиною — адвокатом і донькою тодішнього першого заступника міністра нафтової промисловості СРСР Іриною Гінзбург, прожив у шлюбі п'ять років. Мають спільну доньку Світлану. Вона — юрист. 27 років тривав шлюб режисера з актрисою Любов'ю Соколовою, старшою за нього на дев'ять років. Їхній син Микола помер 26-річним.

— Після цього я запив і хотів укоротити собі віку, — казав Данелія. — Та любов врятувала.

Любов Соколову покинув заради акторки та режисерки Галини Юркової.

— Однажды Гия серьезно заболел, — розповідала в інтерв'ю Соколова. — Доглядала і виходжувала його після операції. Якось він прийшов додому і сказав: "Любочка, я закохався". Зібрала речі й пішла до мами. Розлучення переживала важко. Днями сиділа вдома й годинами дивилася в одну точку.

Із третьою дружиною жив до кінця своїх днів. Спільних дітей не мали. Кирила, сина дружини, Георгій усиновив.

500 рублів отримав лідер гурту "Машина времени" Андрій Макаревич за пісню "Сонячний острів". Написав її для фільму "Афоня", що режисер Георгій Данелія зняв 1975-го. Це був дебют гурту. За ці гроші музиканти придбали в комісійному магазині магнітофон "Грюндіг", на який пізніше записали не один хіт.

Зараз ви читаєте новину «"Після смерті сина запив і хотів укоротити собі віку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі