четвер, 22 жовтня 2020 05:46

"Отримав травму шиї. Дивом лишився живим"

Автор: ОЛЬГА ГОНЧАРУК
  З Миколою Микитенком прощалися на столичному майдані Незалежності. Прийшли близько сотні людей
З Миколою Микитенком прощалися на столичному майдані Незалежності. Прийшли близько сотні людей

— Він чому це зробив? Щоб бути почутим, створити резонанс. Але його ніхто не чує. Не хочеться навіть думати, що це було дарма, — перемовляються люди на столичному майдані Незалежності. Минулої суботи тут прощалися з військовим 49-річним Миколою МИКИТЕНКОМ. У ніч на 11 жовтня в центрі Києва він підпалив себе на знак протесту проти дій чинної влади. Обпік 90% тіла. Через три дні помер у лікарні.

На прощання прийшли близько сотні людей. Іде сильний дощ. Лунає гімн України.

— Навіть небо плаче за нашим побратимом, — каже військовий Анатолій Кушнірчук. — Микола був справжнім патріотом. Брав активну участь у Революції гідності. На війну пішов одним із перших добровольців. 2014-го брав участь у боях під Слов'янськом. Коли на горі Карачун бойовики збили гелікоптер, витягав поранених на собі. Отримав тоді травму шиї. Дивом лишився живий.

Чоловік підходить до труни, кладе на неї жовто-синій прапор. Поруч жінка тримає портрет Миколи Микитенка з чорною стрічкою.

— Батько не був ні фанатиком, ні самогубцем, — говорить донька Микитенка 25-річна Юлія. Вона — офіцер ЗСУ. — Він любив життя й Україну. Писав вірші. Був воїном у душі. Готовий був покласти своє життя за країну. І зробив це. Та його так і не почули. Ніхто з представників влади не висловив співчуття нашій родині.

До труни по черзі підходять військові: стають на коліно та схиляють голову перед домовиною.

— Мотиви самоспалення батька були суто політичні. Незгода з політикою влади: розведення військ на лінії розмежування і повзуча окупація, — продовжує Юлія. — Він був абсолютно при тверезій пам'яті та чітко усвідомлював, що робить. Тієї ночі опублікував у Facebook фотографію стели і написав: "Зараз 03:25. Я просто хочу, щоб Україна була незалежною". Коли горів, вогонь намагалися загасити молоді люди, які там були. У фонтані на Майдані.

Миколу Микитенка поховали на Житомирщині біля батька.

Зараз ви читаєте новину «"Отримав травму шиї. Дивом лишився живим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі