четвер, 26 березня 2020 07:45

Пішов із життя журналіст Іван Бокий

Автор: obozrevatel.com
  Іван Бокий був депутатом трьох скликань Верховної Ради
Іван Бокий був депутатом трьох скликань Верховної Ради

26 березня в селі Проців Бориспільського району на Київщині попрощалися з політиком і журналістом 78-річним Іваном Боким. Мав хворе серце. Останні два дні життя провів у столичній лікарні "Феофанія".

"Іван Сидорович був одним із найяскравіших журналістів 1980-х — початку 2000‑х. Для мене він був еталоном. Я не поділяв його політичних поглядів, але цінував гостре слово й мудрість, приправлену численними приказками та прислів'ями", — пише у фейсбуку харківський журналіст Віктор Козоріз.

Іван Сидорович народився в селі Пронозівка Глобинського району на Полтавщині. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка. Працював редактором газет "Комсомолець Полтавщини" й "Молодь України". Був заступником редактора видання "Сільські вісті".

Народний депутат трьох скликань Верховної Ради від Соціалістичної партії. 2007-го почав видавати газету "Селянська правда". Виходила майже п'ять років.

— Ми з Іваном Сидоровичем познайомились 1994-го, коли я став депутатом Верховної Ради, а він був заступником редактора "Сільських вістей", — розповідає друг, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України 64-річний Станіслав Ніколаєнко. — Він був інтелектуалом із феноменальною пам'яттю. До найменших деталей знав усе про письменників, політиків та інших діячів. Чесний і порядний, казав правду й критикував у всі часи. Толерантний і по-дитячому беззахисний. Міг годинами говорити про рідну Полтавщину і тамтешніх людей.

Іван Бокий написав книжку нарисів "Ветвь пушкинского рода", цикли есеїв "Поговоримо, друже" та "При світлі дня". Видав три альбоми про Полтавщину, друкував статті й авторські розвідки про творчість письменників Олеся Гончара, Бориса Олійника, Ліни Костенко й Олександра Білаша. Публіцистичні матеріали кілька років друкував і на сторінках "Газети по-­українськи".

У нього залишилася донька Леся.

Зараз ви читаєте новину «Пішов із життя журналіст Іван Бокий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі