середа, 13 липня 2011 00:00

Папугу повернули через місяць

Автор: фото з родинного архіву Іванюків
  Вінничанка Олена Іванюк поїть пивом свого папугу Річчі. Птах уміє вітатися і сваритися
Вінничанка Олена Іванюк поїть пивом свого папугу Річчі. Птах уміє вітатися і сваритися

1 липня 30-річній Олені Іванюк із Вінниці повернули її папугу Річчі породи жако. Він утік із квартири на вул. Пирогова місяць тому.

— Мультик про Кешу "Повернення блудного папуги" — це точно про нас, — каже Олена. — Він зник 7 червня, коли я збирала чемодани на відпочинок до Туреччини. Річчі бігав по квартирі. Він у мене не літав, бо вигризає собі пір'я під крилами, — пояснює Олена. — Спочатку подумала, що в нього блохи, повела на огляд до ветеринара. А виявляється, це в нього так проявляється депресія. Бо часто мушу їздити у відрядження, залишаю самого.

Папуга вилетів через відкритий балкон.

— Дві години шукали, а мені вже час їхати. У мене істерика. Яка там відпустка. Ще як на зло почалися такі дощі. Кожен день плакала. Представляла, як Річчі сидить на дереві голодний і холодний. Він же в мене з маленького, як дитину ростила. Його подарували мені восени 2009-го.

Річчі шукали батько Олени та молодша сестра Оксана.

— Ми більше тижня щодня до четвертої ранку ходили по району, гукали "Річчі! Річчі!". Оксанка розклеїла оголошення. Я дав об'яву в усі вінницькі газети. Оббігав кожен зоомагазин, попросив, якщо хтось прийде чи продавати, чи шукати господарів, щоб нас попередили, — згадує Сергій Іванюк, 55 років. — Аж тут дзвонить дівчина, називається Олею. Каже, наш Річчі в них. Питає, які слова він найчастіше говорить. Кажу: "привіт" моїм голосом. А ще: "Ти — какашка". На його лапці колечко. Назвав цифри на ньому.

26-річна Ольга Шеремета запросила Іванюків до себе в село Агрономічне, за 2 км від Вінниці.

— Ми не повірили, що є такі порядні люди. Папуга такої породи у Вінниці коштує 23–27 тисяч гривень. Ми як винагороду дали їм 400 гривень, — додає Іванюк.

Папугу знайшов Тимофій Васильович, батько Ольги Шеремети.

— Він ішов по справах у тому районі, — згадує Ольга. — Поряд щось упало. Подумав, що голуб, бо сірого кольору. Потім придивився — папуга. Узяв на руки, до перехожих питає, чий птах. Ніхто його не хоче брати. Тато приніс додому. Він як сів папі на плече, і не злазив звідти. Навіть у маршрутці так їхали. Люди сміялися, а папа каже: "Заберіть, як хочете!". Уже дома йому зробив клітку з сітки, дроту та дерева.

Першої ночі клітку з Річчі підвісили до труби опалення біля стелі.

— У нас дома кіт Річ, — зауважує Ольга. — То він у нас такий охотнік. А на Жако, ми так назвали знайду, навіть не звертав уваги. Вони ночували вдвох на кухні. Усі залишилися живими.

Ольга відзняла папугу на відео, розмістила на кількох сайтах.

— Хотілося знайти господарів. Дзвонили багато людей. Та ніхто не міг сказати, що за цифри в нього на колечку на лапці. Одні пропонували 600 доларів за нього. Я подумала, якщо не знайдуться господарі, я його собі залишу. Він такий хороший! Спочатку не могли зрозуміти, він постійно щось хрипів. А потім прислухалися — "прі-в-є-єт" басом видавав. А хитрий який. Купила йому корм. Так він із нього лише арахіс вибирав. Ще вподобав клубніку і варену картоплю.

Оголошення Іванюків на стовпі побачила знайома Ольги — Наталія Грицун.

— Коли ми Жако віддали, два дні плакала. Звикла. Може, і собі колись візьму папугу,  — каже Ольга.

Олена переїхала жити до Києва. Забрала і Річчі.

— Слідкую, щоб були закриті двері та вікна. Бо Річчі почав літати. Ще однієї розлуки я не перенесу, — каже господарка.

Після повернення Річчі до Іванюків телефонували ще сім разів із повідомленням про знайденого папугу.

Зараз ви читаєте новину «Папугу повернули через місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі