неділя, 29 липня 2007 16:16

Петро Сов"як має альбом свідка смерті Івана Франка

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Петро Слов’як (праворуч) розмовляє в Дрогобичі з головою товариства ”Бойківщина” Любомиром Сікорою
Петро Слов’як (праворуч) розмовляє в Дрогобичі з головою товариства ”Бойківщина” Любомиром Сікорою

Щодня після роботи 64-річний Петро Сов"як приїздить велосипедом на площу Ринок у Дрогобичі. Як сам каже, "потусуватися". Пропонує сісти на лавці навпроти ратуші.

— Працюю на півставки у снятинській школі. Це за кілька кілометрів від Дрогобича, — знімає з голови білий картуз, кладе його до шкіряної сумки. — Свого часу я на ровері весь район об"їздив. Збирав легенди й перекази. Але того ровера вже нема. Приїхав у село Волоща. Доки в хаті говорив із бабою — вкрали.

Цікавлюся, чи багато переказів назбирав.

Машка наламала хліба і залила молоком

— Зо дві тисячі. За радянської влади людей розговорити важко було. Якось був випадок, що одна баба зомліла, коли я ручку витяг, — згадує. — А в Грушеві до однієї вчительки зо п"ять разів їздив. Мені казали, що у неї є книжка про їхнє село 1913 року. То я думав, що там мусять бути і легенди якісь. А вона мені все відмовляла, казала, що не може знайти.

Сов"як каже, що записував за своєю мамою різні приповідки, бойківські приказки. Видав їх окремою книжкою.

— Коли вийшла, вже й не пам"ятаю, — зізнається. — А називалася "Народні перлини з мого села". Видав 50 примірників. Кожен має номер, а ззаду написано, кому який примірник подарував.

Я хотів маму натренувати. Казав: "Мамо, коли пасеш корів, щось почуєш, то запиши". Купив їй спеціально зошит і олівець. За якийсь час думав, що вона багацько позаписувала. Приходжу — а в неї нічого. І каже: "Петре, ти мені дав нездалий олівець. Так пам"ятаю, а коли візьму олівця до рук — забуваю".

Чоловік хвалиться, що має альбом свідка смерті Івана Франка.

— Був такий Стефан Венгринович. Він вчився у Львові, потім працював у Дрогобичі. Його син — всесвітньо відомий графік. А я знав його жінку Софію з Самбора. От вона мені цей альбом і подарувала. На одній сторінці там приклеєна квітка й написано: "Ту квітку зірвав я у дні смерті Івана Франка. Коли я зайшов до хати, в хаті ні живої душі". Ви розумієте? — перепитує. — Ні живої душі! А кажуть, що, коли Франко помирав, за ним дуже доглядали. Неправда! Там так і написано: "Тільки Іван Франко лежав на отамані в подертій сорочці".

Сов"як служив у розвідувальному батальйоні в Баку. Згадує, як їх із сержантом Михайлом послали в Йошкар-Олу по новобранців.

— Гроші добові, які нам дали, розтратили ще дорогою, в Москві, — розповідає. — Прибули на місце. Час є, робити нічого. От я й запропонував сержантові поїхати кудись. Подалися в перше-ліпше село. Зустріли там якогось замухришку. Відвів він нас до хати, кричить жінці: "Машка, рібяткі жрать хотят! Вокрошку варі!". Я кажу: "А что такоє вокрошка?". А він: "Да ето же луковічка нарєзана, картошечка." Я зрадів, думав, то таке, як наша саламаха. А вона принесла — якась бульба з кваском. А потім: "Чєхарду будєтє?". То я вже й не питав, що то таке. Машка наламала хліба і залила молоком. А потім мужик каже: "Тєпєрь, рібяткі, пойдьом к моєму куму".

А в кума гармошка грає, танці... Цілий місяць ми там пробули. Поїли нас бражкою постійно. Вони ж самогону дочекатися не можуть, тільки бражку п"ють. Гармошка грає, мат-перемат, малі до старих на "ти" говорять. Якась вагітна вже хотіла в Україну їхати. Не знаю, правда, з ким — чи зі мною, чи з Михайлом. Вагітна, а п"є! А танцює як... — Петро розводить руками.


1943, 1 січня — Петро Сов"як народився у селі Лішня Дрогобицького району Львівської області

1956 — почав колекціонувати монети

1962 — вступив на історичний факультет Дрогобицького педагогічного інституту

1964–1967 — служив у окремому розвідувальному батальйоні в Баку

1967–1971 — продовжив навчання в Івано-Франківському педінституті

1971–1972 — працював у Дрогобицькому палаці піонерів

1972 — пішов на роботу в школу у Снятинці Дрогобицького району

1974 — одружився з Анною з Омська

Живе у Старому Селі під Дрогобичем. Син Тарас, 31 рік, працює вчителем, донька Надія, 20 років, вчиться на філолога у Дрогобичі


Зараз ви читаєте новину «Петро Сов"як має альбом свідка смерті Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі