понеділок, 28 липня 2008 16:10

Павло Солодько сватався до Тимошенко

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Павло Солодько каже, що після 30 років перестав цікавитися політичним життям. До того підтримував радикальні рухи
Павло Солодько каже, що після 30 років перестав цікавитися політичним життям. До того підтримував радикальні рухи

Письменник Павло Солодько, 32 роки, сидить біля пам"ятника Сковороді на Подолі. Поряд кінотеатр "Жовтень", де за кілька годин розпочнеться показ фільму із трилогії "Із табуретом через Гімалаї".

— Я буду там рєчь толкать, — Солодько знімає із плеча чорний рюкзак. Трилогія кіностудії "Ліззардс фільм" — це три документальні фільми про мистецьку експедицію українців. Вісім молодих акторів за три місяці пішки пройшли від Києва до Шрі-Ланки.

— Табурет — незмінний атрибут експедиції. Це табурети режисера Льоні Кантора, з його кухні на Троєщині. Дерев"яні, кончені слєгка. Актори носять їх по світу і лишають як пам"ятник, прапор жовто-блакитний піднімають. В Індії попали в Боллівуд, у Польщі були в кіношколі Романа Поланського, а в Монголії — у міністерстві культури.

Каже, що сам в експедицію не ходив.

— Майбутня дружина не пустила. Каже: "Нада жениться, а не ходить із табуретом". З Олександрою познайомився в ніч на 7 листопада 1996 року на комуністичній демонстрації. Я ходив у лавах анархістів, і дружина десь там була, — уточнює Солодько.

Улітку 2006-го посватався до Олександри Тимошенко:

— У село біля Чернігова, трохи вище по Десні. Там у них такий порядок: хата продається тільки з іконою, прикинь. І піч була. Поки сватався, Олександра колупала піч — всьо як положено, — усміхається. — А я до її мами звертався. Мама плакала.

Перелякалася за доньку?

— Від радощів! Мама мене вже раніше бачила, — пояснює. — Олександра якось попала в лікарню. Приїздить мама, а я стою в коридорі, читаю молитви й хрещуся. Мама пойняла, що достойний чоловік. Після печі відразу сказала: "Благословляю вас, дітки!" І поставила на стіл карафінку самогону.

Дівчата молоді — їм нічого не страшно

У серпні торік вінчалися в Чернігові.

— Бо я православний консерватор. У нас була тусовка, — згадує. — Націоналісти, анархісти, "унсовці" — теж безбашенні люди. Робили всякі двіженія. Оскільки було страшно, то треба було ходити до церкви. І ми, четвертий-п"ятий курси університету, щонеділі їздили в Лавру. Відповідно у суботу не бухали, що теж помогло пристраститися к трєзвому образу жизні.

Солодько каже, що виступав на боці різних політичних сил:

— Із другом Крапивою їздили на суд по "справі комсомольців" — це початок 2003 року. Про них ніхто не писав. А ми поїхали. Розписали там все балончиками: "Комсомольцям — волю!" Іншого разу підтримав "унсовців". Од них тоді всі відкараскалися — мовляв, провокатори. А ми з Ромою Кульчинським із "Галицьких контрактів" кинули клич по Інтернету й збирали бабки. Щомісяця давали в СІЗО бабло, бо продукти їм передавали сім"ї. Я вже знав цих бабушок, що там сидять, приймають.

Позирає на годинник "Романсон".

— Але після 30-ти, скажу чесно, байдужію до громадської активності. Відрощую пузо. Жену глажу по талії.

Не їздив до Латинської Америки?

— Дружина каже: "Давай поїдемо, віднесемо четвертий табурет". Але я щось не той... Треба дітей заводити, які табурети носить?

Розповідає, що вечорами їздить із товаришем у старій іномарці "Фольксваґен Гольф".

— Товариш повернувся зі Штатів, де прожив два роки. Хоче вивчити Київ. І оце я після роботи, як каторжний, щодня сідаю з ним в автомобільчик. Їздимо по місту, всі його кінці вивчаємо. По ходу, якщо хтось "стопить", підвозимо. Грачуємо по повній програмі. Між іншим, за дві-три години можна заробити гривень 100.

Дружина не нарікає?

— Нарікає. Я вже буду з цим підв"язувать. Чоловік приходить о першій ночі, совєршенно пахне бензином, грязний! — вигукує Солодько. — Міліція постійно зупиняє, перевіряє номери. Бо машина стара, номери кримські. І ми ще такі підозрілі — два здорових кабани. А з пасажирами все нормально. Та які там інциденти?! До нас іноді люди сідать бояться! Але, буває, дівчата молоді — їм нічого не страшно. Мабуть, у нас є щось чєловєчєскоє.

1976, 30 липня — Павло Солодько народився в м. Берестечко Горохівського р-ну Волині в родині інженерів
1979 — батьки переїхали до міста Чернігів
1993 — закінчив середню школу N1
1996 — познайомився з Олександрою Тимошенко
1998 — закінчив Київський державний університет, класичний філолог
2000 — написав роман "Четверта революція"
2007 — одружився. Дружина Олександра не змінила прізвища

Зараз ви читаєте новину «Павло Солодько сватався до Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі